Dionizus29 06.02.2021 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Witam chciałabym sie zapytac .Dom zbudowany w 2012 mamy 2021 i nowe normy czy przy odbiorze domu wybudowanego w 2012 beda wymagane normy budowlane z tamtego okresu a nie z 2021? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.02.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Dom musie spełniać WT z roku w którym uzyskano pozwolenie. Masz dobrze uzupełniony dziennik budowy? Przerwy w budowie nie mogą być większe obecnie niż 3 lata kiedyś było 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vietcong 09.02.2021 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 mam podobny problem tylko dom z 1997. Dziennik budowy zaginął. Kierownik budowy niestety już nie żyje. czy jedyenym wyjściem jest uzyskanie pnb od nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2021 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.02.2021 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) Dlatego nigdy nie zrozumiem tych co przekładają na "kiedyś" odbiór domu. Później się zapomina o tym i kiedyś zrobi się z tego problem i to w większości bardzo kosztowany i problematyczny ... Edytowane 10 Lutego 2021 przez Elfir "m" uciekło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2021 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Dlatego nigdy nie zrozumie tych co przekładają na "kiedyś" odbiór domu. Później się zapomina o tym i kiedyś zrobi się z tego problem i to w większości bardzo kosztowany i problematyczny ... Bo się nie płaci podatku od nieruchomości właśnie dlatego nie odbiera się budynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.02.2021 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Bo się nie płaci podatku od nieruchomości właśnie dlatego nie odbiera się budynków. No cóż , ja nie lubię nieuczciwych ludzi , a tacy którzy nie robią odbioru to dla mnie zwykli cwaniacy ... Szkoda że Państwo nie walczy z takimi "kombinatorami" , sądzę że duże kary finansowe szybko by ich zmotywowały ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2021 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 No cóż , ja nie lubię nieuczciwych ludzi , a tacy którzy nie robią odbioru to dla mnie zwykli cwaniacy ... Szkoda że Państwo nie walczy z takimi "kombinatorami" , sądzę że duże kary finansowe szybko by ich zmotywowały ... Ja wiem, że są przypadki na które nie mamy wpływu - zdarzenia losowe, wyjazdy śmierć najbliższych czy właśnie kierownika budowy czy nawet zawirowania polityczno administracyjne - ale okres 3 lat daje możliwość uregulowania tych spraw w ustawowym czasie. Niestety tych drugich nie da się tutaj pominąć i dlatego urzędy nakładają w formie opłat legalizacyjnych jak gdyby karę, przynajmniej w ten sposób starają się odzyskać co należne. Niekiedy wszystkie sprawy wynikają w chwili spraw związanych z nabyćiem spadku po kim zmarłym - okazuje się, że nic nie jest wyprowadzone, a stojące zabudowania są nielegalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.02.2021 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 mam podobny problem tylko dom z 1997. Dziennik budowy zaginął. Kierownik budowy niestety już nie żyje. czy jedyenym wyjściem jest uzyskanie pnb od nowa? Rozumiem, że dom jest wybudowany, ale nie ma dziennika? Czyli przez nadzór jest traktowany jako samowola budowlana. Poczytaj przepisy, od września zmieniły się (uprościły) zasady legalizacji samowoli budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 10.02.2021 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Bo się nie płaci podatku od nieruchomości właśnie dlatego nie odbiera się budynków. Z geodezyjnego punktu, wytyczenie budynku od 2014 roku podlegało zgłoszeniu czyli oddanie operatu + wniosek inwestora, aby obligatoryjnie zmienić użytek na Bp (budowlanka projektowana), zaś cel był oczywisty. Od Bp podatek był taki jak za B, bo gminy szukały pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2021 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Z geodezyjnego punktu, wytyczenie budynku od 2014 roku podlegało zgłoszeniu czyli oddanie operatu + wniosek inwestora, aby obligatoryjnie zmienić użytek na Bp (budowlanka projektowana), zaś cel był oczywisty. Od Bp podatek był taki jak za B, bo gminy szukały pieniędzy. Może i u Ciebie - uwierz w innych gminach brak, mam sąsiadów co płacą za nowe budynki po 31/rok i 33 zł /rok już kilka lat i nie mają na 100% odebranych budynków i nie są w nich zameldowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts