Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamieszkanie w domu bez rekuperatora

Recommended Posts

Pytanie zapewne głupie ale... czy można bezpiecznie zamieszkać w 3 lub 4 osoby w 160m/2 domu bez wentylacji (brak zamontowanej wentylacji - trzeba na nią jeszcze chwilę poczekać)? Czy jest to po prostu zbyt ryzykowne?

Ja mieszkałem rok bez centralki po wprowadzeniu i nic się nie stało. Trzeba standardowo wietrzyć i tyle.

Ostatniej wiosny prowadzilismy jeszcze prace wykonczeniowe a rekuperator byl zamontowany pod koniec jesieni wiec okna najczesciej byly uchylone/rozszczelnione. Jesli na zewnatrz w tym czasie byla duza wilgoć okna zamykalismy i uruchamialismy osuszacz.

Do tej pory uwazam to urzadzenie za najlepszy zakup podczas budowy gdyz w ciagu doby na poczatku potrafil 10 litrow wody wyciagac z pomieszczen.

Przekonalem sie jak wazne jest dosuszenie domu i kwota ok.300zl za osuszacz i oczywiscie niepoliczalne zuzycie prądu dla mnie to dobrze wydane pieniadze.

Teraz sie delektujemy powietrzem z WM.

Musze dolozyc jeszcze czujnik CO2 i mam nadzieje ze nie zburzy tej sielanki.

Edytowane przez margabr

problem jest gdy np. łazienka jest bez okna.

Jak to na budowie brak okna lub drzwi to chyba nie problem. Nie od razu Krakow zbudowano. A jesli juz mamy ten luksus posiadania calej wewnetrznej stolarki zawsze mozna je szeroko otworzyć. Uzyskamy calosciowo jakis ruch powietrza otwierajac tu i tam.

Wazne aby przed zimą sie sprezyc z uruchomieniem reku.

Edytowane przez margabr

A ja zapytam od innej strony. A czy do odbioru nie jest potrzebne wykazanie się prawidłową wentylacją w domu? W nowo wybudowanym domu miałem WG i tak było wykazane w planach. Przed wprowadzeniem postanowiłem dodać WM. Musiałem wykonac plan instalacji i zgłosić to. Do odbioru musiałem pozbyc się WG (zamurować) i wykazać się działającą WM.

A czy do odbioru nie jest potrzebne wykazanie się prawidłową wentylacją w domu?

Potrzebny jest odbiór kominiarski i/lub odbiór WM.

Ale WM to dla urzędników ciągle egzotyka i jak masz tylko protokół kominiarski na komin, to przechodzi bez protokołu na WM.

W moim przypadku bez takiej sytuacji.

I wietrzyłeś łazienkę zimą w czasie kąpieli?

Jak to na budowie brak okna lub drzwi to chyba nie problem. .

Nie chodzi o budowę tylko zamieszkanie.

I własnie pisałam, ze zimą jest to ryzykowne.

A ja zapytam od innej strony. A czy do odbioru nie jest potrzebne wykazanie się prawidłową wentylacją w domu? W nowo wybudowanym domu miałem WG i tak było wykazane w planach. Przed wprowadzeniem postanowiłem dodać WM. Musiałem wykonac plan instalacji i zgłosić to. Do odbioru musiałem pozbyc się WG (zamurować) i wykazać się działającą WM.

W moim przypadku - trzech miejsc kominiarzy do WM nie przyjeżdża, bo nie mają jak mówili sprzętu. Znalazłem 30km dalej i faktycznie, przyjechał z tubą do anemometrów. Niestety nie bilansował, tylko kazał puścić na każdym biegu, zrobił mapkę z zaznaczeniem czerpni i wyrzutni ( jak mówił - dobrze że w projekcie domu mam WM, bo by musiał dokładną) i wystawił papier.

Potrzebny jest odbiór kominiarski i/lub odbiór WM.

Ale WM to dla urzędników ciągle egzotyka i jak masz tylko protokół kominiarski na komin, to przechodzi bez protokołu na WM.

Ja dostałem informację o konieczności uzupełnienia dokumentacji o protokół z pomiarami WM

Jedyne co zostało mi do zrobienia to kilka mebelków i właśnie rekuperacja. Ciągnie do przeprowadzki bardzo stąd takie pytanie. ;)

To co dokładnie zostało? Rury masz rozprowadzone? Zamontowaną czerpnię i wyrzutnię? To zostaje montaż samego rekuperatora i regulacja?

Ja dostałem informację o konieczności uzupełnienia dokumentacji o protokół z pomiarami WM

Co za pech - na rozgarniętego urzędnika trafiłeś. Bo rozumiem, że odbiór kominiarski miałeś?

Edytowane przez Kaizen

To co dokładnie zostało? Rury masz rozprowadzone? Zamontowaną czerpnię i wyrzutnię? To zostaje montaż samego rekuperatora i regulacja?

Dokładnie. Montaż urządzenia, wpięcie anemostatów i tyle. ;) Kuchnia jest, łazienki są, łóżka są - można mieszkać - tylko ekipa od reku kazała czekać min. miesiąc aż się pojawią na montaż urządzenia. Stąd tak przeboleć nie mogę i próbuję wybadać na ile ryzykowna jest wprowadzka pomimo braku jakiejkolwiek wentylacji.

Edytowane przez Tanarro

W moim przypadku - trzech miejsc kominiarzy do WM nie przyjeżdża, bo nie mają jak mówili sprzętu. Znalazłem 30km dalej i faktycznie, przyjechał z tubą do anemometrów. Niestety nie bilansował, tylko kazał puścić na każdym biegu, zrobił mapkę z zaznaczeniem czerpni i wyrzutni ( jak mówił - dobrze że w projekcie domu mam WM, bo by musiał dokładną) i wystawił papier.

Kominiarz jezeli nie uprawnien budowlanych nie moze wystawic takiego protokołu. To ze ma uprawnienia budowlane jest niezmiernie rzadkie i dotyczy głownie projektantów którzy maja dodatkowo uprawnienia kominiarskie. Jezeli twoj PINB przyjał taki protokół to oznacza ze mają dosc luzne podejscie do przepisów.

Kominiarz jezeli nie uprawnien budowlanych nie moze wystawic takiego protokołu. To ze ma uprawnienia budowlane jest niezmiernie rzadkie i dotyczy głownie projektantów którzy maja dodatkowo uprawnienia kominiarskie. Jezeli twoj PINB przyjał taki protokół to oznacza ze mają dosc luzne podejscie do przepisów.

No...

Zrobić uprawnienia i pracować jako kominiarz, to musiałby być jakiś pasjonat czarnego ubioru i sadzy na rękach.