MoniRa10 02.02.2021 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Witam serdecznie, Wykonawa robot teletechnicznych w porozumieniu z Tauronem odnalezli mnie jako wlasciciela dziaki i wystapili z prosba o moja zgode na budowe przylacza na granicy mojej dzialki. Poniewaz nie zamierzam sie tam budowac przez najblizszych 5-10 lat nie zamierzalam sie do niczego podlaczac z obawy o koniecznosc placenia wszelkiego typu oplat. Podczas rozmowy telefonicznej Pani przekonywala mnie, ze nie poniose zadnych kosztow, gdyz jest to nicjatywa i inwestycja Taurona a chodzi tylko o zgode na wejscie na posesje i zamontowanie tam przylacza >na tzw, przyszlosc i ze bedzie to tylko z korzyscia dla mnie. Czy to ma w ogole jakis sens? Czy ktos chce mnie tutaj naciagnac ? A moze faktycznie jest to udogodnienie? Prosze o pomoc poniewaz nie znalazlam nigdzie zadnego podobnego watku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 03.02.2021 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Za darmo chcą to zrobić? I jeszcze się zastanawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MoniRa10 03.02.2021 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Za darmo chcą to zrobić? I jeszcze się zastanawiasz? Tak wlasnie! kazali mi to nawet wpisac w umowie, ze nie poniose zadnych kosztow. Ale na wszystkich forach znajdowalam, ze zawsze sie za to placi, wiec bylo to dla mnie podejrzane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.02.2021 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 To jest ich sieć, szafka ZK też jest ich. Umowa na użyczenie czy służebność 1m^2 twojego gruntu. Pytanie czy ta granica działki spełnia rozporządzenie o standardach w geodezji ( https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20200001429 , pierwotny akt z 2011 roku)? Najprościej chodzi o to czy granica była ustalona i zmierzona po 2011roku, gdyż wówczas nie ma wątpliwości co do polożenia punktow - współrzędne są zgodne z obecnym układem. Czyli jak będą np. robili cos w pasie drogowym to nie okaże się że szafka powinna stać o metr inaczej . To jedyne zagrożenie formalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 03.02.2021 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Każe dodatkowe medium dostępne na działce (prąd, gaz, woda, kanalizacja, światłowód, telefon, rura ciepłownicza) podnosi jej wartość. Ludzie walczą latami, aby im podciągnąć niektóre z nich, a Ty masz gratis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_298 12.02.2021 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 (edytowane) Czy to ma w ogole jakis sens? Czy ktos chce mnie tutaj naciagnac ? . Obstawiam, że masz działkę, wokół której ludzie budują się lub niedługo zaczną, albo jest to jakaś nowa sieć w okolicy. Czyli zacznie przybywać jej odbiorców w niedługim czasie. Tworząc sieć lub przyłącze do kogoś trzeba wykonać projekt i spełnić niemało formalności. Łatwiej i taniej dla operatora jest zainwestować i zrobić przyłącza wszystkim od razu, a potem podpisywać tylko umowy, pobierać pieniądze za włączenie, niż co jakiś czas wykonywać projekty na mniejszą skalę, wchodzić na teren i modyfikować infrastrukturę. Dla przyszłych odbiorców też lepiej, bo będą krócej czekać na samo podłączenie. Edytowane 12 Lutego 2021 przez lukasz_298 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 12.02.2021 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 nie poniesiesz żadnych kosztów na obecnym etapie (czyli budowy fizycznego przyłącza i postawienia skrzynki).ale gdy będziesz chciał skorzystać z możliwości przyłączenia to będziesz musiał uiścić opłatę przyłączeniową. taka sytuacja ma w zasadzie same plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts