Marco36 15.02.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 No właśnie, na początku pisał, że przeszedł z gazu. Przy tak dobranej PC, najrozsądniej będzie PC dobrze poustawiać i grzać nią w okresach przejściowych, do -10*C powinna sobie poradzić.A przy temp. niższych niż -10*C przechodzić na grzanie gazem - o ile jeszcze się gazu nie pozbył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulbalinski 15.02.2021 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) Dzięki za informacje. Zdjęcia ze sterownika i aplikacji nie są z sobą powiązane, były z 2 dni, wymieniane z instalatorem, wtedy chodziło mi o pokazanie ubogiej ilości informacji które podają. Krzywa grzewczą mam ustawioną obecnie na 42 stopnie, a maksymalna temperatura zasilania 50 stopni - ma być różnica 8 stopni - tak twierdzi serwis Buderusa. Wpływ pomieszczenia ustawiony na 2 stopnie.Teraz na dworze -3 stopnie, modulacja 77%, zasilanie 35,7 stopnia Z gazu zrezygnowałem ..... ale już podpisałem na nowo i nawet już mam licznik. Tylko muszę zmusić instalatora aby go z powrotem podłączył. Bo przy pierwszej wersji instalacji był nawet podłączony i miał działać, ale jak poprawiali instalację to został wycięty "bo był źle podłączony" .... i miał zostać ponownie podłączony. Muszę poobserwować dzisiaj bo ma być -9. Już chyba widzę dlaczego kazali włączyć grzałki od -4-5 stopni - takie maja podejście. W instrukcji na 17 stronie https://www.buderus.com/pl/media/country_pool/profesionals/design_aids_/project_materials_/buderus_mth_logatherm_wlw.pdf Projektowa temperaturazewnętrzna [°C]-16 Punkty biwalentne [°C] -4 do -7 Edytowane 15 Lutego 2021 przez bulbalinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar3k 15.02.2021 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Ja mam u siebie max temperaturę powrotu ustawioną na 32*, w domu 22,5, pod koniec cyklu grzania temp. powrotu ma 28-30* w mrozy po -15 pracował sobie prawie całą dobę z temp. powrotu 26 (więc ekonomicznie bo im niższa temperatura tym wyższy COP). Nie rozumiem dlaczego przy podłogowym ogrzewaniu katować pompę >30*, ważne aby nie wychłodzić domu tylko utrzymywać stałą temperaturę, a pompa sama zwiększy moc jak podłoga zacznie więcej oddawać aby utrzymać stałą temperaturę wody w obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 16.02.2021 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Tak jak napisał kolega powyżej, 42C to za duża temperatura na podłogę, jaką temperaturę dawał piec gazowy?Pamiętaj że krzywa grzewcza to co innego, np ja na piecu mam ustawioną 0,2, na jesieni 0,15. https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/ach-ta-pogodowka/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts