fantomek24 20.02.2021 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Dziś doznałem szoku wchodzę na poddasze użytkowe a tam w pokojach po jednej stronie dachu cieknie po ścianach woda. Dom jednorodzinny dach dwuspadowy pokryty membraną na zakładkę 7cm i na to dachówka ceramiczna. Podłamałem się ni u ubezpieczenie jest ale... Podpowiedzcie czego skutkiem to może byc??mieszkamy 8 lat i nic się nie działo czy to przez te ostatnie opady śniegu że zawialo i stopniało? Czy coś innego? Trzeba bedzie zrywać płyty OSB podbitkowe na poddaszu? Witać krokwie mokre i membrana też. Dzięki za rady.PS czy realizować ubezpieczenie tak że fachowiec robi całość i rozli za fv się już bezpośrednio z ubezpieczycielem żeby nie zaniżył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.02.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Snieg nie spadł z dachu czyli nadtopiłą się warstwa najbliższa dachówek, wytworzył się lód, ten dalej się topi ale woda nie może spłynąć po dachu , to szparami między dachówkami ma bliżej. Może nieszczelne czy zbyt małe (piszesz 7cm) zakłady membrany i dla wody membrany NIE MA. Chyba słabe wykonanie, pierwsza śnieżna zima i chwila prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.02.2021 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 (edytowane) Obstawiam nieszczelną paroizolację i to nie śnieg zalał, ale to, co przez ładnych kilka tygodni skraplało się na spodzie membrany i zamarzało. Tutaj co z tym zrobić - o ile dobrze strzelam: Edytowane 20 Lutego 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 20.02.2021 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Bertha co dalej... Jak radzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.02.2021 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Przeca nie widzę dachu (czy na nim długo śnieg leżał, o ile leżał) ani tego co pod dachem. Może być jak Kaizen napisał: słaba paroizolacja i na zimnym wykropliła się wilgoć z domu, brak wentylowania przestrzeni między... ale zaraz zaraz. Nic nie piszesz o izolacji między OSB a dachem? Tylko powietrze? Narysuj przekrój o czym mamy gadać - kolejne warstwy od poddasza do dachówek. OSB , ???? ,????, ?????, ????, membrana, dachówka? Zdjęcia (mniejsze niż 500 lub 300kb) wrzucasz szóstym przyciskiem od prawej (dodaj zdjęcie, z komputera ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 21.02.2021 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) Na poddaszu są pokoje, wyżej wchodzisz drabinka i masz strych. Na strychu nie ma ocieplenia. Na krokwie idzie membrana i dachówka i widać że membara pokra na całej połaci dachu z jednej strony od wysokości gąsiora. Przechodząc SO pomieszczeń to wszystkie są ze skosem zabudowanym płyta, folia, wełna 20cm. I te zalania od pomieszczeń widać na łączeniach skosów plyt gipsowych ze ściana. Tak to wyglads Edytowane 21 Lutego 2021 przez fantomek24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.02.2021 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Bywa też tak, że jak jest mróz i piździawka, śnieżny pył dostaje się pod dachówki. Bywa tego sporo i lezy / wisi sobie tam spokojnie do odwilży. Prawie żadna technologia typu dachówka+ membrana tego nie wytrzymuje. Dechy papa to sprawdzona metoda budowania w krajach z opadami śniegu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.02.2021 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Na poddaszu są pokoje, wyżej wchodzisz drabinka i masz strych. Na strychu nie ma ocieplenia. Na krokwie idzie membrana i dachówka i widać że membara pokra na całej połaci dachu z jednej strony od wysokości gąsiora. Przechodząc SO pomieszczeń to wszystkie są ze skosem zabudowanym płyta, folia, wełna 20cm. I te zalania od pomieszczeń widać na łączeniach skosów plyt gipsowych ze ściana. Tak to wyglads Czy to strona nawietrzna? Z tej strony parcie wiatru i pyły śnieżnego jest największe. Jeśli tak, to Piotr Batura ma rację. Zresztą nawet jeśli to zawietrzna, to może być kwestia poddciśnienia i zassania pyłu śnieżnego czyli tak czy inaczej wychodzi na słowa Piotra. Doraźnie, pozorne oszczędności na etapie wykonania dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 21.02.2021 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Od strony wschodniej to się stało po zachodniej nie.Co teraz jakiś lek jest na to. Rozumiem że nie muszę zrywać poddasza płyt gipsowych a wyschnie i tylko pomalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.02.2021 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Najważniejsze to wysuszyć. Czy wysuszysz zamkniętą przestrzeń bez wyhodowania grzybów nie demontując płyt g-k? Wątpię Zresztą po zdjęciu mogą być jeszcze inne wskazówki co do przyczyn zjawiska. To co piszę to teoretyzowanie na odległość i nie gwarantuję stuprocentowej poprawności co przyczyn zjawiska. Mogą być także inne przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 21.02.2021 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Bywa też tak, że jak jest mróz i piździawka, śnieżny pył dostaje się pod dachówki. Bywa tego sporo i lezy / wisi sobie tam spokojnie do odwilży. Prawie żadna technologia typu dachówka+ membrana tego nie wytrzymuje. Dechy papa to sprawdzona metoda budowania w krajach z opadami śniegu.... dokładnie... miałem śnieg do poddaszu bo wiatr nawiał go kominkami wentylacyjnymi a one przecież mają taki kaptur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 21.02.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Zalety membrany. Co prawda u mnie nie cieknie(jeszcze), ale śniegu pomiędzy dachówkami a membrana było na full. wszystko po tych dniach co były takie wichury ze śniegiem. Teraz zrobiło sie ciepło i ten snieg topnieje. A że teraz wychodzi jakość i zaleta membran(zakładam że wszystkie, ja mam taka z środkowej górnej półki). U mnie przecieka(jest mokra od środka) tam gdzie nie mam ocieplonego dachu, czyli strych. Niech żyją membrany|!!!! Teraz bez pełnego deskowania i podwójnej papy, dachu już bym nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 22.02.2021 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Był dziś dekarz posprawdzał i powiedział że wszystko zgodnie ze sztuką zrobione membrana też dobrej jakości, powiedział że wygląda to na różnice temperatur że woda od dołu poszła i spłynęła.palone w kominku a strych duży chłód. Do tego mogle też podwiać śniegu trochę.Pytanie czy ten strych docieplać? Bo różne szkoły sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.02.2021 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Był dziś dekarz posprawdzał i powiedział że wszystko zgodnie ze sztuką zrobione membrana też dobrej jakości, powiedział że wygląda to na różnice temperatur że woda od dołu poszła i spłynęła.palone w kominku a strych duży chłód. Do tego mogle też podwiać śniegu trochę. Pytanie czy ten strych docieplać? Bo różne szkoły sa no, a ciepłe powietrze spływa do dołu, zimne unosi się do góry a jak cegle rzucisz, to leci do nieba a nie spada na ziemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 22.02.2021 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Slawko123 jaki masz cel w tych docinkach? Masz coś fachowego do powiedzenia to podaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.02.2021 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Już podałem, a docinki to raczej mówiąc wprost " Fachowiec bzdury gada".Sam mam membranę bez deskowania i też wszystko zgodnie ze sztuką i też cieknie. Pewnie masz wełnę jako ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 22.02.2021 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Strych nie jest ocieplony i widzę jak to wygląda, następnie jest poddasze użytkowe ocieplone wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2021 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) Był dziś dekarz Zacząłeś od mniej prawdopodobnej przyczyny. Teraz sprawdź paroizolację. Tylko nie wiem, czy sprawdzając sami siebie partacze znajdą błąd, bo mogą nawet nie wiedzieć, jak powinno być zrobione - a nawet jak wiedzą, to mają interes w zatajeniu błędu i przerzuceniu winy gdzie indziej. A co do dekarza, to znaczącej różnicy temperatur na membranie nie powinno być. Przyczyna to przepuszczanie pary przez niższe warstwy i/lub brak szczeliny pod całą powierzchnią membrany. Edytowane 22 Lutego 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 22.02.2021 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Kaizen jak sprawdzić paroizolację i jak powinno być ok?Dekarz który był nie wykonywał dachu u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 22.02.2021 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Kaizen jak sprawdzić paroizolację i jak powinno być ok?Dekarz który był nie wykonywał dachu u mnieJeśli dobrze zrozumiałem to co piszesz do u mnie na krokwiach jest osadzona membrana na margines jak się okazało 20cm potem idą łaty i na to dachówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts