ironsmith 18.02.2021 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 ja WM wyłączam tylko w upały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.02.2021 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 ja WM wyłączam tylko w upały Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.02.2021 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Po co? Może czerpania zasysa gorące powietrze, więc po co nagrzewać to w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.02.2021 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 A oknami jakie powietrze zasysa ?A wymiennik zawsze część chłodu w wewnątrz odzyska. U mnie latem najcieplej jest w salonie - bo tam okno tarasowe jest kilka godzin otwarte - za to sypialnia (drzwi zamknięte, okno otwierane ewnetualnie tylko na noc), jest zawsze kilka stopni chłodndniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.02.2021 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Może czerpania zasysa gorące powietrze, więc po co nagrzewać to w domu? Powietrze na zewnątrz gdy brak klimy i tak jest zimniejsze, niż wnętrze domu ogrzewane zyskami słonecznymi i bytowymi. Wypraktykowałem w kilku mieszkaniach. A jak jest klima, to reku odzyska chłód. A tak czy inaczej kisić się w CO2, smrodzie i wilgoci to dla mnie niezrozumiałe działanie. To jedna z głównych zalet dla których montowałem WM, żeby w upały, gdy WG nie chce w ogóle działać działała tak wydajnie, jak zechcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.02.2021 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Co za idiota! I w sumie nic więcej dodawać nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.02.2021 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) NIe mam rekuperacji od 17 lat i bardzo to sobie chwalę, posiadam wentylację wywiewną mechaniczną. W zimie działa grawitacyjna . Masz rację ! Jak na zewnatrz w zimę jest np. -20 stopni to taki świeży nawiew świeżego powietrza o temperaturze -20 przez nawiewniki to czysta przyjemność. Taki "lekki" szok termiczny przy +20 stopniach wewnatrz (różnica temperatury o 40 stopni) to czysta przyjemność ... Myślę że takie "przeciągi" to szczyt luksusu i sama przyjemność ... Chyba jednak "wolę" WM i stały kontrolowany przepływ powietrza o temperaturze nawiewanego powietrza zbliżonej do temp w domu ... Nie rozumiem czemu jak ktoś ma WM nie może otwierać okien ? Mam WM już w drugim domu i okna otwieram kiedy chce , a nawet śpię przy otwartych w lato ... Edytowane 19 Lutego 2021 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.02.2021 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Ja mam latem okna otwarte w kązdym pokoju. Gwarantują miimalny ruch powietrza. Okna głównie na południowy zachód robią swoje. Reku oczywiście wlączona na jakies 80m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2021 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Masz rację ! Jak na zewnatrz w zimę jest np. -20 stopni to taki świeży nawiew świeżego powietrza o temperaturze -20 przez nawiewniki to czysta przyjemność. Taki "lekki" szok termiczny przy +20 stopniach wewnatrz (różnica temperatury o 40 stopni) to czysta przyjemność ... Myślę że takie "przeciągi" to szczyt luksusu i sama przyjemność ... Chyba jednak "wolę" WM i stały kontrolowany przepływ powietrza o temperaturze nawiewanego powietrza zbliżonej do temp w domu ... Nie rozumiem czemu jak ktoś ma WM nie może otwierać okien ? Mam WM już w drugim domu i okna otwieram kiedy chce , a nawet śpię przy otwartych w lato ... Ja nie mam żadnych przeciągów i nawiewników , nie wiem po co komplikować życie, ja po prostu sprzątam, myje się i często piorę pościel to lepsze niż WM i jaranie się smogiem z zewnątrz filtrowanym przez dom i płuca mieszkańców w monstrualnych ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 19.02.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Ja nie mam żadnych przeciągów i nawiewników , nie wiem po co komplikować życie, ja po prostu sprzątam, myje się i często piorę pościel to lepsze niż WM i jaranie się smogiem z zewnątrz filtrowanym przez dom i płuca mieszkańców w monstrualnych ilościach. To skąd bierzesz świeże powietrze do wurzucenia na zewnątrz swoją instalacją wywiewną? Poza tym, ja wole, żeby syf osiadł na filtrach niż moich płucach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.02.2021 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Ja nie mam żadnych przeciągów i nawiewników , nie wiem po co komplikować życie, ja po prostu sprzątam, myje się i często piorę pościel to lepsze niż WM i A co mycie się i pranie ma wspólnego z WM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2021 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 A co mycie się i pranie ma wspólnego z WM ? Chodzi o główny argument dla WM czyli świeże powietrze. Można prać a można i wietrzyć co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.02.2021 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Chodzi o główny argument dla WM czyli świeże powietrze. Można prać a można i wietrzyć co kto lubi. Swieże powietrze masz dzięki temu, że się umyjesz i upierzesz ? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.02.2021 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Chodzi o główny argument dla WM czyli świeże powietrze. Nie wiem dla kogo taki argument jest tym głównym. Dla większości głownym argumentem jest wymiana powietrza na zadanym poziomie bez względu na porę roku. Następne miejsca w argumentach nieobsadzone i dopiero kawałek dalej jest argument filtrowania powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.02.2021 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Świeże powietrze to głównie tlen, a także pozbywanie się CO2. Mycie czy pranie nie ma to żadnego wpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2021 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) Świeże powietrze to głównie tlen, a także pozbywanie się CO2. Mycie czy pranie nie ma to żadnego wpływu. No pewno, ale gdyby w domu bez wm nie następowała wymiana powietrza to pewno bym już dawni nie żył. Trochę jak przypadek trzmiela który ma za małe skrzydełka i za duża dupke żeby latać ale to jest stwierdzenie nielotów, bo jemu to nie przeszkadza latać. Gdybym popełnił błąd i wybudował dom w syfiastym zanieczyszczonym i hałaśliwym regionie, to gdyby dom był mały o zwartej bryle zainstalowałbym rekuperator kanałowy, natomiast w rozłożystym domu z przewodami i centralą. BTW Świeże powietrze do w 79% azot Edytowane 19 Lutego 2021 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.02.2021 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 o czym qfa jest ten wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2021 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Świeże powietrze to głównie tlen, a także pozbywanie się CO2. Dwutlenek. Tlenu Ci nie zabraknie długo po tym, jak zatrujesz się CO2. Utrzymywanie wilgotności też jest istotną funkcją wentylacji. I tu pranie ma co nico wspólnego - produkuje wilgoć, którą trzeba odprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2021 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Dwutlenek. Tlenu Ci nie zabraknie długo po tym, jak zatrujesz się CO2. Utrzymywanie wilgotności też jest istotną funkcją wentylacji. I tu pranie ma co nico wspólnego - produkuje wilgoć, którą trzeba odprowadzić. Zostawmy pranie w spokoju, cywilizowani udzie używają suszarek kondensacyjnych do prania i nie ma wilgotności z tego tytułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2021 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) o czym qfa jest ten wątek? A o czym byś chciał? Edytowane 19 Lutego 2021 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts