waldi-k 20.02.2021 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Witam.Kupiłem domek w stanie surowym zamkniętym. Projekt domu to "gotowiec" z internetu. Poprzedni właściciel dokonał adaptacji projektu i zmienił piec gazowy na piec na paliwo stałe. Ja chciałbym wstawić piec gazowy, tak jak to było pierwotnie w projekcie. Stąd moje pytanie, czy muszę robić nowy projekt kotłowni gazowej czy mogę jakoś skorzystać z pierwotnego projektu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.02.2021 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Gotowiec to nie jest kompletny projekt. Nie zawiera dla przykładu planu zagospodarowania terenu (w tym doprowadzenie rury z gazem czy lokalizacja zbiornika na butan) ani nie dostosowuje do wymogów lokalnych (np. gruntowych czy MPZP).Więc formalnie projektem budowlanym, który możesz dołączyć do wniosku o PnB jest to, pod czym podpisuje się projektant "adoptujący". Więc skoro "gotowca" nie możesz złożyć, to i tak musi pod nim (czy to ze zmianami, czy bez) po uzupełnieniu o potrzebne rzeczy podpisać się projektant. Czy faktycznie będzie musiał coś przeprojektować - to nie zmienia tego, że potrzebujesz jego podpisu (więc to kwestia, czy będzie musiał się narobić i weźmie za to kasę, czy tylko przejrzy dokumenty i "wyrzuci" zmianę i ile za to sobie policzy). Ale skoro w PZT nie ma rury do gazu, to będzie musiał go uzupełnić/przerobić. Będzie też musiał przeliczyć PChE. A może i w szerszym zakresie dostosować do obecnych WT - a od tego roku są zaostrzone parametry energetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 21.02.2021 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) no tak, ewidentnie w Prawie Budowlanym brakuje dwóch zasadniczych definicji wyjaśniających podstawowe terminy : projekt gotowy - gotowy projekt koncepcyjny wymagający adaptacji adaptacja - opracowanie przez uprawnionych projektantów Projektu Budowlanego zgodnego z Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20200001609 nic dodać, nic ująć, ale przynajmniej potencjalni Inwestorzy wiedzieliby, że " gotowy " tak do końca jest daleki od " gotowego ", a za " adaptacją " ( magiczne słowo ) kryje się usługa opracowania pełno branżowego Projektu Budowlanego, odpowiadającego ( równocześnie ) obowiązującym przepisom budowlanym, dostosowaniu rozwiązań koncepcyjnych " gotowych " do działki i prawa lokalnego ( Warunki Zabudowy / Plan Miejscowy ) ! - definicje autorskie, tak więc, jeśli ktoś ma inne dot. " projekt gotowy " , " adaptacja " chętnie poczytam Edytowane 21 Lutego 2021 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi-k 21.02.2021 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Gotowiec to nie jest kompletny projekt. Nie zawiera dla przykładu planu zagospodarowania terenu (w tym doprowadzenie rury z gazem czy lokalizacja zbiornika na butan) ani nie dostosowuje do wymogów lokalnych (np. gruntowych czy MPZP). Więc formalnie projektem budowlanym, który możesz dołączyć do wniosku o PnB jest to, pod czym podpisuje się projektant "adoptujący". Więc skoro "gotowca" nie możesz złożyć, to i tak musi pod nim (czy to ze zmianami, czy bez) po uzupełnieniu o potrzebne rzeczy podpisać się projektant.. Jestem totalnie zielony jeżeli chodzi o te rzeczy i rozumiem, że gotowy projekt nie zawiera wielu rzeczy ale chodzi mi tylko o instalacje wewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 21.02.2021 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) pod czym podpisuje się projektant "adoptujący". Adaptacja i adopcja to 2 różne rzeczowniki. Projekt "adaptujemy", a nie "adoptujemy". Zmiana źródła ogrzewania z paliwa stałego na gaz jest na pewno zmianą nieistotną (odwrotnie jest istotną). Natomiast samo prowadzenie instalacji gazowej wewnętrznej, której nie było w projekcie chyba też nie. Edytowane 21 Lutego 2021 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.02.2021 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Adaptacja i adopcja to 2 różne rzeczowniki. Projekt "adaptujemy", a nie "adoptujemy". Prawo budowlane ani rozporzadzenie wprawie zawartości projektu nie zna ani jednego, ani drugiego - więc każdy mówi tak, jak chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 21.02.2021 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Witam. Kupiłem domek w stanie surowym zamkniętym. Projekt domu to "gotowiec" z internetu. Poprzedni właściciel dokonał adaptacji projektu i zmienił piec gazowy na piec na paliwo stałe. Ja chciałbym wstawić piec gazowy, tak jak to było pierwotnie w projekcie. Stąd moje pytanie, czy muszę robić nowy projekt kotłowni gazowej czy mogę jakoś skorzystać z pierwotnego projektu? Pozdrawiam 1 - zmiany istotne / nie istotne klasyfikuje PROJEKTANT budynku ( w tym przypadku projektant " adaptujący " - opracowujący Projekt Budowlany na podstawie projektu gotowego ) 2 - osobą właściwą do opracowania projektu instalacji gazowej jest projektant instalacji posiadający wymagane uprawnienia w tym zakresie jednym słowem : - zwróć się do projektanta budynku, aby sklasyfikował zmiany w projekcie ( istotne / nieistotne ) ! - zmiany w Zagospodarowaniu działki są zmianami ISTOTNYMI ( o ile zwiększają " obszar oddziaływania obiektu " ), a tu pojawi się instalacja gazu prowadzona w ziemi od zbiornika systemowego gazu lub przyłącza gazu ( na podstawie Warunków technicznych podłączenia budynku do sieci ) - zatrudnij projektanta instalacji, który opracuje projekt zewnętrznej i wewnętrznej instalacji gazowej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi-k 21.02.2021 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Czyli najprościej zwrócić się do projektanta, który dokonał "adaptacji" tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.02.2021 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts