Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgoda na budowe przylacza na granicy dzialki

MoniRa10

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Wykonawa robot teletechnicznych w porozumieniu z Tauronem odnalezli mnie jako wlasciciela dziaki i wystapili z prosba o moja zgode na budowe przylacza na granicy mojej dzialki. Poniewaz nie zamierzam sie tam budowac przez najblizszych 5-10 lat nie zamierzalam sie do niczego podlaczac z obawy o koniecznosc placenia wszelkiego typu oplat.

Podczas rozmowy telefonicznej Pani przekonywala mnie, ze nie poniose zadnych kosztow, gdyz jest to nicjatywa i inwestycja Taurona a chodzi tylko o zgode na wejscie na posesje i zamontowanie tam przylacza >na tzw, przyszlosc i ze bedzie to tylko z korzyscia dla mnie.

Czy to ma w ogole jakis sens? Czy ktos chce mnie tutaj naciagnac ? A moze faktycznie jest to udogodnienie?

Prosze o pomoc poniewaz nie znalazlam nigdzie zadnego podobnego watku.

To jest ich sieć, szafka ZK też jest ich. Umowa na użyczenie czy służebność 1m^2 twojego gruntu. Pytanie czy ta granica działki spełnia rozporządzenie o standardach w geodezji ( https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20200001429 , pierwotny akt z 2011 roku)? Najprościej chodzi o to czy granica była ustalona i zmierzona po 2011roku, gdyż wówczas nie ma wątpliwości co do polożenia punktow - współrzędne są zgodne z obecnym układem. Czyli jak będą np. robili cos w pasie drogowym to nie okaże się że szafka powinna stać o metr inaczej . To jedyne zagrożenie formalne.

• 2 weeks później...

Czy to ma w ogole jakis sens? Czy ktos chce mnie tutaj naciagnac ? .

Obstawiam, że masz działkę, wokół której ludzie budują się lub niedługo zaczną, albo jest to jakaś nowa sieć w okolicy. Czyli zacznie przybywać jej odbiorców w niedługim czasie.

Tworząc sieć lub przyłącze do kogoś trzeba wykonać projekt i spełnić niemało formalności. Łatwiej i taniej dla operatora jest zainwestować i zrobić przyłącza wszystkim od razu, a potem podpisywać tylko umowy, pobierać pieniądze za włączenie, niż co jakiś czas wykonywać projekty na mniejszą skalę, wchodzić na teren i modyfikować infrastrukturę. Dla przyszłych odbiorców też lepiej, bo będą krócej czekać na samo podłączenie.

Edytowane przez lukasz_298