gawel 30.01.2021 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Mieszkam już ciut ponad rok i mało i dużo, ale każda pora roku już była. Prądu na rok schodzi ok 7 MWh. Z tym zaczynaniem to nie do końca rozumiem, na nic innego niż PV to chyba nie uzyskam, więc zacznę i skończę od ręki temat PV. No chyba, ze mogę odliczyć izolację strychu nieużytkowego, itp. Cieszę, się ze końcu ktoś podziela mój pogląd, że dom, PC a i pewnie rekuperatory to konsumpcja a nie inwestycja. Od tych czasów zwrotu dyskutowanych na forum głowa boli, ale do brzegu Stać to pojęcie bardzo względne, póki co dla każdych oszczędności znajduję zadanie inne niż finansowanie PV. Fizycznie środki mogły by się znaleźć tylko właśnie cały czas mam wrażenie, ze inne wydatki będą celniejsze. Ale z kolejnej strony PV brzmi tak fajnie jak ma się dom na prąd. To 7MWh na rok jeżeli masz dach od południa to na spokojnie 6kW wystarczy + g12w i na prawdę nie powinno być źle. koszt 20 k byłoby ok po odliczeniu od podatku 17k nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.01.2021 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) To 7MWh na rok jeżeli masz dach od południa to na spokojnie 6kW wystarczy + g12w i na prawdę nie powinno być źle. koszt 20 k byłoby ok po odliczeniu od podatku 17k nieźle. Dach podobno wzorcowy (południe takie przesunięte o jakieś 10 stopni i nachylenie 35st). Poczekam na jakieś dofinansowanie i tak 5-6kW za dychę bym chciał (skąpy jestem co ) edyta: A "Mój prąd" ma jakiekolwiek szanse na powrót? Edytowane 30 Stycznia 2021 przez giman edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 30.01.2021 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Stać to pojęcie bardzo względne, póki co dla każdych oszczędności znajduję zadanie inne niż finansowanie PV. Fizycznie środki mogły by się znaleźć tylko właśnie cały czas mam wrażenie, ze inne wydatki będą celniejsze. Jeśli te inne wydatki, to stricte wydatki, zastanowiłbym się poważnie nad PV. Jeśli miałeś na myśli inwestycje, to jeśli czujesz, że są faktycznie celniejsze, to odpuść PV. Zwrot z inwestycji to nie wszystko - przynajmniej dla mnie. Jeśli coś mi przynosi zwrot, ale tego nie rozumiem (np. hype na krypto) albo mam wątpliwości, to mam mniejszą satysfakcję z zarobku. A uważam, że zdrowie psychiczne to rzecz ważniejsza niż pieniądze. Ale z kolejnej strony PV brzmi tak fajnie jak ma się dom na prąd. No i tu mnie masz. Ja bym dalej PV nie miał, bo cały czas było coś ważniejszego. Ale moja ładniejsza (i mądrzejsza) część związku powiedziała mi, żebym w końcu przestał się i ją męczyć No i fakt, teraz mogę sobie spokojnie żyć dalej Poczekam na jakieś dofinansowanie i tak 5-6kW za dychę bym chciał (skąpy jestem co ) Ostry zawodnik z Ciebie edyta: A "Mój prąd" ma jakiekolwiek szanse na powrót? Coś tam podobno tworzą. Ale z fusów ciężko dziś wróżyć Edytowane 30 Stycznia 2021 przez mitch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.01.2021 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Dach podobno wzorcowy (południe takie przesunięte o jakieś 10 stopni i nachylenie 35st). Poczekam na jakieś dofinansowanie i tak 5-6kW za dychę bym chciał (skąpy jestem co ) edyta: A "Mój prąd" ma jakiekolwiek szanse na powrót? ja miałem finalnie, 4kW za 10200 nie tanio ale ok. Co do programu to niestety ale ponoć dotyczaczoawa forma 5k ma niestety ulec zmianie na niskooprocentowaną pożyczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.01.2021 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Jeśli te inne wydatki, to stricte wydatki, zastanowiłbym się poważnie nad PV. Tak to wydatki, takie świeże na dom jeszcze - a to płot, brama, mebel brakujący, auto, itd. No i tu mnie masz. Ja bym dalej PV nie miał, bo cały czas było coś ważniejszego. O to to to, właśnie to to, to ważniejsze coś zawsze ja miałem finalnie, 4kW za 10200 nie tanio ale ok. Tak jak myślę teraz to ja chyba dychę chcę wydać, 4kW też wezmę za dychę, nie musi być 5-6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.01.2021 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Tak to wydatki, takie świeże na dom jeszcze - a to płot, brama, mebel brakujący, auto, itd. O to to to, właśnie to to, to ważniejsze coś zawsze Tak jak myślę teraz to ja chyba dychę chcę wydać, 4kW też wezmę za dychę, nie musi być 5-6. W związku z czarną d w 4 kwartale 2020 trochę mi zabrakło i musiałem dokupić 1 MWh za całe 400 zł do faktury za II półrocze 2020 roku ale i tak jestem zadowolony z małej instalacji PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.01.2021 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Bez żartów, 4 kW za 10 tyś? Chyba że po ulgach i zwrocie z NFOS, ale programu jeszcze nie ogłoszono A czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2021 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Jeśli będą zmieniać zasady dla wcześniejszych umów , to z pewnością pójdzie sporo spraw do sądów (także UE). Na jakiej podstawie? Masz w umowie zapis, o niezmienności zasad nawet, przy zmianie przepisów prawnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2021 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Czyli świadomie zignorowałeś - zupełnie jak Big Energy - problem. Wszystko by grało, gdyby ZE zależało na świadczeniu jak najlepszych usług. Ja tam wolę tenie usługi i prąd o wysokiej dostępności i przy akceptowalnej przez moje urządzenia jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.01.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Czemu nie, przed zwrotem i przed ulgami, czy czemu nie po zwrocie którego jeszcze nie ma po odliczeniach. ale dotacja 5k przeszła raczej do historii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.01.2021 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Wiecie może za co tu dają bany? Rano wstałem i moje konto było zbanowane na 1 dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.01.2021 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Wiecie może za co tu dają bany? Rano wstałem i moje konto było zbanowane na 1 dobę? Łel kam bek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.01.2021 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Już chyba mi się przestało chcieć "kam bek" skoro za prawdę każą jak nasze kobiety i ich aborcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.01.2021 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Bez żartów, 4 kW za 10 tyś? Chyba że po ulgach i zwrocie z NFOS, ale programu jeszcze nie ogłoszono Przecież wystarczy przeczytać, 5 czy 8 ostatnich postów i widać, że te 10 kzł to nawet za 5 czy 6 kW bym chciał. To nie wycena tylko chciejstwo ogranicza mnie tylko wyobraźnia. I tak liczę na dofinansowanie nr 1, ulgę nr 2, dotację nr 3 nic z tego nie istnieje ale liczę na to hehe Wiecie może za co tu dają bany? Rano wstałem i moje konto było zbanowane na 1 dobę? Ale rano to pewnie wyspany wstałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.01.2021 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Ale rano to pewnie wyspany wstałeś? tak 5:55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.01.2021 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 tak 5:55 No to masz odpowiedź na zadane pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.01.2021 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Się dowiedziałem...Za wcześnie wstałem czy za późno poszedłem spać? bo bana około 22:00 dostałem.Chiałbym wiedzieć za co dostałem bana? Ktoś mi odpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.01.2021 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Przecież nie wiem, zgaduję. Ale skoro sie wyspałeś to na pytanie Wiecie może za co tu dają bany? Odpowiedzią może być - wsparcie społeczności forum żebyś się wyspał. Pasuje w sumie, co nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2021 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Na jakiej podstawie? Masz w umowie zapis, o niezmienności zasad nawet, przy zmianie przepisów prawnych? W ten sposób możemy wszystko podważyć-pytanie pojawia się zatem takie : po co komu program prosument bez gwarancji odbioru wyprodukowanej energii (lub bez jej sprzedaży) ? Kaizen jest jeszcze coś takiego w prawie cywilnym jak wadliwe umowy-a to jest rodzaj umowy ,nieprawdaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2021 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) W uzupełnieniu :Państwo "mówi" do Narodu : ludzie inwestujcie w PV bo to ekologia (ito,itd) ,zagwarantujemy Wam stabilny system rozliczeń tej energii min na 15 lat ,aby ta inwestycja Wam się kalkulowała.Naród odpowiada :ok -to wchodzimy w ten interes jeśli mamy takie "gwarancje" Oczywiście przepisy można zmieniać , ale kij ma dwa (a czasem więcej) końce- i po w końcu jakimś uczciwym procesie , można wygrać sprawę...Kaizen ,a nie obawiasz się ,że zniosą T2 i nałożą kontrybucję na wszystkich użytkowników "prądu" ? Edytowane 30 Stycznia 2021 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts