Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia dachowa się łuszczy...konieczność wymiany?

Recommended Posts

Witam,

Mam dość dziwny problem z folią dachową, poddasze, niezamieszkane, nieogrzewane, dom był budowany ok 8 lat temu. Na poddaszu zrobione jedynie tynki na ścianach i problem nasilił się po tynkach (możliwe, że to przypadek)

Na folii pojawiły się dziwne białe ślady i folia łuszczy się przy pocieraniu i odpada zielony pył.

Czy jesteście w stanie podpowiedzieć co to może być i czy konieczna będzie wymiana całej folii?

Wrzucam fotki jak to wygląda i film jak się łuszczy https://youtu.be/v_yG3TrsAdg

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i wskazówki.

IMG_4224.jpg

IMG_4222.jpg

problem nasilił się po tynkach (możliwe, że to przypadek)

Folia powinna być chroniona przed promieniowaniem UV. Po jej ułożeniu powinna być całkowicie zasłonięta. Jeśli chodzi o tynki to być może spowodowały odbijanie większej ilości promieniowania w pomieszczeniu co wpłynęło na przyspieszenie degradacji.

Aktualnie firma zmieniła nazwę na inną, kiedyś były zarówno dachówki jak i folie aktualnie zmieniła się oferta firmy.

I nie masz informacji, ile czasu wytrzymuje wystawiona na UV?

Ile czasu słońce na nią świeciło?

A co w przypadku gdy ocieplone są skosy (w dolnej części dachu) , a potem wzdłuż jętek?

Czyli to co nad jętkami (czyli na stryszku nieogrzewanym) jest już przecież nieosłonięte przez cały okres eksploatacji domu.

Ma być osłonięte od promieniowania UV - czyli przed promieniowaniem słonecznym.

Nigdy nie ma możliwości pełnej ochrony foli dachowej przed promieniowaniem UV.

Dlatego ktoś kiedyś dobrze napisął , że folia nie nadaje się do krycia wstępnego dachu. Jeśli ktoś się na to pokrycie zdecyduje musi być tego świadomy.

Ja niestety też mam folię pod dachówką ceramiczną - poddasze nieużytkowe jednak widzę szczególnie w dachówkach wentylacyjnych jak Słońce pięknie świeci (oświetlając obszar ok 1 m2) Folia jest firmy Sabb i po 9 latach nic złego się z nią nie dzieje ale .....zawsze może nastąpić ten dzień.

I nie masz informacji, ile czasu wytrzymuje wystawiona na UV?

Ile czasu słońce na nią świeciło?

Nie mam pojęcia po tylu latach jaki czas może być wystawiona na UV.

Folia nie była osłonięta nigdy więc można powiedzieć, że słońce świeciło na nią cały czas.

Z tego wnioskuję, iż folia jest aktualnie do wymiany na całym dachu praktycznie.

Jak jest w cieniu to dostaje z promil promieniowania - to i żywotność ma tysiąc razy większą, niż podaje producent dla nieosłoniętej. To nawet jak ma trzy tysiące miesięcy, to luz.

Tylko czemu nie ma możliwości pełnej ochrony? Niby blachodachówka czy dachówka przepuszcza UV?

Dlatego ktoś kiedyś dobrze napisął , że folia nie nadaje się do krycia wstępnego dachu. Jeśli ktoś się na to pokrycie zdecyduje musi być tego świadomy.

Ja niestety też mam folię pod dachówką ceramiczną - poddasze nieużytkowe jednak widzę szczególnie w dachówkach wentylacyjnych jak Słońce pięknie świeci (oświetlając obszar ok 1 m2) Folia jest firmy Sabb i po 9 latach nic złego się z nią nie dzieje ale .....zawsze może nastąpić ten dzień.

Ja też mam dachówkę ceramiczną, nie mam dachówek wentylacyjnych (poddasze nieużytkowe) i nie widzę ślady promienia na folii.

Gdyby nie kratki wetylacyjne w ścianach szczytowych byłaby ciemnia totalna.