Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niskie przepływy w podlogowce

Nowy-Zielony

Recommended Posts

Wgryzam się w zagadnienia budowy domu. Czytam o ogrzewaniu podłogowym.

Minimalny wymagany przepływ przez rurkę, to 0,15 m/s.

Co się stanie, jest prędkość przepływu będzie mniejsza? Np 0,05 m/s?

Bo tak sobie liczę na piechotę i wychodzi mi, że w dwóch pomieszczeniach w domu będę miał tak mizerne zapotrzebowanie na ciepło, że przepływ przez podłogówkę wystarczy na około 0,33 litra na minutę.

Przepływ policzyłem że wzoru:

Q = 4,189* dt* v

Q - wymagana moc cieplna w kW

dt - różnica temperatur między zasilaniem i powrotem

v - przepływ w kg/s

Uscislajac: czytam o ogrzewaniu podłogowym i minimalna prędkość przepływu ma być nie mniej niż 0,15 m/ś.

Co będzie, gdy prędkość ta będzie mniejsza?

Przy tak małym przepływie, obwód bedzie grzał słabo lub w ogóle. Załóż sobie mniejszą dt.

Jezeli jest jakikolwiek przepływ przy jakiejkolwiek dT to grzejnik podłogowy grzac musi, energia gdzies sie podziewa, tam nie ma czarnej dziury energetycznej. Jest przepływ, jest dT to musi byc przekazywanie energii. Nie jest prawdą ze przy przepływie ponizej 1 l/min grzejnik podłogowy nie grzeje. Ostatnio podłaczałem tymczasowo kocioł elektryczny do instalacji o 40 petlach, przepływomierz pokazał przepływ 19 l/min, duzo petli jest równych do 90-95 m, przyjmujac proporcjonalnie na petle przepływ bedzie ponizej 0,5 l/m.

Teoretycznie podłogówka nie powinna działac, rzeczywistosc jest calkiem inna, kocioł elektrycznym ma moc 12 kW, wszystkie petle grzeją, nie ma wiekszych roznic pomiedzy pomieszczeniami, sprawdzone termowizją. Widocznie ta instalacja nie wie nie mogą byc takie małe przepływy i działa tak jak była wyliczona. Co prawda kocioł jest za małej mocy bo dom nie ocieplony calkowicie, ale te 12 kW pozwalają na utrzymanie temperatury wewnątrz odpowiedniej do prac wykonczeniowych, najwazniejsze ze rownomiernosc temperatur w poszczegolnych pomieszczeniach po malej regulacji przepływów jest odpowiednia. Wniosek z tego ze teoria nie do konca sie pokrywa z praktyką. Gdyby grzejniki podłogowe przy tak malych przepływach nie grzały to kocioł by sie wyłaczał z powodu zbyt małego odbioru ciepła lub modulował, tak nie jest, kocioł pracuje cały czas pelną mocą. Projektowe obciazenie tego domu to 10,5 kW, z racji niepełnego ocieplenia bedzie to znacznie wiecej powyzej 16 kW. Z drugiej strony nie jest utrzymywana temperatura pomieszczen obliczeniowa a nizsza(tak ok 15 oC).

Edytowane przez asolt

asolt

Wiem, że nie ma tam czarnej dziury, też nie napisałem że grzejnik poniżej 1l/min nie grzeje. Przecież sam wiesz, że to zupełnie inna sytuacja jak wszystkie pentle mają równe przepływy, a inaczej jak są drastyczne różnice. Przy małych przepływach grzeje tylko początek pętli.

Dlatego uważam, że lepiej podnieść przepływy - obniżyć dt, w dopuszczalnych granicach dla danej średnicy rury. Przy okazji spadnie temperatura zasilania i wyrówna się temperatura grzejnika.

asolt

Wiem, że nie ma tam czarnej dziury, też nie napisałem że grzejnik poniżej 1l/min nie grzeje. Przecież sam wiesz, że to zupełnie inna sytuacja jak wszystkie pentle mają równe przepływy, a inaczej jak są drastyczne różnice. Przy małych przepływach grzeje tylko początek pętli.

Dlatego uważam, że lepiej podnieść przepływy - obniżyć dt, w dopuszczalnych granicach dla danej średnicy rury. Przy okazji spadnie temperatura zasilania i wyrówna się temperatura grzejnika.

Zwykle te małe przepływy są w krotkich petlach w małych pomieszczeniach gdzie są małe straty i ta nierównomiernosc temperatur w obrebie grzejnika nie ma znaczenia grzejnik i tak jest znacznie przewymiarowany bo bezsensem jest przyjmowanie rozstawu 40-50 cm. Oczywiscie ze lepiej zwiekszyc przepływ i zmniejszyc delte ale nie zawsze jest taka potrzeba.

Ok. Potencjalny problem lub brak problemu z nierownomiernie rozgrzaną podłoga to jeden aspekt małego przepływu.

A co z samoodpowietrzaniem się podłogówki?

Nie zauwazyłem problemu z odpowietrzaniem, przy uruchamianiu zawsze przelewamy poszczegolne petle, troche to trwa (czasem nawet i 15 min na jedną). Po uruchomieniu pompy obiegowej przez klikanascie minut jeakies pozostałosci powietrza odpowietrznik usunie i jezeli jest wszystko szczelne to zapominamy o odpowietrzaniu.

Przy zamykanych drzwiach pokojowych trudno liczyć na wyrównanie temperatury więc przedpokój jak każde z pomieszczeń wymaga ogrzewania. Problemem jest tu jednak miejsce ponieważ czasem idą tędy doprowadzenia do wszystkich pomieszczeń

To zaden problem, na ogół korytarze to pomieszczenia wewnetrzne o bardzo małych stratach, jakikolwiek grzejnik podłogowy nawet ten najmniejszy praktycznie zawsze bedzie przewymiarowany i to znacznie.

W projekcie nie miałem ogrzewania w przedpokoju, tylko dojścia do innych pętli.

Instalator doradził, żebym mimo wszystko zrobił podłogówkę po całości przedpokoju - i bardzo dobrze.

W miejscach gdzie nie ma ogrzewania podłogowego, podłoga będzie zimniejsza. Jak chodzisz po domu boso, albo nawet w skarpetkach to czuć i nie jest przyjemne. W spiżarce nie mam ogrzewania i jak tam wchodzę to od razu to czuję.

Więc polecam zrobić po całości mimo, że bilans energetyczny tego nie wymaga.