Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3300 za ogrzewanie małego domku?

Przemol64

Recommended Posts

Witam

Właśnie dostałem efakturę opiewającą na łączną kwotę 6684 za 2 miesiące, przy czym pierwsza 3287 za styczeń płatna w marcu. Mały dom w sumie ok 88mkw, ogrzewanie podłogowe tylko w dolnej części domku temperatura ustawiona przy tych dużych mrozach na +30, na noc ustawiana +21/24/27, mieszkam sam. Możliwe to jest że za miesiąc 3300 zł prawie wyszło? Czy to jakaś pomyłka?

Zauważyłem też, co mogę dopowiedzieć, że podczas grzania podłogą nie jest grzana całość podłogi są miejsca w których nie czuć, żeby było cokolwiek grzane, tak jak by nie była poprowadzona w danych miejscach instalacja grzewcza.

Wcześniej domek był na wynajem dla turystów, zatem z logicznego punktu (optymalizacja kosztów) budującemu dom zależało na uzyskaniu jak najniższych rachunków, więc idąc tą myślą, można przyjąć że izolacja i inne były solidne nastawione na minimalizację kosztów

@gawel tak 30 stopni , pisałem że czuć podczas grzania że całość podłogi nie jest ogrzewana, jak miałem ustawione na 21 stopni było po prostu zimno

Właśnie w ogrzewaniu podłogowym i dobrze zaizolowanym domu podłoga NIGDY nie jest ciepła bo nie musi i gdyby miała 35 st to powietzre prawie tyle samo to nie są warunki do życia.

Wychodzi ci dobowy koszt 100 zł to jest do 200kWh sporo ale nie jest niemożliwe tyle zużyć przy takich temperaturach.

Niekoniecznie - skoro płaci wynajmujący to inwestor nie musiał wcale działać w jego interesie i olał staranność izolacji. Inna historia to brak informacji ze strony wynajmującego jaki typ ogrzewania jest zastosowany i co się z tym wiąże. Na tej podstawie wypowiedziałbym umowę natychmiast a koszty olał.

Jeśli to niemożliwe to koniecznie trzeba sprawdzić jaka taryfa prądu jest zastosowana i jak działa i czym sterowane jest ogrzewanie.

Ogrzewając swój dom ponad 120 m z piwnicą grzałkami nie zapłaciłem nigdy więcej niż 1200 zł. Za zeszły sezon (ciepły) grzany wyłącznie prądem w sumie zapłaciłem 3500. Jest co wyjaśniać wg mnie.

Właśnie w ogrzewaniu podłogowym i dobrze zaizolowanym domu podłoga NIGDY nie jest ciepła bo nie musi i gdyby miała 35 st to powietzre prawie tyle samo to nie są warunki do życia.

Wychodzi ci dobowy koszt 100 zł to jest do 200kWh sporo ale nie jest niemożliwe tyle zużyć przy takich temperaturach.

Jak to nie ;)

100W x 88m2 = 8,7KW na godzinę = 211kWh na dzień ;) czyli 6336kWh na miesiąc . taryfa zapewne G11 czyli około 60 groszy za 1kWh czyli jest 3800 zł ;)

A jak dom nie ocieplony albo symbolicznie i bez ciągłości izolacji to grzeje dużo wiecej niż te 88m2 ;)

Edytowane przez kaszpir007

Zauważyłem też, co mogę dopowiedzieć, że podczas grzania podłogą nie jest grzana całość podłogi są miejsca w których nie czuć, żeby było cokolwiek grzane, tak jak by nie była poprowadzona w danych miejscach instalacja grzewcza.

Wcześniej domek był na wynajem dla turystów, zatem z logicznego punktu (optymalizacja kosztów) budującemu dom zależało na uzyskaniu jak najniższych rachunków, więc idąc tą myślą, można przyjąć że izolacja i inne były solidne nastawione na minimalizację kosztów

I tu jest cała odpowiedź.

Domek jest durszlakiem. Tylko współczuć i jak najszybciej szukać coś innego do zamieszkania na przyszłą zimę. Lub też można jakąś kozo-kominek wstawić jak jest taka możliwość.

można przyjąć że izolacja i inne były solidne nastawione na minimalizację kosztów

Doświadczenia z grzania wynika, że jednak nie można.

30 stopni na kablach w podłogówce to sporo. Normalnie powinien być w domu ukrop.

grzałem prądem w c11 nieocieplony 120m2 budynek z ytonga przez rok i największy rachunek jaki mi przyszedł w najzimniejszym miesiącu to było 1900 zł ( gdzie na dworze w nocy było w okolicach -10 w dzień okolice 0 /-2 ) dla mnie to jakaś pomyłka wyjaśniałbym z ZE.

w dodaku autor napisał że budynek docieplony 12 cm styropianu. IMO raczej nie możliwe

Edytowane przez Karasso