Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ponizej 10kW jest sens?

4darko

Recommended Posts

Tak, to Twój problem, że nie rozumiesz, że licznik mierzący pobór sąsiada od Ciebie nie pozna, czy prąd pochodzi z elektrowni węglowej, bezpośrednio z PV, czy z "magazynu" (czyli też z elektrowni węglowej w większości). I nie będzie potrafił policzyć, czy to 0,8 czy 1,0. Zresztą Twój licznik od ZE też nie potrafi poznać, czy ciągniesz prąd wyprodukowany w elektrowni węglowej rozliczany "z magazynu" czy do zapłaty będzie 100%. To dopiero system informatyczny ZE rozlicza.

Licznik jak sama nazwa wskazuje, ma wyłącznie liczyć (hint: HA, influx). Kaizen, nie szukaj problemu tam, gdzie go nie ma. Nie przejmuj się nie swoimi problemami, bo ani one Twoje, ani nie są tak naprawdę problemami.

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie dyskusja mocno rozgozralac. Ja bezsprzecznie uważam, zę ma to głęboki sens. U mnie na dachu 9 KW i przez 12 miesięcy nie płace za prąd, tylko jakies drobiazgi za przesył.Sporo kasy zostaje w kieszeni jednak, przy początkowym nakaldzie, ale po co kasa ma tracic wartość na koncie bankowym. Moja mikroinstalacje zamontowała mi :spam: . Na dotacje też siezapisałem ale wiadomo jak to wygląda. W ogole wydaje mi się ze system dofinansowani jest słaby. Na zachodzie maja lepiej. Mam nadzieję, że moje 5 tys. w końcu do mnie. Mimo tych całych perturbacji uważam, zę gra jest warta świeczki. Milo patrzeć jak na rachunku 15 zł a nie 300 zl:yes: Edytowane przez Tomaszs131
Reklama w pierwszym poście.

Też jestem zdania że jeśli magazyn się ukruci do 3 miesięcy od maja do września mój sąsiad ma prąd za frajer, co się będę z nim rozliczał. Dobrą flaszkę się wypije przy grilu elektrycznym w środku lata, lepsze to niż oddać prunt za frajer ZE.

Co zyska sąsiad brak rozpalania kociołka w lato do grzania cwu, kupi se chłop klimatyzator, wszelkie prądożerne urządzenia podepnie pod mój kabel i będzie szczęśliwy o zdobytą wiedzę. Oczywiście będzie poinformowany że kabel wytrzyma 3-4kW ale nie więcej więc jak piekarnik to nie ze zmywarką. Nawet miernik energii mu podaruję aby ogarniał ile w danym momencie prądu zjada. Od maja do września moja PV zrobi pewnie w okolicach 4MWh jak zje 2MWh nic mi się nie stanie. Zresztą jak już pisałem 500kWh w te czy w tamte żadna róznica, jeśli magazyn się zmieni będzie 2MWh w te czy w tamte też żadna różnica a prąd zostanie.

Co na to ZE szybko się pokapują że w lato jak ich sprawność jest raczej słaba a PV`ki nie oddają pruntu za frajer do sieci to im się zrobi ciepło, bo już naszego prądu nie sprzedadzą za stawkę naszemu sąsiadowi tylko będą musieli jeszcze więcej energii klepać aby ogarnąć zapotrzebowanie. I co się wtedy stanie?

Prosument będzie dobry, prosumencie sprzedaj nam swój prunt za jakieś ochłapy bo my w potrzebie jak kościół zawsze.

Co ja w zimę zrobię odpalę klimę na grzaniu aby to co leci z dachu przejeść w domu. Klima łyknie ze 400-700W a z dachu mniej więcej tyle będzie leciało jak będzie zachmurzenie.

Edytowane przez marcinbbb

"Przemysław Hofman, zastępca dyrektora departamentu gospodarki niskoemisyjnej zapewnił, że nie są prowadzone prace nad skróceniem czasu bilansowania prosumentów. Obecnie wynosi on 12 miesięcy. "

]

Przecież ja nic nie pisałam o skróceniu czasu.

tak to jest jak się w emocjach nadinterpretowuje i tworzy potem bzdurne wnioski.

Pisałaś o zmniejszeniu mocy PV do 5kWp a to nie idzie w parze z PEP2040. Więc coś tu się nie zgadza i ktoś ma niepewne źródło informacji.

Zresztą skoro nieRząd mówi że nie są prowadzone prace nad czymś znaczy że zostało to już dawno przegadane i czekamy na rozwój sytuacji.

nie pisałam o zmniejszeniu mocy. Odpowiedziałam osobie, która zastanawia się czy powiększać instalację, że na podstawie informacji z miejsca pracy mojego męża, lepiej by ograniczyła się do 5 kW - instalacji tylko na swoje potrzeby.

Reszta to było wasze nakręcanie się..

Przekaż mężowi że internet już rozmyśla jakie to dziwne pomysły mogą urodzić się nie tylko w jego głowie ale w tysiącach innych głów. Wszak tak jak mówili w TV będziemy luzować gospodarkę to zluzowali galerie. Dali Ci coś abyś pomylał/pomyślała że coś się dzieje "to jeszcze tylko 2 tyg" a trwa już rok.

Zresztą jak ograniczą moc to zgłoszone będzie 3,68kW a na dachu będzie 10Kw wszak liczniki są już na to przygotowane nawet mój licznik twierdzi że maksymalna moc jaka wyszła przez licznik to 4,95kW (któryś indeks o tym prawi).

A co to mojego męża miałoby obchodzić?

Albo mnie?

Dałam informację i każdy z nią zrobi co chce.

Taka drobna uwaga:

Skoro nie masz PV nie planujesz jej instalować nie doradzaj innym użytkownikom ponieważ w tej sprawie nie posiadasz odpowiedniej wiedzy. Jeśli ja nie mam pojęcia o hodowli gołębi pocztowych to unikam doradzania innym użytkownikom którzy chcą je posiadać, i nie jest tu ważne że mój wuj posiada gołębia który jest mistrzem Polski w jakiejś tam kategorii.

Wracając do meritum oczywiście że jest sens zakładać dowolną wielkość instalacji PV ja zaczynałem od 3,3kW później dokładałem i będę dokładał aż do 10kW. Zużycie prądu po instalacji tylko wzrasta tu klimatyzacja, tam pompa do podlewania ogrodu aż przychodzi indukcja i ciepła pompa.

Taka drobna uwaga:

Skoro nie masz PV nie planujesz jej instalować nie doradzaj innym użytkownikom ponieważ w tej sprawie nie posiadasz odpowiedniej wiedzy. Jeśli ja nie mam pojęcia o hodowli gołębi pocztowych to unikam doradzania innym użytkownikom którzy chcą je posiadać, i nie jest tu ważne że mój wuj posiada gołębia który jest mistrzem Polski w jakiejś tam kategorii.

Wracając do meritum oczywiście że jest sens zakładać dowolną wielkość instalacji PV ja zaczynałem od 3,3kW później dokładałem i będę dokładał aż do 10kW. Zużycie prądu po instalacji tylko wzrasta tu klimatyzacja, tam pompa do podlewania ogrodu aż przychodzi indukcja i ciepła pompa.

Marcin ty szowinisto jak możesz tak do kobiety logicznie i na temat ? Jak śmiesz? :D

Marcin ty szowinisto jak możesz tak do kobiety logicznie i na temat ? Jak śmiesz? :D

Wiesz że to 12 chłopa dziennie popełnia samobójstwo i to kuźwa dzień w dzień... jakoś o tym nie mówią. Kobieta szanuję każdą jak własną żonę i córę. Ale jeśli moja córa twierdzi że boi się dzisiejszej klasówki z matematyki to mówię jej Ania masz tyle 6 że jak z klasówki dostaniesz nawet 3 pały niczego to nie zmieni.

A klasówka ma być z dodawania i odejmowania cyfr rzymskich w skali do 30...

Tu jej oceny.

Przechwytywanie.JPG

EDIT:

gdyby ktoś szukał źródła informacji o samobójstwach https://natemat.pl/287017,polscy-mezczyzni-w-czolowce-samobojcow-w-europie-nie-szukaja-pomocy

Informacja o skróceniu czasu rozliczenia pojawiła się jakiś czas temu przy okazji "konsultacji" strony rządowej z firmami energetycznymi (firmy z kapitałem większościowym SP) w sprawie wprowadzenia jednolitego sposobu rozliczania prosumentów w całym kraju.

Jak to jest rozliczane to wiemy wszyscy.

Te "konsultacje" trwają i trwają i jeszcze pewnie długo się nie zakończą.. To w czasie ich trwania jeden z przedstawicieli reprezentujących firmę Tauron niejaki Pan T. rzucił takie hasło (3 miesiące). Pewnie chodzi o rekompensatę za utracone profity z obecnie stosowanych rozliczeń.

Przy rozliczaniu 3-miesięcznym (jeśli wejdzie w życie) nowi inwestorzy być może wycofają się w inwestowanie w PV. Jeśli założą coś na dachu to prawdopodobnie niezbyt duże, czyli w granicach rozsądku.

Ci co już mają PV będą liczyć straty.

Przy rozliczaniu 3-miesięcznym (jeśli wejdzie w życie) nowi inwestorzy być może wycofają się w inwestowanie w PV. Jeśli założą coś na dachu to prawdopodobnie niezbyt duże, czyli w granicach rozsądku.

Ci co już mają PV będą liczyć straty.

Dlaczego mielibyśmy liczyć straty? Wystarczy na coś ten prąd przeznaczyć nie wiem jak Ty ale ja wystawie grzejniki elektryczne i będę grzał atmosferę w lato a później robił zdjęcia tych grzejników i wysyłał jako potwierdzenie przelewu do ZE. Ja niewiele sam zdziałam ale jeśli takich przypadków będzie więcej ten nierząd pomyśli że więcej osób to robi i może dojdzie do przełomowego odkrycia że nie oddamy im za frajer a wolimy zmarnować.

Grzejniki będę odłączał jak sprawdzę średnie zużycie w danym miesiącu aby magazyn się zgadzał i starczył na 3 miesiące.

To może ekstremalne podejście.

Można zainstalować dodatkowe odbiorniki np. klimatyzator albo basen z podgrzewaną wodą.

Można też podlewać ogród.

Albo zainstalować elektrolizę wody na wodór i tlen i składować wodór jako paliwo do późniejszego zużycia w zimie.

Jeśli wprowadzą takie zasady rozliczeń to prawie każdy kto nie zdecyduje się przekazać nadwyżek w promocji Operatorowi będzie się starał nadwyżkę jakoś wykorzystać.

Jednym ze sposobów na zmniejszenie strat jest mały off-grid oraz kontrolowane wyłączanie PV. O wattrouterze nie wspominając.

Jednak nadal to rozwiązanie nie jest szczęśliwe, bo Operator pobierze 20 %, lub 30 % od mniejszego "magazynu".

Co gorsza - będą też tacy, którzy od czasu do czasu odpalą kopciucha.

To może ekstremalne podejście.

Można zainstalować dodatkowe odbiorniki np. klimatyzator albo basen z podgrzewaną wodą.

Można też podlewać ogród.

Albo zainstalować elektrolizę wody na wodór i tlen i składować wodór jako paliwo do późniejszego zużycia w zimie.

Suma summarum to nie nas to uderzy, a ZE ponieważ nie sprzedadza naszego prądu naszym bezpośrednim sąsiadom, będą musieli zwiększać produkcję... pomyślą o Boże musimy nową elektrownie postawić i podnieść opłaty aby na nią nas było stać... cholera czy mi się śniło że to tak było z tą Ostrołęką C.

Właśnie przez takich doradców ten kraj jest dykty. Ostrołękę C tak hucznie zapowiadaną będą musieli rozebrać, a miało być tak pięknie rzekli rządzący. I już nie będzie tego spuszczania prądu do ziemi na każdej stacji trafo.

Taka drobna uwaga:

Skoro nie masz PV nie planujesz jej instalować nie doradzaj innym użytkownikom ponieważ w tej sprawie nie posiadasz odpowiedniej wiedzy..

Moja rada nie dotyczyła szczegółów technicznych montażu instalacji.

Podzieliłam się tą wiedza, którą miałam.

Gdybyś napisała że w pracy mąż usłyszał ze powyżej 5kW może trzeba będzie płacić za dystrybucję, to byłaby to informacja.

To co napisałaś było wprowadzaniem czytelnika w błąd.

Tylko, że maż nie usłyszał tego co napisałeś, a to co ja napisałam

:).

Edytowane przez Elfir

Ale w zimie na nas zarobią bo z lata na zimę nic nie zakumulujemy. :(

Z lata prądu nam starczy do końca grudnia, styczeń do końca marca coś tam zapłacimy. Czyli zapłacimy hipotetycznie za 3 miesiące a 9 miesięcy będziemy nasz prąd przejadać w sposób tak znaczący aby darmozjadom nie oddać niczego. Więc mając ciepłą pompę idziemy w 2 taryfy - chciał czy nie chciał bo przecie G13 nikt w pełni władz umysłowych nie rozważa mając PV.Ciepłą pompę ustawiamy aby przegrzewała w taniej taryfie a stała w drogiej.

Moja rada nie dotyczyła szczegółów technicznych montażu instalacji.

Podzieliłam się tą wiedza, którą miałam.

Podrzuciłaś niepotwierdzoną plotkę, niepopartą niczym innym a tylko "autorytetem" swojego męża. To trochę tak jak z tymi majowymi wyborami Sasin powiedział, wydrukował to wybory się odbyły... i od maja te świstki leżą w magazynie Poczty który kosztuje 1 mln. zł miesięcznie. A mogę się mylić ale Twój mąż i Sasin to chyba 2 różne kalibry.