Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czerpnia - na jakiej wysokości montaż?

Recommended Posts

Witam,

jestem w trakcie budowy domu z rekuperacją. Mam już położone rury w całym domu, jednostka będzie się znajdować w piwnicy. Firma, która wykonuje mi instalację zamontowała czerpnię i wyrzutnię na ścianie budynku ok. 0,5m nad ziemią. Teraz przy okazji czytania o rekuperacji znalazłam informację, że czerpnia powinna się znajdować przynajmniej 2m nad ziemią. Czy ktoś z Państwa ma zamontowaną czerpnię tak nisko jak ja? Czy jest to zgodne ze sztuką?

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Nie ośmieszaj się.

GWC to rura w ziemi, lecz czerpnia zawsze wyżej , choćby z powodu śniegu. Nawet czerpnia powietrza do kominka z z.k.s. to rura wystawiona ponad metr nad trawnik.

Skoro chcesz się pobawić w osobiste wycieczki - że niby Twój potencjalny wróg do takiej czerpni GWC nie dosięgnie by wpuścić środek usypiający ? :D

Co prawda te 0.5m nie jest zgodne z warunkami technicznymi, ale na 99% nikt się nie przyczepi. Teraz czy poprawiać i czy bez większych problemów można to wyciągnąć wyżej? Tak by nie popsuć estetyki na zewnątrz i nie robić zabudowy wewnątrz. Jeśli nie to ja bym zostawił. Z zastrzeżeniem, że firma ma zapewnić protokół odbioru wentylacji i pomiarów do odbioru budynku jeśli to nowy.

Zjawisko na tyle sporadyczne, ze wole te 20cm nad powierzchnią jak spadnie dużo śniegu to polecę z łopatą raz na te 5-10 lat.

To napisze obrazowo. Stanie się coś w domu bo zasypało gdy spaliście (co? zostawiam to twojej wyobraźni, nie będę krakał) , nawinie się prokurator + insurance i nici z ubezpieczenia. Przemawia?

Jak rozpalisz w kominku gdy spadnie metr śniegu? Zresztą wystarczy 15cm śniegu gdy masz kratkę wlotową w tarasie. Na szybko tylko taką fotkę znalazłem, a to raptem 10 lat https://polska-org.pl/8965704,foto.html

Jakoś nie mam problemu z rozpalaniem, chociaż mam zatkane doprowadzenie powietrza do kominka. Od wewnątrz. Od zewnątrz wlot jest w cokole - jeszcze nigdy na opasce mi śnieg nie leżał. Raz, że niewiele go tam zazwyczaj spada, przez spory okap. Dwa:

attachment.php?attachmentid=452574

Z zastrzeżeniem, że firma ma zapewnić protokół odbioru wentylacji i pomiarów do odbioru budynku jeśli to nowy.

I to jest właśnie clou tej sytuacji. Co będzie na mapce - prawda czy nieprawda, która będzie przez kogokolwiek sprawdzana...lub nie. Jeśli ktoś lubi adrenalinkę, to może się zgodzić, by tak zostawić. Jeśli jednak nie lubi a w/g przepisów jest to źle zrobione, to po kiego grzyba płacący ma ponosić konsekwencje?

Jest też opcja, że przepisy się zmieniły..przecież w PL mieszkamy i wszystko jest możliwe, dlatego pytam założycielki wątku - czym jej fachowcy uzasadnili takie a nie inne rozmieszczenie czerpni i wyrzutni?

Przemawia?

Przemawia, czad przemawia do każdego.

Nie widzę jednak przy moim paleniu (kończy się zanim pójdę spać i przepustnica jest już całkowicie zamknięta) i rodzaju wkładu tego zagrożenia.

Póki co mam tymczasowe wyprowadzenie i będę je zmieniał, ale raczej nie na takie metr nad ziemią, ale dzięki za nakierowanie na zagrożenia (nie żebym zmieniał czerpnie, ale uświadomiło mi żebym też nie zmieniał sposobu palenia).

I to jest właśnie clou tej sytuacji. Co będzie na mapce - prawda czy nieprawda, która będzie przez kogokolwiek sprawdzana...lub nie. Jeśli ktoś lubi adrenalinkę, to może się zgodzić, by tak zostawić. Jeśli jednak nie lubi a w/g przepisów jest to źle zrobione, to po kiego grzyba płacący ma ponosić konsekwencje?

Jest też opcja, że przepisy się zmieniły..przecież w PL mieszkamy i wszystko jest możliwe, dlatego pytam założycielki wątku - czym jej fachowcy uzasadnili takie a nie inne rozmieszczenie czerpni i wyrzutni?

Jeszcze z nimi nie rozmawiałam, chciałam wcześniej zasięgnąć opinii innych. Jutro zadzwonię i zapytam.

Nie wiem właśnie jak wygląda to przy odbiorze domu. Jest napisane, że trzeba dołączyć "protokoły odbioru pionów wentylacyjnych i kominów spalinowych" - rozumiem, że to robi kominiarz? W projekcie domu nie miałam projektu wentylacji, tylko kanały w kuchni i kotłowni.

Jeśli nie to ja bym zostawił. Z zastrzeżeniem, że firma ma zapewnić protokół odbioru wentylacji i pomiarów do odbioru budynku jeśli to nowy.

Możesz rozwinąć myśl o jaki protokół odbioru i pomiarów chodzi? Złożyłem w zeszłym tygodniu dokumenty do PINB-u, ale o takim dokumencie nikt, łącznie z KB, mi nie wspominał.

Nie wiem właśnie jak wygląda to przy odbiorze domu. Jest napisane, że trzeba dołączyć "protokoły odbioru pionów wentylacyjnych i kominów spalinowych" - rozumiem, że to robi kominiarz? W projekcie domu nie miałam projektu wentylacji, tylko kanały w kuchni i kotłowni.

Ja mam w projekcie WM, ale PINB wymagał ode mnie tylko opinii kominiarskiej. O protokole z pomiarów WM nie wspominał ani KB ani pani w PINB-ie.

Wszystko zależy od inspektoratu. U siebie nie mam komina i kominiarz w ogóle nie chciał nawet się pojawić. Więc złożyłem protokół z pomiarów i kalibracji WM.

Wiele też zależy od kominiarza. Po sąsiedzku przyszedł kominiarz i chciał wystawić tylko częściowy protokół kominiarski, bo nie chciał się podpisać pod wentylacją kuchni i łazienek, tylko kotłownie i garaż.

Wychodzi na to że co inspektorat i kominiarz, to różne praktyki.

Ja mam w projekcie WM, ale PINB wymagał ode mnie tylko opinii kominiarskiej. O protokole z pomiarów WM nie wspominał ani KB ani pani w PINB-ie.

U mnie podobnie. Też mam w projekcie domu WM i też tylko mistrz kominiarski wystarczył, który zrobił prostą mapkę z zaznaczeniem umiejscowienia czerpni i wyrzutni.

Pytanie jak to jest obecnie, jak ktoś nie ma WM w projekcie domu? Na alledrogo są oferty z pieczątką i bez dla samorobów, Te z pieczątką są ponoć dla tych, co ich w projekcie domów nie mają.