Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napięcie - ponad 253V falownik 3fazowy

Ekwador

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale pomiar robiłeś w trakcie pracy falownika? Jak idzie produkcja? Z jaką mocą wtedy pracował?

Kabel bez obciążenia/produkcji będzie miał takie samo napięcia na końcach. Jeśli produkcja będzie np. 3kW (po 1kW na fazę) i na tym kablu będzie np. 1V spadku napięcia to można coś policzyć.

Jeśli ten pomiar był przy pracy falownika i nie masz różnicy napięć, to znaczy że wymiana kabla nie pomoże...

Możesz jeszcze w tym samym czasie poprosić sąsiada o pomiar u niego (niekoniecznie tego z panelami). Będzie wiadomo wtedy, czy to tylko problem do twojego licznika, czy po prostu linia tak ma. Niestety napowietrzne z reguły mają mniejszy przekrój kabla (a co za tym idzie większą impedancję, czyli spadki/wzrosty napięć).

no i wtedy na początku w rozdzielni były napięcia takie jak falownik podaje

A konkretnie jakie? Jeżeli oczekujesz pomocy, to podawaj precyzyjnie wyniki pomiarów w poszczególnych miejscach. Opowiadanie ogólnikami jest dobre w beletrystyce, ale do analizy danych są potrzebne suche fakty i precyzyjne wyniki pomiarów.

Pomiar robiłem w trakcie pracy i było to jak miał moc około 1500w no i wtedy na początku w rozdzielni były napięcia takie jak falownik podaje a już na skrzynce po równo 240 na fazie

Jeżeli na skrzynce przy falowniku były takie jak na falowniku czyli nie równe a w rozdzielni równe po 240V to trzeba szukać problemu na tym 30 m kablu.

Sprawdzić połączenia zwłaszcza N ( zerowego , neutralnego ) . Może jest on gdzieś łączony.

Sprawdziłem samemu napięcie na rozdzielnicy to jest takie same jak na falowniku pokazuje

To tak kabel 4 żył 4 cały czas i napięcie już przy skrzynce z bezpiecznikami jest 240 na wszystkich fazach gdzie wcześniej jest no takie jak na falowniku. Kabla to powiem ze 30m bo w ziemi częściowo idzie więc mniej więcej tyle a sieć już do domu jest napowietrzna

Pomiar robiłem w trakcie pracy i było to jak miał moc około 1500w no i wtedy na początku w rozdzielni były napięcia takie jak falownik podaje a już na skrzynce po równo 240 na fazie

Kabel jest łączony ale tam nie ma co poprawiać i mierzyłem w każdym punkcie i napięcia zgadzają się z tymi co pokazuje falownik dopiero na skrzynce jest inaczej bo po równo

Wybacz, ale z tych informacji nie potrafię nic konkretnego wywnioskować. Mogę się co najwyżej domyślać, że problem jest w rozdzielni głównej budynku lub jakiejś innej "skrzynce z bezpiecznikami". W Twoim przypadku jednak sugerowałbym wizytę fachowca, zwłaszcza, że wspominasz o łączeniu kabla, który " w ziemi częściowo idzie", a następnie że "kabel jest łączony ale tam nie ma co poprawiać". Pytanie czy jest to faktycznie kabel, czy innego rodzaju przewód? Bez bardziej technicznego opisu sytuacji będzie ciężko...

U mnie w nocy napięcie >240v. Teraz na jednej fazie 250,1V, na drugiej:

PSX_20210224_112354.jpg

Ja PV nie mam - u sąsiadów na falownikach pewnie mają wyższe i im się wyłącza? Niestety, żadna instalacja z "mojego" transformatora nie chwali się wynikami na pvmonitor.

Trzyfazowy falownik wyłącza tylko fazę, na której jest przekroczone napięcie, czy wszystkie?

Czy są takie, co przekierowują produkcję na fazę o najniższym napięciu?

Edytowane przez Kaizen

Czekając na serwis (moje dane poszły do deye i producent ma stwierdzić co trzeba zrobić )i jako ,że skończył mi się węgiel i drzewo to uruchomiłem już na całości ogrzewanie elektryczne w domu i mogę powiedzieć , że napięcie się napewno obniżyło , ponieważ falownik pozwala nawet na 9kw i wtedy napięcie nie przekracza 252 na 2 fazach co ciekawe rozkłada się lepiej jak jest uruchomione , czemu nwm . Ale fakt podłączenie ogrzewania obniżyło napięcie , rozwiązanie krótkotrwałe ,ponieważ w lato jednak ogrzewać domu na siłę nie zamierzam , a klimy zamiaru kupować nie mam .

Generalnie chodzi o sytuację w której wywali jakąś fazę. Ale wpisali to jak wpisali i tyle.

Przy wyłączaniu przy przekroczenia napięcia dla energetyki i sieci było by lepiej aby inwerter po prostu zmniejszał generację na tej fazie aż do jej odcięcia.

Natomiast odcinanie powinno następować podnapięciowe i w przypadku utraty przesunięcia na którejś z faz.

Ale to jest moje prywatne zdanie :).

Tak samo jak uważam, że dla małych inwerterów powinni z automatu dopuścić odcinanie stycznikiem inwertera na sygnał od operatora (styk bezpotencjałowy) a nie upierać się przy RS485 i wymagać uzgodnień w innych przypadkach. Tak samo mogła by na stronie operatora być lista inwerterów (o których wiedzą, że spełniają normy) i w ich przypadku nie wymagać stosu papierów... No ale po co mają coś nam ułatwiać jak nie muszą :).