Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łazienka - prysznic bez brodzika, polozenie wymiary

messun

Recommended Posts

Witam,

będę wykańczać łazienkę o wymiarach jak na rysunku, chciałbym zamontować prysznic bez brodzika zamiast wanny na rzucie mieszkania - jednak łazienka jest mała. Mam dwa pomysły, może ktoś zobaczyć i porównać te rozwiązania, może jakieś inne podpowie? Kiedyś używałem takiego prysznica ale dużego ok 130x130 i był aż za duży, ale może ktoś ma mniejszy i powie jak mu się takiego używa. Jedna wersja ma wymiary ok 90x160 (może być dłuższa) a druga to kwadrat 110x110

Bez tytułu.jpgwer1.jpgwer2.jpg

Szerokość 90 cm spokojnie wystarczy, długość 150, lepiej 130, zostaje ci 70 cm na wejście. Dobre na przyszłość - da się wjechać wózkiem (jakby co - sprawdzone). Zalety: odpływ bez problemu, bateria też łatwa do montażu. Nie zapomnij o drabince na wprost wejścia - suchy ręcznik w zasięgu ręki i ściągaczka do wody (najpierw szyba, potem ściany, na końcu podłoga). Bez żadnej chemii i nic nie rośnie po kątach - sprawdzone. Chyba że woda bardzo twarda, to chemia niezbędna na zacieki.

• 1 year później...
  • 2 weeks później...

Witam, liczę na Waszą pomoc. To jest moja łazienka ale chcę ją podzielić na dwie łazienki. Fajnie jakby w jednej była wanna, WC i umywalka, a w drugiej prysznic walk in, WC i umywalka. Teraz układ wygląda tak jak na zdjęciu. Fajnie jakby dało się wykorzystać obecne przyłącza. Pralki nie trzeba brać po uwagę bo będzie w innym pomieszczeniu gospodarczym

00dd59575e97327e.jpg

nie da się wykorzystać przyłączy, trzeba budować nowe - np. do wc.

Tak naprawdę to musiałby się hydraulik wypowiedzieć, gdzie i jak można zrobić odpływ z WC - bo musi być najbliżej pionu kanalizacyjnego.

Przykładowo:

00dd59575e97327e.jpg