Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarka wyżej niż 'zwykle'

BobiBudo

Recommended Posts

Te 20-30cm można podnieść.

Ale to oznacza, że fronty teraz i zawsze na zamówienie. Na dole więcej przestrzeni zmarnowanej i trzeba "wystrugać" solidny podest pod zmywarkę.

Ja piekarnik zrobiłem raz na wysokości "nablatowej". Nigdy 2ięcej. Polewanie pieczeni niewygodne i trzeba bardziej uważać, żeby się nie poparzyć o drzwiczki.

Przy zmywarce poparzenie raczej nie grozi - ale sięganie do górnego kosza jest mniej wygodne (a dzieci są wykluczone z pomocy przy zmywarce).

Jak dla mnie wady większe, niż zalety,

Tak, taką szafkę rzeczywiście trzeba by wystrugać. Fronty to to raczej standard (od zmywarki na pewno; jedynie pod- należałoby dobrać). Słyszałem, tylko że jakoś zmywarkę trzeba by dobrać tak żeby część cokołowa zmywarki była ok do takiego montażu- jakby ktoś wiedział o co chodzi dokładnie to proszę dać znać.

Kochani poradźcie... W tym momencie w projekcie mam (prawie) idealny „ciąg ergonomiczny” tj. przechowywanie (lodówka) -> blat 1 -> mycie (zlew) -> blat 2 -> obróbka (kuchenka).

Wygląda to tak:

kuchnia - zmywarka wyżej.jpg

Podwyższając zmywarkę likwiduję „blat 1” a zlew będzie bezpośrednio przy słupku zmywarki. Czy jest szansa, że będę tego żałował? Docenię każdą uwagę:)

Tak, taką szafkę rzeczywiście trzeba by wystrugać. Fronty to to raczej standard (od zmywarki na pewno; jedynie pod- należałoby dobrać).

Nie będą pasowały pozostałe fronty (zostają nietypowe wysokości nad i pod - tak miałem jak piekarnik sobie zrobiłem na nietypowej wysokości).

Obudowa też będzie problematyczna - potrzebna będzie szersza, bo fabrycznie boki zasłaniają sąsiednie szafki.

Zrób między płytą a zlewem. Blatów i tak masz mało, więc nie rezygnuj. Stanie ekspres, mikrofala nie do zabudowy chlebak i nie ma gdzie pracować.

Edytowane przez Kaizen

Jak zobaczyłem tak zamontowaną zmywarkę, to od razu zacząłem przeprojektowywać kuchnie, ale po przemyśleniu straciłem entuzjazm.

Po pierwsze, moim zdaniem, zmywarka musi być bezpośrednio obok zlewu, bo z niego często przenosi się naczynia. Zlew przy słupku mi nijak nie wychodzi.

Kolejne to wystawianie naczyń, bo teraz wystawiam naczynia na blat nad zmywarką, ustawiam w słupki i chowam, tu tej opcji nie będzie.

A to co mi wybiło pomysł, to podejrzenie, że para po otwarciu zmywarki będzie osadzała się na froncie i wciskała się do szafki powyżej.

Kolejne to wystawianie naczyń, bo teraz wystawiam naczynia na blat nad zmywarką, ustawiam w słupki i chowam, tu tej opcji nie będzie.

Racja, tak coś przez skórę czułem że coś może wyjść... Mam jeszcze opcję wstawić ze 40 cm blatu (z szafką) między zlewem a ewentualnym słupkiem ze zmywarką. Poszerzy mi to całą kuchnię o te 40 cm ale mogę bo ta lewa ściana to właściwie tylko takie przepierzenie (GK) oddzielające od salonu. Trochę mi to nie w smak ale ta zmywarka nie daje mi spokoju - w końcu to sprzęt, do którego wkładamy i wykładamy codziennie - jeszcze częściej używane AGD niż piekarnik...