Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przy jakiej temp. zewnętrznej powinna włączać się grzałka ?

bulbalinski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za informacje.

Zdjęcia ze sterownika i aplikacji nie są z sobą powiązane, były z 2 dni, wymieniane z instalatorem, wtedy chodziło mi o pokazanie ubogiej ilości informacji które podają.

Krzywa grzewczą mam ustawioną obecnie na 42 stopnie, a maksymalna temperatura zasilania 50 stopni - ma być różnica 8 stopni - tak twierdzi serwis Buderusa. Wpływ pomieszczenia ustawiony na 2 stopnie.

Teraz na dworze -3 stopnie, modulacja 77%, zasilanie 35,7 stopnia

Z gazu zrezygnowałem ..... ale już podpisałem na nowo i nawet już mam licznik. Tylko muszę zmusić instalatora aby go z powrotem podłączył. Bo przy pierwszej wersji instalacji był nawet podłączony i miał działać, ale jak poprawiali instalację to został wycięty "bo był źle podłączony" .... i miał zostać ponownie podłączony.

Muszę poobserwować dzisiaj bo ma być -9.

Już chyba widzę dlaczego kazali włączyć grzałki od -4-5 stopni - takie maja podejście.

W instrukcji na 17 stronie https://www.buderus.com/pl/media/country_pool/profesionals/design_aids_/project_materials_/buderus_mth_logatherm_wlw.pdf

Projektowa temperaturazewnętrzna [°C]

-16

Punkty biwalentne [°C]

-4 do -7

Edytowane przez bulbalinski

Ja mam u siebie max temperaturę powrotu ustawioną na 32*, w domu 22,5, pod koniec cyklu grzania temp. powrotu ma 28-30* w mrozy po -15 pracował sobie prawie całą dobę z temp. powrotu 26 (więc ekonomicznie bo im niższa temperatura tym wyższy COP). Nie rozumiem dlaczego przy podłogowym ogrzewaniu katować pompę >30*, ważne aby nie wychłodzić domu tylko utrzymywać stałą temperaturę, a pompa sama zwiększy moc jak podłoga zacznie więcej oddawać aby utrzymać stałą temperaturę wody w obiegu.