Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wynajem mieszkań w domu jednorodzinnym,

rafalp22

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie natury prawnej, może ktoś pomoże :)

Mam szanse kupić w całkiej dobrej cenie pokaźny dom jednorodzinny 3 kondygnacyjny.

W omawianym domu wydzielone jest 5 mieszkań pod wynajem, wszystkie mają osobne wejścia ze wspólnej klatki schodowej.

Sporo się ostatnio naczytałem prawa i widzę, że w 2017 uchwalono przepis, że dom jednorodzinny może mieć maksymalnie dwa lokale :eek:

Wydzielenie mieszkań miało miejsce długo przed 2017r.

Planowany zakup jest czysto inwestycyjny i nie chcę wtopić $$$ jeśli nie będę mógł zarabiać na wynajmie.

Czy wiecie może, czy będę mógł legalnie wynajmować znajdujące się w nim mieszkania? Obecny właściciel nie miał nawet pojęcia o istnieniu tego przepisu...

Dodam, że MPZP pozwala na tylko na zabudowę jednorodzinną dla tego terenu, więc przekształcenie domu na wielorodzinny chyba nie wchodzi w grę?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi,

Witam,

Mam pytanie natury prawnej, może ktoś pomoże :)

Mam szanse kupić w całkiej dobrej cenie pokaźny dom jednorodzinny 3 kondygnacyjny.

W omawianym domu wydzielone jest 5 mieszkań pod wynajem, wszystkie mają osobne wejścia ze wspólnej klatki schodowej.

Sporo się ostatnio naczytałem prawa i widzę, że w 2017 uchwalono przepis, że dom jednorodzinny może mieć maksymalnie dwa lokale :eek:

Wydzielenie mieszkań miało miejsce długo przed 2017r.

Planowany zakup jest czysto inwestycyjny i nie chcę wtopić $$$ jeśli nie będę mógł zarabiać na wynajmie.

Czy wiecie może, czy będę mógł legalnie wynajmować znajdujące się w nim mieszkania? Obecny właściciel nie miał nawet pojęcia o istnieniu tego przepisu...

Dodam, że MPZP pozwala na tylko na zabudowę jednorodzinną dla tego terenu, więc przekształcenie domu na wielorodzinny chyba nie wchodzi w grę?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi,

Ta nieruchomość ma jedna wadę jest niepodzielna prawnie. Natomiast jeżeli nie za zamierzasz sprzedawać części a chcesz wynajmować to nie ma żadnego problemu, mało tego jest zaleta, gdyż wynajmujesz części tego samego domu, a wszyscy wynajmujący są współlokatorami jednego lokalu, co prawda z wydzielonymi i opisanymi częściami ale jednak i dlatego właściciel ma wiecej praw wobec wynajmującego niż w przypadku prawnie wydzielonej nieruchomości. To tak jakby wynajmować mieszkanie na pokoje z tym że tu są to zestawy pokoi z łazienką i kuchnią.

Jest to dom mający status domu jednorodzinnego. Po prostu właściciel podzielił go sobie ścianami itd, po czym wynajmował lokatorom. Ja po prostu chcę to kontynuować.

I nie ma problemu możesz to kontynuować, ale nie da sie przy najmniej na razie podzielić ale tobie na tym nie zależy wiec problem jest nieistniejący.

Jest to dom mający status domu jednorodzinnego. Po prostu właściciel podzielił go sobie ścianami itd, po czym wynajmował lokatorom. Ja po prostu chcę to kontynuować.

Wydzielone lokale mają swoje KW i są odrębnymi nieruchomościami. Więc tu nie masz wyodrębnionych lokali.