Elfir 01.02.2021 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Pisałaś o zmniejszeniu mocy PV do 5kWp a to nie idzie w parze z PEP2040. Więc coś tu się nie zgadza i ktoś ma niepewne źródło informacji. Zresztą skoro nieRząd mówi że nie są prowadzone prace nad czymś znaczy że zostało to już dawno przegadane i czekamy na rozwój sytuacji. nie pisałam o zmniejszeniu mocy. Odpowiedziałam osobie, która zastanawia się czy powiększać instalację, że na podstawie informacji z miejsca pracy mojego męża, lepiej by ograniczyła się do 5 kW - instalacji tylko na swoje potrzeby. Reszta to było wasze nakręcanie się.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.02.2021 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Przekaż mężowi że internet już rozmyśla jakie to dziwne pomysły mogą urodzić się nie tylko w jego głowie ale w tysiącach innych głów. Wszak tak jak mówili w TV będziemy luzować gospodarkę to zluzowali galerie. Dali Ci coś abyś pomylał/pomyślała że coś się dzieje "to jeszcze tylko 2 tyg" a trwa już rok. Zresztą jak ograniczą moc to zgłoszone będzie 3,68kW a na dachu będzie 10Kw wszak liczniki są już na to przygotowane nawet mój licznik twierdzi że maksymalna moc jaka wyszła przez licznik to 4,95kW (któryś indeks o tym prawi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2021 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Stos "Czy mikroinstalcja poniżej 10 kW ma sens?" a ja odpisałam "poniżej 5 kW." Dla mnie to pytanie wskazuje na zastanawianie sie nad wielkością i jej powiększeniem powyżej 10 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2021 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Przekaż mężowi że internet już rozmyśla A co to mojego męża miałoby obchodzić? Albo mnie? Dałam informację i każdy z nią zrobi co chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.02.2021 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 A co to mojego męża miałoby obchodzić? Albo mnie? Dałam informację i każdy z nią zrobi co chce. Taka drobna uwaga: Skoro nie masz PV nie planujesz jej instalować nie doradzaj innym użytkownikom ponieważ w tej sprawie nie posiadasz odpowiedniej wiedzy. Jeśli ja nie mam pojęcia o hodowli gołębi pocztowych to unikam doradzania innym użytkownikom którzy chcą je posiadać, i nie jest tu ważne że mój wuj posiada gołębia który jest mistrzem Polski w jakiejś tam kategorii. Wracając do meritum oczywiście że jest sens zakładać dowolną wielkość instalacji PV ja zaczynałem od 3,3kW później dokładałem i będę dokładał aż do 10kW. Zużycie prądu po instalacji tylko wzrasta tu klimatyzacja, tam pompa do podlewania ogrodu aż przychodzi indukcja i ciepła pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.02.2021 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Taka drobna uwaga: Skoro nie masz PV nie planujesz jej instalować nie doradzaj innym użytkownikom ponieważ w tej sprawie nie posiadasz odpowiedniej wiedzy. Jeśli ja nie mam pojęcia o hodowli gołębi pocztowych to unikam doradzania innym użytkownikom którzy chcą je posiadać, i nie jest tu ważne że mój wuj posiada gołębia który jest mistrzem Polski w jakiejś tam kategorii. Wracając do meritum oczywiście że jest sens zakładać dowolną wielkość instalacji PV ja zaczynałem od 3,3kW później dokładałem i będę dokładał aż do 10kW. Zużycie prądu po instalacji tylko wzrasta tu klimatyzacja, tam pompa do podlewania ogrodu aż przychodzi indukcja i ciepła pompa. Marcin ty szowinisto jak możesz tak do kobiety logicznie i na temat ? Jak śmiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.02.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) Marcin ty szowinisto jak możesz tak do kobiety logicznie i na temat ? Jak śmiesz? Wiesz że to 12 chłopa dziennie popełnia samobójstwo i to kuźwa dzień w dzień... jakoś o tym nie mówią. Kobieta szanuję każdą jak własną żonę i córę. Ale jeśli moja córa twierdzi że boi się dzisiejszej klasówki z matematyki to mówię jej Ania masz tyle 6 że jak z klasówki dostaniesz nawet 3 pały niczego to nie zmieni. A klasówka ma być z dodawania i odejmowania cyfr rzymskich w skali do 30... Tu jej oceny. EDIT: gdyby ktoś szukał źródła informacji o samobójstwach https://natemat.pl/287017,polscy-mezczyzni-w-czolowce-samobojcow-w-europie-nie-szukaja-pomocy Edytowane 1 Lutego 2021 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.02.2021 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 łoł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.02.2021 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Informacja o skróceniu czasu rozliczenia pojawiła się jakiś czas temu przy okazji "konsultacji" strony rządowej z firmami energetycznymi (firmy z kapitałem większościowym SP) w sprawie wprowadzenia jednolitego sposobu rozliczania prosumentów w całym kraju. Jak to jest rozliczane to wiemy wszyscy.Te "konsultacje" trwają i trwają i jeszcze pewnie długo się nie zakończą.. To w czasie ich trwania jeden z przedstawicieli reprezentujących firmę Tauron niejaki Pan T. rzucił takie hasło (3 miesiące). Pewnie chodzi o rekompensatę za utracone profity z obecnie stosowanych rozliczeń. Przy rozliczaniu 3-miesięcznym (jeśli wejdzie w życie) nowi inwestorzy być może wycofają się w inwestowanie w PV. Jeśli założą coś na dachu to prawdopodobnie niezbyt duże, czyli w granicach rozsądku. Ci co już mają PV będą liczyć straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.02.2021 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Przy rozliczaniu 3-miesięcznym (jeśli wejdzie w życie) nowi inwestorzy być może wycofają się w inwestowanie w PV. Jeśli założą coś na dachu to prawdopodobnie niezbyt duże, czyli w granicach rozsądku. Ci co już mają PV będą liczyć straty. Dlaczego mielibyśmy liczyć straty? Wystarczy na coś ten prąd przeznaczyć nie wiem jak Ty ale ja wystawie grzejniki elektryczne i będę grzał atmosferę w lato a później robił zdjęcia tych grzejników i wysyłał jako potwierdzenie przelewu do ZE. Ja niewiele sam zdziałam ale jeśli takich przypadków będzie więcej ten nierząd pomyśli że więcej osób to robi i może dojdzie do przełomowego odkrycia że nie oddamy im za frajer a wolimy zmarnować. Grzejniki będę odłączał jak sprawdzę średnie zużycie w danym miesiącu aby magazyn się zgadzał i starczył na 3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.02.2021 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 To może ekstremalne podejście. Można zainstalować dodatkowe odbiorniki np. klimatyzator albo basen z podgrzewaną wodą. Można też podlewać ogród. Albo zainstalować elektrolizę wody na wodór i tlen i składować wodór jako paliwo do późniejszego zużycia w zimie. Jeśli wprowadzą takie zasady rozliczeń to prawie każdy kto nie zdecyduje się przekazać nadwyżek w promocji Operatorowi będzie się starał nadwyżkę jakoś wykorzystać. Jednym ze sposobów na zmniejszenie strat jest mały off-grid oraz kontrolowane wyłączanie PV. O wattrouterze nie wspominając. Jednak nadal to rozwiązanie nie jest szczęśliwe, bo Operator pobierze 20 %, lub 30 % od mniejszego "magazynu". Co gorsza - będą też tacy, którzy od czasu do czasu odpalą kopciucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.02.2021 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 To może ekstremalne podejście. Można zainstalować dodatkowe odbiorniki np. klimatyzator albo basen z podgrzewaną wodą. Można też podlewać ogród. Albo zainstalować elektrolizę wody na wodór i tlen i składować wodór jako paliwo do późniejszego zużycia w zimie. Suma summarum to nie nas to uderzy, a ZE ponieważ nie sprzedadza naszego prądu naszym bezpośrednim sąsiadom, będą musieli zwiększać produkcję... pomyślą o Boże musimy nową elektrownie postawić i podnieść opłaty aby na nią nas było stać... cholera czy mi się śniło że to tak było z tą Ostrołęką C. Właśnie przez takich doradców ten kraj jest dykty. Ostrołękę C tak hucznie zapowiadaną będą musieli rozebrać, a miało być tak pięknie rzekli rządzący. I już nie będzie tego spuszczania prądu do ziemi na każdej stacji trafo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2021 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) Taka drobna uwaga: Skoro nie masz PV nie planujesz jej instalować nie doradzaj innym użytkownikom ponieważ w tej sprawie nie posiadasz odpowiedniej wiedzy.. Moja rada nie dotyczyła szczegółów technicznych montażu instalacji. Podzieliłam się tą wiedza, którą miałam. Gdybyś napisała że w pracy mąż usłyszał ze powyżej 5kW może trzeba będzie płacić za dystrybucję, to byłaby to informacja. To co napisałaś było wprowadzaniem czytelnika w błąd. Tylko, że maż nie usłyszał tego co napisałeś, a to co ja napisałam . Edytowane 1 Lutego 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.02.2021 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) Ale w zimie na nas zarobią bo z lata na zimę nic nie zakumulujemy. Z lata prądu nam starczy do końca grudnia, styczeń do końca marca coś tam zapłacimy. Czyli zapłacimy hipotetycznie za 3 miesiące a 9 miesięcy będziemy nasz prąd przejadać w sposób tak znaczący aby darmozjadom nie oddać niczego. Więc mając ciepłą pompę idziemy w 2 taryfy - chciał czy nie chciał bo przecie G13 nikt w pełni władz umysłowych nie rozważa mając PV.Ciepłą pompę ustawiamy aby przegrzewała w taniej taryfie a stała w drogiej. Moja rada nie dotyczyła szczegółów technicznych montażu instalacji. Podzieliłam się tą wiedza, którą miałam. Podrzuciłaś niepotwierdzoną plotkę, niepopartą niczym innym a tylko "autorytetem" swojego męża. To trochę tak jak z tymi majowymi wyborami Sasin powiedział, wydrukował to wybory się odbyły... i od maja te świstki leżą w magazynie Poczty który kosztuje 1 mln. zł miesięcznie. A mogę się mylić ale Twój mąż i Sasin to chyba 2 różne kalibry. Edytowane 1 Lutego 2021 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.02.2021 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Opłaty dystrybucyjne to są opłaty przesyłowe. Co więc Pani mąż usłyszał? Kluczowe pytanie to OD KOGO usłyszał a nie co:yes: Ale tego tym bardziej się nie dowiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.02.2021 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Suma summarum to nie nas to uderzy, a ZE ponieważ nie sprzedadza naszego prądu naszym bezpośrednim sąsiadom, będą musieli zwiększać produkcję... pomyślą o Boże musimy nową elektrownie postawić i podnieść opłaty aby na nią nas było stać... cholera czy mi się śniło że to tak było z tą Ostrołęką C. Zakłady energetyczne nie produkują prądu. One go kupują. I jaki interes mają w tym, żeby go kupować po 30-60gr/kWh jak na giełdzie chodzi <20gr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.02.2021 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Zakłady energetyczne nie produkują prądu. One go kupują. I jaki interes mają w tym, żeby go kupować po 30-60gr/kWh jak na giełdzie chodzi <20gr? Pełna zgoda ale nasz jest za frajer nie muszą go kupować na giełdzie po <20 gr. Policz Twój prąd który latem pchasz w sieć Twojego sąsiada kosztuje pełną stawkę powiedzmy 70gr/kWh a ZE nie dość że nie kupiła tego prądu to dodatkowo nałożyła na niego swoją marżę i finalnie do ich kieszeni trafia pełna stawka za coś co nie kosztuje kompletnie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.02.2021 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Pełna zgoda ale nasz jest za frajer nie muszą go kupować na giełdzie po <20 gr. Policz Twój prąd który latem pchasz w sieć Twojego sąsiada kosztuje pełną stawkę powiedzmy 70gr/kWh Dostarczasz sam prąd który liczysz po cenach włącznie z innymi opłatami - czyli "kupują' od Ciebie po te 0,8x70gr a mogą po <20gr.. Do tego PV to kłopot techniczny z utrzymaniem stabilnych parametrów sieci i konieczność utrzymania rezerwy gorącej. ZE nie ma żadnego interesu w prosumentach - to państwo ich do tego zmusiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.02.2021 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Dostarczasz sam prąd który liczysz po cenach włącznie z innymi opłatami - czyli "kupują' od Ciebie po te 0,8x70gr a mogą po <20gr.. Do tego PV to kłopot techniczny z utrzymaniem stabilnych parametrów sieci i konieczność utrzymania rezerwy gorącej. ZE nie ma żadnego interesu w prosumentach - to państwo ich do tego zmusiło. ZE jest od sprzedawania. Zasada: tanio kupić, sprzedać drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.02.2021 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) ZE jest od sprzedawania. Zasada: tanio kupić, sprzedać drogo... To sprzedawca prądu. ZE świadczy usługę dystrybucji. Edytowane 1 Lutego 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts