Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja adaptacji projektu budowlanego.

Recommended Posts

Witam.

Kupiłem domek w stanie surowym zamkniętym. Projekt domu to "gotowiec" z internetu. Poprzedni właściciel dokonał adaptacji projektu i zmienił piec gazowy na piec na paliwo stałe. Ja chciałbym wstawić piec gazowy, tak jak to było pierwotnie w projekcie. Stąd moje pytanie, czy muszę robić nowy projekt kotłowni gazowej czy mogę jakoś skorzystać z pierwotnego projektu?

Pozdrawiam

Gotowiec to nie jest kompletny projekt. Nie zawiera dla przykładu planu zagospodarowania terenu (w tym doprowadzenie rury z gazem czy lokalizacja zbiornika na butan) ani nie dostosowuje do wymogów lokalnych (np. gruntowych czy MPZP).

Więc formalnie projektem budowlanym, który możesz dołączyć do wniosku o PnB jest to, pod czym podpisuje się projektant "adoptujący". Więc skoro "gotowca" nie możesz złożyć, to i tak musi pod nim (czy to ze zmianami, czy bez) po uzupełnieniu o potrzebne rzeczy podpisać się projektant.

Czy faktycznie będzie musiał coś przeprojektować - to nie zmienia tego, że potrzebujesz jego podpisu (więc to kwestia, czy będzie musiał się narobić i weźmie za to kasę, czy tylko przejrzy dokumenty i "wyrzuci" zmianę i ile za to sobie policzy). Ale skoro w PZT nie ma rury do gazu, to będzie musiał go uzupełnić/przerobić. Będzie też musiał przeliczyć PChE. A może i w szerszym zakresie dostosować do obecnych WT - a od tego roku są zaostrzone parametry energetyczne.

no tak, ewidentnie w Prawie Budowlanym brakuje dwóch zasadniczych definicji wyjaśniających podstawowe terminy :

projekt gotowy - gotowy projekt koncepcyjny wymagający adaptacji

adaptacja - opracowanie przez uprawnionych projektantów Projektu Budowlanego zgodnego z Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20200001609

nic dodać, nic ująć, ale przynajmniej potencjalni Inwestorzy wiedzieliby, że " gotowy " tak do końca jest daleki od " gotowego ", a za " adaptacją " ( magiczne słowo ) kryje się usługa opracowania pełno branżowego Projektu Budowlanego, odpowiadającego ( równocześnie ) obowiązującym przepisom budowlanym, dostosowaniu rozwiązań koncepcyjnych " gotowych " do działki i prawa lokalnego ( Warunki Zabudowy / Plan Miejscowy )

! - definicje autorskie, tak więc, jeśli ktoś ma inne dot.

" projekt gotowy " , " adaptacja " chętnie poczytam :)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Gotowiec to nie jest kompletny projekt. Nie zawiera dla przykładu planu zagospodarowania terenu (w tym doprowadzenie rury z gazem czy lokalizacja zbiornika na butan) ani nie dostosowuje do wymogów lokalnych (np. gruntowych czy MPZP).

Więc formalnie projektem budowlanym, który możesz dołączyć do wniosku o PnB jest to, pod czym podpisuje się projektant "adoptujący". Więc skoro "gotowca" nie możesz złożyć, to i tak musi pod nim (czy to ze zmianami, czy bez) po uzupełnieniu o potrzebne rzeczy podpisać się projektant..

Jestem totalnie zielony jeżeli chodzi o te rzeczy i rozumiem, że gotowy projekt nie zawiera wielu rzeczy ale chodzi mi tylko o instalacje wewnętrzną.

pod czym podpisuje się projektant "adoptujący".

Adaptacja i adopcja to 2 różne rzeczowniki. Projekt "adaptujemy", a nie "adoptujemy".

Zmiana źródła ogrzewania z paliwa stałego na gaz jest na pewno zmianą nieistotną (odwrotnie jest istotną). Natomiast samo prowadzenie instalacji gazowej wewnętrznej, której nie było w projekcie chyba też nie.

Edytowane przez Lew2

Witam.

Kupiłem domek w stanie surowym zamkniętym. Projekt domu to "gotowiec" z internetu. Poprzedni właściciel dokonał adaptacji projektu i zmienił piec gazowy na piec na paliwo stałe. Ja chciałbym wstawić piec gazowy, tak jak to było pierwotnie w projekcie. Stąd moje pytanie, czy muszę robić nowy projekt kotłowni gazowej czy mogę jakoś skorzystać z pierwotnego projektu?

Pozdrawiam

1 - zmiany istotne / nie istotne klasyfikuje PROJEKTANT budynku ( w tym przypadku projektant " adaptujący " - opracowujący Projekt Budowlany na podstawie projektu gotowego )

2 - osobą właściwą do opracowania projektu instalacji gazowej jest projektant instalacji posiadający wymagane uprawnienia w tym zakresie

jednym słowem :

- zwróć się do projektanta budynku, aby sklasyfikował zmiany w projekcie ( istotne / nieistotne )

! - zmiany w Zagospodarowaniu działki są zmianami ISTOTNYMI ( o ile zwiększają " obszar oddziaływania obiektu " ), a tu pojawi się instalacja gazu prowadzona w ziemi od zbiornika systemowego gazu lub przyłącza gazu ( na podstawie Warunków technicznych podłączenia budynku do sieci )

- zatrudnij projektanta instalacji, który opracuje projekt zewnętrznej i wewnętrznej instalacji gazowej !