Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[Pytanie] III klasa gruntu

Recommended Posts

Witam

Posiadam działkę budowlaną z trzecią klasą gruntu. Oczywiście na tą działkę nie dostałem pozwolenia na budowę. Jest jakaś szansa żeby budować na takiej działce?? Nie posiadam żadnej innej ziemia, ta działka posiada okolo 1000 metrów kwadratowych.

Pozdrawiam

Musisz złożyć do starostwa (ochrona środowiska), wykonana przez architekta mapę wraz z wnioskiem o odrolnienie, do 5ar jest za darmo. Czas oczekiwanie do 4 tygodni.

Edytowane przez tentypmich

Jeśli na tym terenie nie ma planu zagospodarowania a jest zrobione studium i w nim ta ziemia jest rolna, to nie da się odrolnić gruntu klasy III i lepszej.

Dopiero na etapie planu zagospodarowania można ten grunt sklasyfikować na budowlany i odrolnić.

No właście, co jeśli takiego planu nie zagospodarowania nie ma??? Jest szansa aby wydali pozwolenie na budowę??

Ja byłem w podobnej sytuacji szukając działki na wsi. Z trzech różnych źródeł (geodeta, właściciel gruntu, starostwo) dowiedzialem się, że jeżeli dzialka jest w obszarze istniejącej zabudowy (teren wsi, siedliskowa) to jest szansa odróżnić, ale nie ma na to 100proc pewnosci i mi odradzono. Natomiast jeżeli położna jest daleko od zabudowań to praktycznie bez szans.

Ja się tej rady posluchalem.

Ale jeżeli już się jest w posiadaniu takiej działki to nie ma wyjścia jak złożyć wniosek o WZ (mapy są obligatoryjne). Warto też sprawdzić czy gmina nie prowadzi swojego serwisu masowego, na którym można się zorientować na jakim obszarze leży dana dzialka lub skorzystać z danych w geoportalu ogolnokrajowym.

Ja byłem w podobnej sytuacji szukając działki na wsi. Z trzech różnych źródeł (geodeta, właściciel gruntu, starostwo) dowiedzialem się, że jeżeli dzialka jest w obszarze istniejącej zabudowy (teren wsi, siedliskowa) to jest szansa odróżnić, ale nie ma na to 100proc pewnosci i mi odradzono. Natomiast jeżeli położna jest daleko od zabudowań to praktycznie bez szans.

Ja się tej rady posluchalem.

Ale jeżeli już się jest w posiadaniu takiej działki to nie ma wyjścia jak złożyć wniosek o WZ (mapy są obligatoryjne). Warto też sprawdzić czy gmina nie prowadzi swojego serwisu masowego, na którym można się zorientować na jakim obszarze leży dana dzialka lub skorzystać z danych w geoportalu ogolnokrajowym.

Działka ta znajduję się przy samej drodze, wewnątrz wsi. Na przeciwko jest budynek. Co najlepsze działka ta była podzielona na trzy mniejsze dzialki. Na pozostałych dwóch działkach juz stoją domy i nie było żadnych problemów, z tą ostatnią jest problem..