bobrow 30.01.2021 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Można zrobić sobie cały kombajn, jeśli chodzi o dane z takiej pc: Dobre. Chyba ściągnę sobie do mojej maliny i domoticza ten przepływomierz-mogę go zamontować po stronie systemu tj za buforem.Czujniki już są wpięte. Będę szukał ten przepływomierz. Zabawne jest to ,że mam też profesjonalny ciepłomierz Kamstrup Multical 402 (wpięty na powrocie PC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2021 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Znalazłem ten przepływomierz-1-25l/min na bazie Halla...za 11pln...Będzie nowy tunning Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.01.2021 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Znalazłem ten przepływomierz-1-25l/min na bazie Halla...za 11pln... Będzie nowy tunning Byle do przodu Ładnie to wygląda, taka zabawka na taniej pc. Dodatkowo, jeśli kiedyś padnie klima, to kupujemy kolejną i podpina się już pod istniejącą instalacje. Natomiast w przypadku zgnicia kotła na węgiel, trzeba cały wymienić i ponosić ponownie wysoki koszt nowego śmieciucha Edytowane 30 Stycznia 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2021 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Klaudio,będę oglądał te "machiny" - jak się okaże,że są w miarę niezawodnie , to sobie może zrobię taki wynalazek jak wyzionie ducha mój T-cap (oby mu się żyło jak najdłużej,zresztą...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.01.2021 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Wygooglowałem ten LG O co kaman...?[ATTACH=CONFIG]452517[/ATTACH] Jaki sens jest kupować Haiera ?Gdzie jakaś przewaga ? Wkomponowałem dane z tej tabelki w wykres, ta LG Monobloc 9 kW HM091M Therma V 1-F jest porównywalna z Daikinem 8 kW: LG ma stałe 9 kW do -7*C, tylko COP spada. Ale w domach o OZC 5-10 kW - do -7*C ta moc i tak nie będzie wykorzystana, PC będzie modulować. Natomiast szybko zaczyna spadać moc poniżej tych -7*C. Przy -20*C i -25*C wodę CO grzeje do +45*C. I tu jest haczyk, gdy grzejniki są dobrane na wodę +45*C przy -20*C to przy -25*C może być potrzebne +50*C by utrzymać temp. w domu. Do LG są dostępne zewnętrzne podgrzewacze (osobna opłata), znalazłem informację o nich pod linkiem, ale w ofercie ich nie mają: https://sklep.auroks.pl/pl/p/LG-THERMA-V-NISKOTEMPERATUROWA-JEDNOFAZOWA-POMPA-CIEPLA-99-KW-TYPU-MONOBLOK-DO-COCWUCHLODZENIA-HM091M/30315 Rezerwowy podgrzewacz elektryczny HA031M z grzałką 3 kW lub HA061M z dwoma 3+3 kW - jak LG będzie kręcić do -30*C, to dołożenie mocy z tego podgrzewacza powinno dać radę. Dobrze do tego mieć instalację 3-fazową i grzałki podpiąć na 2 i 3-cią fazę gdy LG będzie na 1-szej fazie. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.01.2021 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Przyznaję, że nie czytałem całego wątku ale mam dwie wątpliwości:- Te tanie PC mają bardzo małą moc przy niskich temperaturach i ogromną przy wyższych. Czy to się nie skończy niedogrzaniem domu jak będzie zimno i ogrzewanie najbardziej potrzebne oraz mocnym taktowaniem przy temperaturach "typowych" oraz przy grzaniu CWU?- To są monobloki! Chyba nikt nie zaryzykuje podłączenia bezpośrednio w obieg. Więc trzeba jeszcze wymiennik glikol/woda, dodatkową pompę i sterowanie. To są koszty inwestycyjne i straty mocy/ciepła na wymienniku oraz koszty pracy dodatkowej pompy obiegowej. Przy tym brak sterowania jej wydajnością przez PC odbije się ponownie na wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.01.2021 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Patrzę z telefonu.Piszesz o monobloku lg?Kolega z pracy ma therma V 9kW.Tam sprężarka jest na 1 fazę, grzałki na pozostałe 2.Dodatkowo przy defroście włącza grzałki. Widzi to na mierniku prądu. W lg sprężarka pod obciążeniem bierze ponad 2kW, a kiedy przychodzi defrost, około 1 plus grzałki na pozostałych fazach. Każdą ma po 2kW.U mnie natomiast brak oryginalnych grzałek w mojej, więc defrost powoli do góry i kończy na ponad 3,6kW na 1 fazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.01.2021 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Przyznaję, że nie czytałem całego wątku ale mam dwie wątpliwości: - Te tanie PC mają bardzo małą moc przy niskich temperaturach i ogromną przy wyższych. Czy to się nie skończy niedogrzaniem domu jak będzie zimno i ogrzewanie najbardziej potrzebne oraz mocnym taktowaniem przy temperaturach "typowych" oraz przy grzaniu CWU? - To są monobloki! Chyba nikt nie zaryzykuje podłączenia bezpośrednio w obieg. Więc trzeba jeszcze wymiennik glikol/woda, dodatkową pompę i sterowanie. To są koszty inwestycyjne i straty mocy/ciepła na wymienniku oraz koszty pracy dodatkowej pompy obiegowej. Przy tym brak sterowania jej wydajnością przez PC odbije się ponownie na wydajności. Nie pamiętam, kiedy u mnie w okresie zimy nie było prądu. Zdarza się, ale latem przez duży wiatr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.01.2021 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Nie pamiętam, kiedy u mnie w okresie zimy nie było prądu. Zdarza się, ale latem przez duży wiatr. I jesteś gotowy zaryzykować rozwalenie urządzenia za 10kzł? Ten tydzień: "Bez dostaw prądu pozostaje około 18,4 tysiąca odbiorców." Albo: "8 kwietnia 2008 roku do największej awarii we współczesnej historii Polski doszło w Szczecinie. Przyczyną blackoutu były silne wichury oraz duże opady mokrego śniegu. W ich wyniku doszło do wyłączenia czterech linii najwyższego napięcia, co skutkowało odcięciem od prądu ponad 500 tysięcy osób. " Przykłady można mnożyć w nieskończoność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.01.2021 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Przyznaję, że nie czytałem całego wątku ale mam dwie wątpliwości: - Te tanie PC mają bardzo małą moc przy niskich temperaturach i ogromną przy wyższych. Czy to się nie skończy niedogrzaniem domu jak będzie zimno i ogrzewanie najbardziej potrzebne oraz mocnym taktowaniem przy temperaturach "typowych" oraz przy grzaniu CWU? - To są monobloki! Chyba nikt nie zaryzykuje podłączenia bezpośrednio w obieg. Więc trzeba jeszcze wymiennik glikol/woda, dodatkową pompę i sterowanie. To są koszty inwestycyjne i straty mocy/ciepła na wymienniku oraz koszty pracy dodatkowej pompy obiegowej. Przy tym brak sterowania jej wydajnością przez PC odbije się ponownie na wydajności. Wkomponowałem wykres porównawczy do tematu, bo padło takie pytanie. Natomiast Daikin Altherma na wykresie to są PC split, łączone freonem R32. I taką zamontowałem u siebie z grzałką mocniejszą niż sama PC, to na większe mrozy mam zapas mocy w grzałce. Nie pamiętam, kiedy u mnie w okresie zimy nie było prądu. Zdarza się, ale latem przez duży wiatr. Taki brak zasilania jest sprawą losową. W zimie też zdarzają się wichury. Starczy też mokry śnieg marznący na drutach i gałęziach - by pozrywało druty. Lub pijany kierowca co zetnie słup przy drodze, niskiego lub średniego napięcia. To też w PL jest największe ryzyko, bo 80% linii to są linie napowietrzne. Gdy w zachodniej europie 70-80% linii jest schowana pod ziemią. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2021 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Nie ma tragedii z monoblokiem-najprościej można założyć zawór z automatycznym spustem i uzupełnieniem wody w CO.U kuzynki zdecydowaliśmy się na glikol+wymiennik w mono T-cap 9kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.01.2021 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Nie ma tragedii z monoblokiem-najprościej można założyć zawór z automatycznym spustem i uzupełnieniem wody w CO. U kuzynki zdecydowaliśmy się na glikol+wymiennik w mono T-cap 9kw W sensie zawór który ma stale zasilanie a jak go zabraknie to się otwiera? Teoretycznie możliwe przy odpowiednim ułożeniu rur. Wątpię jednak by się samo odpowietrzyło po ponownym napełnieniu. Za to napuszczenie świeżej wody wodociągowej przy każdym zaniku prądu do instalacji może mieć inne negatywne konsekwencje. U mnie najdłuższe wyłączenia prądu trwały po kilka godzin (co wystarczy by zamarzła instalacja na zewnątrz) ale krótkie wyłączenia zdarzają się dość często. Więc jeszcze trzeba dorobić zabezpieczenie przed pracą PC bez wody w obiegu po włączeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 30.01.2021 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Chodzi o możliwości ,analizę i świadomy wybór. Lubię samodzielnie wykonać przeróżne rzeczy ,ale osobiście bym się nie podjął samoróbki PC do domu-natomiast jednego monobloka popełniłem i naprawdę żadna to filozofia... Ja też nie, bez problemu bym to ogarnął. Rozwiązanie typu przeróbka jest dla kogoś kto siedzi w domu non stop. Nie wyobrażam sobie wyjechać na jakaś dłuższą delegacje jak w tym czasie miałoby się coś zwalić. Każda pierdoła typu czujnik oznacza, że zawsze musisz sam to diagnozować i naprawiać. Wrócić nie można. Z domu dzwonią, że zimno i weź tu coś wymyśl. To nie jest warte różnicy w cenie. Przy czym tak, masz obowiązek jakiś przeglądów ale i gwarancję. Na rozmonowany klimatyzator nie ma nic. Panasonic split z montażem gazowym i wodnym u mnie w okolicy 14-15k (netto) Haier mono 10k (brutto) plus jakieś grzałki. Gree mono ok 13k (netto) Wszystko w okolicy 8-9kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 30.01.2021 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 W sensie zawór który ma stale zasilanie a jak go zabraknie to się otwiera? to są zawory temperaturowe. Spada w okolice 3 stopni na plusie to się otwiera. Zakłada się zaraz za pompą a przed wejściem do budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.01.2021 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Ja też nie, bez problemu bym to ogarnął. Rozwiązanie typu przeróbka jest dla kogoś kto siedzi w domu non stop. Nie wyobrażam sobie wyjechać na jakaś dłuższą delegacje jak w tym czasie miałoby się coś zwalić. Każda pierdoła typu czujnik oznacza, że zawsze musisz sam to diagnozować i naprawiać. Wrócić nie można. Z domu dzwonią, że zimno i weź tu coś wymyśl. To nie jest warte różnicy w cenie. Przy czym tak, masz obowiązek jakiś przeglądów ale i gwarancję. Na rozmonowany klimatyzator nie ma nic. W pełni popieram. W pewnych przypadkach liczy się bardziej niezawodność/serwis niż cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.01.2021 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 to są zawory temperaturowe. Spada w okolice 3 stopni na plusie to się otwiera. Zakłada się zaraz za pompą a przed wejściem do budynku. Jakiś przykład? A jak zapobiegać opróżnieniu całej instalacji? Zawory zwrotne się nie sprawdzą bo zablokują cały obieg! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.01.2021 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Moc przyłączeniową mam 18 kW i zabezpieczenie przed licznikowe 32A i kabel do rozdzielni 6 mm2. . Zabezpieczenia za licznikowe na pompę to max 25 A, Moc grzałki możliwa do zastosowania to ; P = 230 * I * cosø - dla 1-fazy, P = 230 * 25 * 0,93 = 5,35 kW Powyżej wywali bezpiecznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 30.01.2021 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Jakiś przykład? A jak zapobiegać opróżnieniu całej instalacji? Zawory zwrotne się nie sprawdzą bo zablokują cały obieg! https://www.caleffi.com/poland/pl/blog/zabezpieczenie-powietrznych-pomp-ciepla mniej więcej opisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.01.2021 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) https://www.caleffi.com/poland/pl/blog/zabezpieczenie-powietrznych-pomp-ciepla mniej więcej opisane Nie wyjaśniono kwestii opróżnienia całej instalacji. A żeby było "śmiesznie" to w wersji "Wymiennik zlokalizowany w górnej części urządzenia." wprawdzie PC przeżyje ale rurki idące do domu rozsadzi Edytowane 30 Stycznia 2021 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 30.01.2021 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Nie wyjaśniono kwestii opróżnienia całej instalacji. A żeby było "śmiesznie" to w wersji "Wymiennik zlokalizowany w górnej części urządzenia." wprawdzie PC przeżyje ale rurki idące do domu rozsadzi To ma na celu zabezpieczenie urządzenia. Nie ma zabezpieczać przed wszelkim złem chcesz mieć bezpiecznie nalej roztwór glikolu. Można kombinować z jakimiś zaworami przebiciowymi ale nie wiem czy one zapewnią wymagane przepływy. Zakładam minimum inteligencji przy instalacji. Jak wiesz, że chcesz coś takiego mieć to tak prowadzisz rury żeby nie mieć przypadku z iksem Wg mnie to nigdy nie będzie pełny automat ale ma Cie zabezpieczyć przed wydaniem nastu tysięcy po zimie bez prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts