Tomkii 20.02.2021 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Ok, ale jak wygląda instalacja?Skrzynka z licznikiem? Potem ile kabla, potem ta rozdzielnica gdzie mierzyłeś? Potem ile kabla i jakiego itd.A sieć zasilająca napowietrzna? Czy podziemna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekwador 20.02.2021 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 To tak kabel 4 żył 4 cały czas i napięcie już przy skrzynce z bezpiecznikami jest 240 na wszystkich fazach gdzie wcześniej jest no takie jak na falowniku. Kabla to powiem ze 30m bo w ziemi częściowo idzie więc mniej więcej tyle a sieć już do domu jest napowietrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekwador 20.02.2021 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 A mierzyłem na bezpiecznikach w rozdzielnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 20.02.2021 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Ale pomiar robiłeś w trakcie pracy falownika? Jak idzie produkcja? Z jaką mocą wtedy pracował?Kabel bez obciążenia/produkcji będzie miał takie samo napięcia na końcach. Jeśli produkcja będzie np. 3kW (po 1kW na fazę) i na tym kablu będzie np. 1V spadku napięcia to można coś policzyć.Jeśli ten pomiar był przy pracy falownika i nie masz różnicy napięć, to znaczy że wymiana kabla nie pomoże...Możesz jeszcze w tym samym czasie poprosić sąsiada o pomiar u niego (niekoniecznie tego z panelami). Będzie wiadomo wtedy, czy to tylko problem do twojego licznika, czy po prostu linia tak ma. Niestety napowietrzne z reguły mają mniejszy przekrój kabla (a co za tym idzie większą impedancję, czyli spadki/wzrosty napięć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekwador 20.02.2021 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Pomiar robiłem w trakcie pracy i było to jak miał moc około 1500w no i wtedy na początku w rozdzielni były napięcia takie jak falownik podaje a już na skrzynce po równo 240 na fazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 20.02.2021 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 no i wtedy na początku w rozdzielni były napięcia takie jak falownik podaje A konkretnie jakie? Jeżeli oczekujesz pomocy, to podawaj precyzyjnie wyniki pomiarów w poszczególnych miejscach. Opowiadanie ogólnikami jest dobre w beletrystyce, ale do analizy danych są potrzebne suche fakty i precyzyjne wyniki pomiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 20.02.2021 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Pomiar robiłem w trakcie pracy i było to jak miał moc około 1500w no i wtedy na początku w rozdzielni były napięcia takie jak falownik podaje a już na skrzynce po równo 240 na fazie Jeżeli na skrzynce przy falowniku były takie jak na falowniku czyli nie równe a w rozdzielni równe po 240V to trzeba szukać problemu na tym 30 m kablu. Sprawdzić połączenia zwłaszcza N ( zerowego , neutralnego ) . Może jest on gdzieś łączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekwador 22.02.2021 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Kabel jest łączony ale tam nie ma co poprawiać i mierzyłem w każdym punkcie i napięcia zgadzają się z tymi co pokazuje falownik dopiero na skrzynce jest inaczej bo po równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 22.02.2021 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Sprawdziłem samemu napięcie na rozdzielnicy to jest takie same jak na falowniku pokazuje To tak kabel 4 żył 4 cały czas i napięcie już przy skrzynce z bezpiecznikami jest 240 na wszystkich fazach gdzie wcześniej jest no takie jak na falowniku. Kabla to powiem ze 30m bo w ziemi częściowo idzie więc mniej więcej tyle a sieć już do domu jest napowietrzna Pomiar robiłem w trakcie pracy i było to jak miał moc około 1500w no i wtedy na początku w rozdzielni były napięcia takie jak falownik podaje a już na skrzynce po równo 240 na fazie Kabel jest łączony ale tam nie ma co poprawiać i mierzyłem w każdym punkcie i napięcia zgadzają się z tymi co pokazuje falownik dopiero na skrzynce jest inaczej bo po równo Wybacz, ale z tych informacji nie potrafię nic konkretnego wywnioskować. Mogę się co najwyżej domyślać, że problem jest w rozdzielni głównej budynku lub jakiejś innej "skrzynce z bezpiecznikami". W Twoim przypadku jednak sugerowałbym wizytę fachowca, zwłaszcza, że wspominasz o łączeniu kabla, który " w ziemi częściowo idzie", a następnie że "kabel jest łączony ale tam nie ma co poprawiać". Pytanie czy jest to faktycznie kabel, czy innego rodzaju przewód? Bez bardziej technicznego opisu sytuacji będzie ciężko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) U mnie w nocy napięcie >240v. Teraz na jednej fazie 250,1V, na drugiej: Ja PV nie mam - u sąsiadów na falownikach pewnie mają wyższe i im się wyłącza? Niestety, żadna instalacja z "mojego" transformatora nie chwali się wynikami na pvmonitor. Trzyfazowy falownik wyłącza tylko fazę, na której jest przekroczone napięcie, czy wszystkie? Czy są takie, co przekierowują produkcję na fazę o najniższym napięciu? Edytowane 24 Lutego 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 24.02.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) . Edytowane 11 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ciekaw byłem, jak późnojesienne instalacje w mojej okolicy (głównie o wystawie południowej) wpłynęły na sieć, ale wygląda n to, że jest dobrze- w ostatnich dniach ostrego słońca o godzinie 13 wartość napięcia wynosiła 226-228 V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 24.02.2021 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Nie każdy 3 fazowy wyłącza wszystkie fazy jak na jednej przekroczy 253V. Ja mam taki co wyłącza tylko tą jedną fazę a pozostałe dalej pracują. A to ciekawe. Możesz napisać jaki to inwerter i model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 24.02.2021 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) , Edytowane 11 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 24.02.2021 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) . Edytowane 11 Marca 2021 przez stos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekwador 24.02.2021 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Czekając na serwis (moje dane poszły do deye i producent ma stwierdzić co trzeba zrobić )i jako ,że skończył mi się węgiel i drzewo to uruchomiłem już na całości ogrzewanie elektryczne w domu i mogę powiedzieć , że napięcie się napewno obniżyło , ponieważ falownik pozwala nawet na 9kw i wtedy napięcie nie przekracza 252 na 2 fazach co ciekawe rozkłada się lepiej jak jest uruchomione , czemu nwm . Ale fakt podłączenie ogrzewania obniżyło napięcie , rozwiązanie krótkotrwałe ,ponieważ w lato jednak ogrzewać domu na siłę nie zamierzam , a klimy zamiaru kupować nie mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 24.02.2021 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) . Edytowane 11 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 24.02.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) . Edytowane 11 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 24.02.2021 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Generalnie chodzi o sytuację w której wywali jakąś fazę. Ale wpisali to jak wpisali i tyle. Przy wyłączaniu przy przekroczenia napięcia dla energetyki i sieci było by lepiej aby inwerter po prostu zmniejszał generację na tej fazie aż do jej odcięcia. Natomiast odcinanie powinno następować podnapięciowe i w przypadku utraty przesunięcia na którejś z faz. Ale to jest moje prywatne zdanie . Tak samo jak uważam, że dla małych inwerterów powinni z automatu dopuścić odcinanie stycznikiem inwertera na sygnał od operatora (styk bezpotencjałowy) a nie upierać się przy RS485 i wymagać uzgodnień w innych przypadkach. Tak samo mogła by na stronie operatora być lista inwerterów (o których wiedzą, że spełniają normy) i w ich przypadku nie wymagać stosu papierów... No ale po co mają coś nam ułatwiać jak nie muszą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 24.02.2021 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) . Edytowane 11 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts