polacek 27.01.2021 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 witam, Gdzie najlepszym pomysłem będzie zamontowanie szafki RACK ? Wiem, że większość osób montuje szafke na strychu ale w lecie na nie ocieplonym strychu jest piekiełko. W szafce będzie znajdować się switch, rejestrator monitoringu. To samo chyba tyczy się alarmu - elektronika nie lubi wysokiej temperatury. Jak macie to u siebie rozwiązane ? Gdzie najlepiej dać manipulator w domu parterowym ? Wejście do domu, garaż i sypialnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 27.01.2021 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Ja myślałem o strychu ale w miejscu gdzie działałaby jakaś wentylacja i z kolei nie było wilgoci. Nie wpadło mi nic do głowy poza tym, żeby fragment jakiejś wentylacji grawitacyjnej z domu przepływało przez szafkę -to miałoby stabilną temperaturę i wilgotność.Dobrym rozwiązaniem jest rejestrator a osobno tworzenie backupu gdzieś w chmurze albo w samej kamerze na karcie SD ale tą karte to pewnie po roku lub dwóch szlak weźmie od ciągłego zapisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Puszczanie powietrza z domu tam, gdzie będzie zimniej (zimą) to zły pomysł, bo jest duże ryzyko kondensacji, czego elektronika nie lubi.Na etapie budowy miałem monitoring na nieodizolowanym strychu i przetrwał zarówno mrozy jak i upały. Ale to tania chińszczyzna a i tak finalnie wylądowała w przestrzeni ogrzewanej i normalnie wentylowanej. I tego bym się trzymał - na ekstremalne warunki wystawiałbym tylko tymczasowo coś, na utratę czego jestem przygotowany i gdy awaria nie powoduje jakichś istotnych skutków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.01.2021 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Ja rozważam szafkę rack w garażu. Jaka minimalna temperatura powinna tam zatem panować w zimie, żeby nie narazić sprzętu na uszkodzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2021 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Ja rozważam szafkę rack w garażu. Jaka minimalna temperatura powinna tam zatem panować w zimie, żeby nie narazić sprzętu na uszkodzenie? Temperaturę i wilgotność masz w dokumentacji konkretnego urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.01.2021 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Na etapie budowy miałem monitoring na nieodizolowanym strychu i przetrwał zarówno mrozy jak i upały. Ja mam wszystko (do internetu) na nieizolowanym strychu. Leci druga zima, było lato. Daje radę. Elektronika twarda jest, nie marudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2021 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Ja mam wszystko (do internetu) na nieizolowanym strychu. Leci druga zima, było lato. Daje radę. Elektronika twarda jest, nie marudzi. A ja miałem zimą 2-3 fałszywe alarmy miesięcznie zanim zacząłem ogrzewać dom. Przyjeżdżała ekipa interwencyjna i sprawdzała, czy fałszywe - a potem serwisant wymieniał czujkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.01.2021 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Na alarmach się nie znam, ale router, switch, ups nie narzekają. Na początku martwiłem się lokalizacją dla sprzętu, ale już mi przeszło.Wilgotności trzeba pilnować, ujemne temperatury raczej im niestraszne mimo, że każdy domowy sprzęt będzie miał w karcie technicznej od 0st. Jedyny, który widziałem, że w kartę wpisał mniej (-10st) to mikrotik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 28.01.2021 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Ogólnie sam sprzęt podczas pracy się grzeje i praktycznie mrozy im nie straszne.Dużo gorszy jest upał w lecie -tutaj jest problem -jak skutecznie wentylować o tej porze roku -stąd Kaizen pomysł wentylacji z chłodnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 28.01.2021 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Ostatnie lato przetrwał. Oby mój sprzęt przetrwał kolejne lata. A lekko nie ma bo wsadziłem to do kartonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts