giman 30.01.2021 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 tak 5:55 No to masz odpowiedź na zadane pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.01.2021 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Się dowiedziałem...Za wcześnie wstałem czy za późno poszedłem spać? bo bana około 22:00 dostałem.Chiałbym wiedzieć za co dostałem bana? Ktoś mi odpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.01.2021 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Przecież nie wiem, zgaduję. Ale skoro sie wyspałeś to na pytanie Wiecie może za co tu dają bany? Odpowiedzią może być - wsparcie społeczności forum żebyś się wyspał. Pasuje w sumie, co nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2021 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Na jakiej podstawie? Masz w umowie zapis, o niezmienności zasad nawet, przy zmianie przepisów prawnych? W ten sposób możemy wszystko podważyć-pytanie pojawia się zatem takie : po co komu program prosument bez gwarancji odbioru wyprodukowanej energii (lub bez jej sprzedaży) ? Kaizen jest jeszcze coś takiego w prawie cywilnym jak wadliwe umowy-a to jest rodzaj umowy ,nieprawdaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2021 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) W uzupełnieniu :Państwo "mówi" do Narodu : ludzie inwestujcie w PV bo to ekologia (ito,itd) ,zagwarantujemy Wam stabilny system rozliczeń tej energii min na 15 lat ,aby ta inwestycja Wam się kalkulowała.Naród odpowiada :ok -to wchodzimy w ten interes jeśli mamy takie "gwarancje" Oczywiście przepisy można zmieniać , ale kij ma dwa (a czasem więcej) końce- i po w końcu jakimś uczciwym procesie , można wygrać sprawę...Kaizen ,a nie obawiasz się ,że zniosą T2 i nałożą kontrybucję na wszystkich użytkowników "prądu" ? Edytowane 30 Stycznia 2021 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2021 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 po co komu program prosument bez gwarancji odbioru wyprodukowanej energii (lub bez jej sprzedaży) ? No, komu i po co? Państwu, żeby zbliżyć się do poziomu OZE zgodnego z ustaleniami z UE. Jak już osiągnie, to można dokręcać śrubę. ludzie inwestujcie w PV bo to ekologia (ito,itd) ,zagwarantujemy Wam stabilny system rozliczeń tej energii min na 15 lat Nie mamy Pańskiego płaszcza, i co nam Pan zrobisz? Zmienią zapis (dla przypomnienia już nie jest 15 lat, bo kończy się nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2035 r.) albo zmienią inne zapisy. Zwróć też uwagę, że te 15 lat dotyczy wyłącznie obowiązku przyjęcia i oddania 0,7/0,8. Nie dotyczy stałości długości okresu rozliczeniowego ani innych zasad rozliczania czy opłat. Kaizen ,a nie obawiasz się ,że zniosą T2 i nałożą kontrybucję na wszystkich użytkowników "prądu" ? Nakładają - np. opłatę mocową. Gdyby wybór T2 wymagało wyłożenia kilkudziesięciu tysięcy to bym się zastanawiał, czy te pieniądze warto wydać. Ale tak nie było więc nie było co rozważać. Wybierając G12 nie wydajesz żadnych pieniędzy, nie wiążesz się z jednym sprzedawcą prądu, nie zamykasz żadnych dróg na przyszłość. Więc to podjęcie innej decyzji wymaga solidnego rozważenia i zastanowienia, czy warto wydać pieniądze i ograniczyć sobie wybór zdając się na łaskę ustawodawcy i ministrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.01.2021 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 To pozostaje czekać i obserwować sytuację-jeśli rzeczywiście skrócą rozliczenia do 3 miesięcy , to być może powstanie jakiś związek poszkodowanych przez państwo prosumentów....Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 31.01.2021 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Ja tam wolę tenie usługi i prąd o wysokiej dostępności i przy akceptowalnej przez moje urządzenia jakości. Uważam, że czasem powinno się wyjść ze swojej banieczki. Dla zachowania trzeźwego osądu. To że ja czy Ty problemu z prądem "o wysokiej dostępności i przy akceptowalnej [...] jakości" nie mamy nie znaczy, że tak jest wszędzie. Inaczej ostatecznie będziemy mieli tak jak "warszafka", która do tej pory nie ogarnia, dlaczego ludzie w całej Polsce są tak głupi i głosują na pewną partię. A to było i jest nadal takie proste i można było tak prosto uniknąć. Ale wygodniej mieć klapki na oczach i pisać, że "przecież u mnie jest ok". Inna sprawa, że akurat w przypadku ZE nie wierzę, że coś się zmieni, bo na skruszenie tamtejszego betonu trzeba jeszcze długo poczekać, ale w przypadku polityki - jak widać na załączonym obrazku. No i tak jak pisałem wcześniej - mało mnie to obchodzi, jak będzie ostatecznie z PV - poradzę sobie tak czy siak. Jak mi się zwróci instalacja w 15 lat to przeżyję, po prostu będzie po stronie mniej udanych inwestycji. Choć pewnie i tak dom wcześniej sprzedam w górnych widełkach jak zawsze. To pozostaje czekać i obserwować sytuację-jeśli rzeczywiście skrócą rozliczenia do 3 miesięcy , to być może powstanie jakiś związek poszkodowanych przez państwo prosumentów.... Moim zdaniem nic to nie da. To zmiana na poziomie ustawy, ZE posłusznie się dostosują. Nie będzie żadnych zmian umów, to mniej więcej tak, jak zmiana stawki VAT na dany produkt/usługę. Wczoraj zwolniony, dziś 23% - nikt z tego powodu nie może wypowiedzieć umowy, bo to nie jest wina sprzedawcy/stron umowy. Tak samo jak zatwierdzenie przez URE nowych stawek. Choćby dorzucili opłatę mocową na poziomie 100 zł za 1 kW instalacji, jedyne co będziesz mógł, to odłączyć instalację i zgłosić to do ZE w celu redukcji strat. Że nie fair? Życie jest nie fair Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.01.2021 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Jest jednak pewna różnica :-jak wzrośnie cena prądu , ok trudno , nikt nie zachęcał do np ogrzewania kabelkami-jak wzrośnie cena paliwa, ok trudno , nikt nie zachęcał do zakupu samochodu-it,itdAle jak zmienią zasady Prosumenta , to moim skromnym zdaniem jest różnica-ponieważ bardzo dużo ludzi właśnie z tego względu zdecydowało się na wejście w PV (oczywiście wcześniej były także te instalacje) na WYRAŹNĄ ZACHĘTĘ PAŃSTWA z wręcz gwarancją niezmienności programu...Jak ktoś ma wolę oszukiwać i kręcić (czyli ma złą wolę) , to bardzo jest trudno przewidzieć takie działania w umowie.Chyba tylko "normalny" sąd będzie w stanie stwierdzić czy ten program był mamieniem pospólstwa ,czy jednak nie ...Dlatego właśnie uważam ,że jest o co pyszczyć i walczyć...Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 31.01.2021 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 To pozostaje czekać i obserwować sytuację-jeśli rzeczywiście skrócą rozliczenia do 3 miesięcy , to być może powstanie jakiś związek poszkodowanych przez państwo prosumentów.... Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 31.01.2021 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Jest jednak pewna różnica : -jak wzrośnie cena prądu , ok trudno , nikt nie zachęcał do np ogrzewania kabelkami -jak wzrośnie cena paliwa, ok trudno , nikt nie zachęcał do zakupu samochodu -it,itd Ale jak zmienią zasady Prosumenta , to moim skromnym zdaniem jest różnica-ponieważ bardzo dużo ludzi właśnie z tego względu zdecydowało się na wejście w PV (oczywiście wcześniej były także te instalacje) na WYRAŹNĄ ZACHĘTĘ PAŃSTWA z wręcz gwarancją niezmienności programu... Jak ktoś ma wolę oszukiwać i kręcić (czyli ma złą wolę) , to bardzo jest trudno przewidzieć takie działania w umowie.Chyba tylko "normalny" sąd będzie w stanie stwierdzić czy ten program był mamieniem pospólstwa ,czy jednak nie ... Dlatego właśnie uważam ,że jest o co pyszczyć i walczyć... Tymczasem Niby tak. Ale wiesz, to podobnie jak z OFE - w pewnym wieku nawet mogłeś wybrać, czy się na to piszesz, czy nie. No i nagle ktoś pewnego dnia stwierdził, że ukradnie Ci tą kasę. Jak pomyślał, tak zrobił. A Tobie został jeno zapis na koncie w ZUS, miast prawdziwych pieniędzy. Też państwo zachęcało... Nikt nie wpadł na to, że złodziej swojej natury nie zmieni i ukradnie kasę. Czym to się różni? Skalą, bo ile osób ma PV, a ile oszczędzało w OFE? Czy to z musu, czy z wyboru. Więc jeśli do tej pory ludzie bronią tych złodziei, ba, ekscytują się wręcz, jak sobie ćwierknie na pewnej platformie (nomen-omen) w kierunku znienawidzonej partii, to o czym tu rozmawiać. Jesteśmy kretynami i ponosimy konsekwencje własnych wyborów. I dlatego uważam, że te pyszczenie i walka to walka z wiatrakami. Ale, przyznam, kibicuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 31.01.2021 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Nie rżnij głupszego niż jesteś. Najpierw skoczyłeś po chamsku do Elfir a teraz udajesz głupa i sądzisz że nie zawiniłeś, w takim razie to chyba Elfir zawiniła bo ośmieliła się napisać że coś wie. [...] choć wątpię abyś tych postów nie czytał bo po postach finlandii wypowiadałeś się w temacie, ale głupa to rżniesz pierwszorzędnie. Więc zachowuj się jak przystało na dorosłego człowieka, obraziłeś Elfir to ją przeproś albo nie odzywaj się wcale a nie ujadasz nad swoim bidnym losem bo banana dostałeś i to ledwie na jedną dobę, naprawdę obelga i plama na honorze. No dobra, ulało Ci się. A coś może w końcu w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.01.2021 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 To pozostaje czekać i obserwować sytuację-jeśli rzeczywiście skrócą rozliczenia do 3 miesięcy , to być może powstanie jakiś związek poszkodowanych przez państwo prosumentów.... Zobaczymy Dużo skuteczniejszym rozwiązaniem będzie przerzucenie przedłużacza do ( w moim przypadku) szwagra, a konkretnie jego stolarni. Szybko wyczyści to, co mogłoby się w okolicach czerwca, lipca zmarnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.01.2021 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Dużo skuteczniejszym rozwiązaniem będzie przerzucenie przedłużacza do ( w moim przypadku) szwagra, a konkretnie jego stolarni. Szybko wyczyści to, co mogłoby się w okolicach czerwca, lipca zmarnować. I to jest konkretne lekarstwo na tę sytuację...mam dwóch sensownych sąsiadów-tylko trzeba pomyśleć jak to rozliczać fizycznie (kwotowo to jasna sprawa-0,8 ceny kWh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2021 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 I to jest konkretne lekarstwo na tę sytuację...mam dwóch sensownych sąsiadów-tylko trzeba pomyśleć jak to rozliczać fizycznie (kwotowo to jasna sprawa-0,8 ceny kWh) A skąd będziesz wiedział, kto pociągnął z sieci, zamiast z dachu? To gotowy przepis na konflikt z sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 31.01.2021 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 A skąd będziesz wiedział, kto pociągnął z sieci, zamiast z dachu? To gotowy przepis na konflikt z sąsiadem. Po pierwsze chodziłoby o wykorzystanie zmagazynowanych kWh, więc co za różnica, skoro przyjął stały współczynnik 0,8? Po drugie, są liczniki dwukierunkowe. O ile z takim pvmonitorem ciężko by to było zintegrować, o tyle z Home Assistantem do zrobienia. Fakt, sztuka dla sztuki. Szukasz problemu tam, gdzie go nie ma Od dobrych kilku tygodni pieprzycie o tych 3mcach dla odbioru energii, ktoś gdzieś klepnął jakąś bzdurę w internecie i teraz jest to wszędzie wałkowane. Ja jeszcze nie spotkałem się z wiarygodnym artykułem na ten temat a Wy już sraczkę macie. Wyluzujcie, jak zachcą nas wyruchać to to zrobią ale po co zamartwiać się przed czasem. No ba, sam (wice?) prezio Taurona chlapnął. Ale fakt, nie ma co się martwić. Co będzie, to będzie. Bardziej niż PO na kasę mnie już nie wyruch..ą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 31.01.2021 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Żeby nie wiem ile razy przedstawiciel rządowej instytucji zaprzeczał że takie coś jest rozważane, zawsze się znajdzie ktoś "lepiej poinformowany". No bo przecież ktoś z jego rodziny podsłuchał w łazience PGE czy Enei rozmowę dwóch pracowników i sensacja gotowa. "Przemysław Hofman, zastępca dyrektora departamentu gospodarki niskoemisyjnej zapewnił, że nie są prowadzone prace nad skróceniem czasu bilansowania prosumentów. Obecnie wynosi on 12 miesięcy. " https://wysokienapiecie.pl/34644-blizej-jasnych-zasad-w-rozliczaniu-prosumentow-spoldzielni/ No ale nasze dobrze poinformowane źródła twierdzą inaczej Ba, niektórzy są nawet urażeni, jak się temu (tej?) źródłu (jezu, jak to odmieniać ) coś powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2021 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Po pierwsze chodziłoby o wykorzystanie zmagazynowanych kWh, więc co za różnica, skoro przyjął stały współczynnik 0,8? Po drugie, są liczniki dwukierunkowe. O ile z takim pvmonitorem ciężko by to było zintegrować, o tyle z Home Assistantem do zrobienia. Fakt, sztuka dla sztuki. Szukasz problemu tam, gdzie go nie ma Ale co da dwukierunkowy, jak sąsiad nic do sieci nie wpuszcza? Dostaniesz fakturę na 500zł za prąd pociągnięty z sieci - kto będzie miał zapłacić? Sąsiad, który był przekonany, że pociągnął prąd wart 400zł? Skąd ma wiedzieć, czy ciągnie z magazynu, czy magazyn już pusty? Żaden licznik ani HA nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 31.01.2021 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Ale co da dwukierunkowy, jak sąsiad nic do sieci nie wpuszcza? Dostaniesz fakturę na 500zł za prąd pociągnięty z sieci - kto będzie miał zapłacić? Sąsiad, który był przekonany, że pociągnął prąd wart 400zł? Skąd ma wiedzieć, czy ciągnie z magazynu, czy magazyn już pusty? Żaden licznik ani HA nie pomoże. Nic nie poradzę, że nie rozumiesz w jaki sposób działa opomiarowanie i magazyn. To, że czegoś nie rozumiesz, nie znaczy, że się nie da. Na szczęście, nie Twój problem, bo ani PV nie masz, ani 3 miesięcznego okresu rozliczeniowego nie ma, ani nie jesteś sąsiadem bobrowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2021 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Nic nie poradzę, że nie rozumiesz w jaki sposób działa opomiarowanie i magazyn. To, że czegoś nie rozumiesz, nie znaczy, że się nie da. Tak, to Twój problem, że nie rozumiesz, że licznik mierzący pobór sąsiada od Ciebie nie pozna, czy prąd pochodzi z elektrowni węglowej, bezpośrednio z PV, czy z "magazynu" (czyli też z elektrowni węglowej w większości). I nie będzie potrafił policzyć, czy to 0,8 czy 1,0. Zresztą Twój licznik od ZE też nie potrafi poznać, czy ciągniesz prąd wyprodukowany w elektrowni węglowej rozliczany "z magazynu" czy do zapłaty będzie 100%. To dopiero system informatyczny ZE rozlicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts