Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie szafka RACK i alarm

Recommended Posts

witam,

Gdzie najlepszym pomysłem będzie zamontowanie szafki RACK ? Wiem, że większość osób montuje szafke na strychu ale w lecie na nie ocieplonym strychu jest piekiełko. W szafce będzie znajdować się switch, rejestrator monitoringu. To samo chyba tyczy się alarmu - elektronika nie lubi wysokiej temperatury. Jak macie to u siebie rozwiązane ? Gdzie najlepiej dać manipulator w domu parterowym ? Wejście do domu, garaż i sypialnia ?

Ja myślałem o strychu ale w miejscu gdzie działałaby jakaś wentylacja i z kolei nie było wilgoci. Nie wpadło mi nic do głowy poza tym, żeby fragment jakiejś wentylacji grawitacyjnej z domu przepływało przez szafkę -to miałoby stabilną temperaturę i wilgotność.

Dobrym rozwiązaniem jest rejestrator a osobno tworzenie backupu gdzieś w chmurze albo w samej kamerze na karcie SD ale tą karte to pewnie po roku lub dwóch szlak weźmie od ciągłego zapisu.

Puszczanie powietrza z domu tam, gdzie będzie zimniej (zimą) to zły pomysł, bo jest duże ryzyko kondensacji, czego elektronika nie lubi.

Na etapie budowy miałem monitoring na nieodizolowanym strychu i przetrwał zarówno mrozy jak i upały. Ale to tania chińszczyzna a i tak finalnie wylądowała w przestrzeni ogrzewanej i normalnie wentylowanej. I tego bym się trzymał - na ekstremalne warunki wystawiałbym tylko tymczasowo coś, na utratę czego jestem przygotowany i gdy awaria nie powoduje jakichś istotnych skutków.

Ja mam wszystko (do internetu) na nieizolowanym strychu. Leci druga zima, było lato. Daje radę.

Elektronika twarda jest, nie marudzi.

A ja miałem zimą 2-3 fałszywe alarmy miesięcznie zanim zacząłem ogrzewać dom. Przyjeżdżała ekipa interwencyjna i sprawdzała, czy fałszywe - a potem serwisant wymieniał czujkę.

Na alarmach się nie znam, ale router, switch, ups nie narzekają.

Na początku martwiłem się lokalizacją dla sprzętu, ale już mi przeszło.

Wilgotności trzeba pilnować, ujemne temperatury raczej im niestraszne mimo, że każdy domowy sprzęt będzie miał w karcie technicznej od 0st.

Jedyny, który widziałem, że w kartę wpisał mniej (-10st) to mikrotik.