Beehome 10.03.2021 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Zasada jest prosta.Pompa ciepła powietrza w domu jednorodzinnym nie kupujemy po to aby Nam się "zwróciła".Kupujemy ją po to aby było to bezobsługowe źródło ciepła.Jeśli płacimy za instalację ogrzewania podłogowego i pcpw dla domu 130m2 - 60 tysięcy, a za instalację kabli grzewczych wraz z PV 15kW 40 tysięcy.To mam 20 tysięcy w kieszeni które mogę wydać na inne rzeczy w domu.Dodatkowo kabel grzewczy ma 10-25 lat gwarancji ( od producenta ). Pompa ciepła 3-7 lat, mnóstwo elementów mechanicznych, automatyki i innych podzespołów.Kwestia dostępności części dla urządzeń +10 lat?Praca serwisanta pozwoliła mi się wyleczyć z zachwytu pcpw.Inwestując w pompę PCPW płacisz rachunek za bezobsługowe rozwiązania i bycie "eko" z góry za 10-15 lat ogrzewania innym źrodłem.Dostępność części w LG, HITACHI, DAIKINIE, ME, PANASONIC-u są zazwyczaj zapewnianie na 10-15 lat. A co z dostępnością do PCPW w takich markach jak KAISAI, AUX, SEVRA, ROTENSO?Jeśli miałbym wybrać PC to tylko rodzime gruntówki, bo je naprawisz dzięki dużej ilości zamienników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.03.2021 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 12 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beehome 10.03.2021 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Przeraźliwie manipulujesz tymi cenami. Tutaj nie ma nawet z czym dyskutować, bo z kłamstwami nie da się dyskutować. Dlaczego manipuluje? Za kable i sterowniki płaciłem 12800 brutto - montaż zrobiłem sam. PV 15kW - 27000 tysięcy - montaż po mojej stronie. Nie widzę problemu manipulacji. Zestaw PV przyjechał mi bezpośrednio na budowę z Chin, rozdzielnia oraz falowniki kupiony w hurtowni EL12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.03.2021 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Dlaczego manipuluje? Za kable i sterowniki płaciłem 12800 brutto - montaż zrobiłem sam. PV 15kW - 27000 tysięcy - montaż po mojej stronie. Nie widzę problemu manipulacji. Zestaw PV przyjechał mi bezpośrednio na budowę z Chin, rozdzielnia oraz falowniki kupiony w hurtowni EL12. No to manipulujesz a kabli grzejnych to nie zalewałeś?? A zbiornika cwu nie masz? no to polecimy może inaczej? Mój instalator zamontował sobie sam pompę kosztowała go 10 tyś brutto montaż zrobił sobie sam do tego wydał 1tyś zł brutto na rurki do podłogówki i 500zł na rozdzielacz zamontował sobie sam Całość wyszła go 11500brutto jest 28tys do przodu w porównaniu z tobą . Też nie widzę problemu manipulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beehome 10.03.2021 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 No to manipulujesz a kabli grzejnych to nie zalewałeś?? A zbiornika cwu nie masz? no to polecimy może inaczej? Mój instalator zamontował sobie sam pompę kosztowała go 10 tyś brutto montaż zrobił sobie sam do tego wydał 1tyś zł brutto na rurki do podłogówki i 500zł na rozdzielacz zamontował sobie sam Całość wyszła go 11500brutto jest 28tys do przodu w porównaniu z tobą . Też nie widzę problemu manipulacji A w ogrzewaniu PC PW nie zalewasz rur, nie montujesz grzejników? Zbiornik CWU - podgrzewacz do ciepłej wody użytkowej 2300zł. W przypadku twojego hydraulika nie uwzględniłeś instalacji?. Dodatkowo płaci za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.03.2021 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 12 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beehome 10.03.2021 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 No i przyznałeś się do manipulacji. Wiesz mój sąsiad założył sobie PCPW za 15 tys razem z podłogówką. Pompę przywieźli mu panowie w dresach, w nocy, z lekko uszkodzoną obudową. Powiedzieli że znaleźli ją na ulicy. Zapewne wypadła z ciężarówki. Temu samemu sąsiadowi firma założyła 9.9kWp PV i zapłacił za to 49 tysięcy. Dodaj do tego cenę kabli i porównaj jego ceny obu systemów. Poczekamy jeszcze kilka lat. Wtedy zaczną się psuć te PCPW z klimatyzatorów Mam nadzieję że będziecie też się chwalić jak to się naprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.03.2021 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 12 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.03.2021 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Poczekamy jeszcze kilka lat. Wtedy zaczną się psuć te PCPW z klimatyzatorów Mam nadzieję że będziecie też się chwalić jak to się naprawia. Daj spokój takie tematy jak Twój wypryskują tu co jakis czas i zawsze tak samo sie kończą ,widac że żle skalkulowaleś bo jak tak wszystko robisz sam i kupujesz prosto z Chin to czabyło se pompę tam kupić wyszła by 6tyś i paneli mógłbyś kupić wtedy za 10tys a podłogówkę byś zrobił za 2tys .Razem 18tyś a nie 40tys i za prąd też byś nie płacił a 20tys byś miał na naprawy. Mam również nadzieję że pochwalisz się jak ten Chiński falownik robiony z zasilacza Ci padnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beehome 10.03.2021 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Daj spokój takie tematy jak Twój wypryskują tu co jakis czas i zawsze tak samo sie kończą ,widac że żle skalkulowaleś bo jak tak wszystko robisz sam i kupujesz prosto z Chin to czabyło se pompę tam kupić wyszła by 6tyś i paneli mógłbyś kupić wtedy za 10tys a podłogówkę byś zrobił za 2tys .Razem 18tyś a nie 40tys i za prąd też byś nie płacił a 20tys byś miał na naprawy. Mam również nadzieję że pochwalisz się jak ten Chiński falownik robiony z zasilacza Ci padnie A ty taki zaślepiony w pompie made in china? Falownik kupiłem niestety nie z Chin. Czytaj dokładnie a nie tylko to co Ci pasuje. A 90% PV które są oferowane na polskim rynku to niby skąd przychodzą jak nie z Chin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.03.2021 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 A ty taki zaślepiony w pompie made in china? Falownik kupiłem niestety nie z Chin. Czytaj dokładnie a nie tylko to co Ci pasuje. A 90% PV które są oferowane na polskim rynku to niby skąd przychodzą jak nie z Chin? Ja w pompie jakiś zaślepiony nie jestem tak jak ty w kablach bo twierdzę że panas to taki trochę lepszy szmelc i ma kupę niedoskonałości ,ale jak ty twierdzisz że to pompa z klimatyzatora to ja twierdze że falownika froniusa nie kupiłeś tylko te chińskie z zasilacza robione Dlatego daj znać tez jak padnie. Zresztą jak to pompa z klimatyzatora to nie mam się co bać przyszłości w razie czego zakupię klimę za 2000zł na aledrogo i bedę miał całe stado części zamiennych do mojej pompy jak serwisantem jesteś to powinienes wiedzieć co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 10.03.2021 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) Beehome - serwisant co twierdzi, że PC to to samo co klimatyzacja? Taki z Ciebie serwisant, jak ze mnie książę Hary i codziennie przytulam się do ciemnookiej Megan Markle. W lutym podczas najmroźniejszego tygodnia (temp. w zakresie -5*C do -16*C) panele PV miałem przykryte śniegiem - przez 10 dni ZERO produkcji prądu. PC pobierała w tym czasie dobowo od 43 kWh do maksymalnie 62 kWh. Mocy grzewczej produkowała dobowo w zakresie 100 do 120 kW.Przy kablach grzejnych byłoby to 100 do 120 kWh prądu dobowo pobranego z sieci, przy jednocześnie zerowej produkcji PV. Im większe zapotrzebowanie na prąd - tym bardziej odczujesz te różnice. W zimie w najbardziej słoneczne dni bez śniegu PV pokrywała co najwyżej 20% zapotrzebowania dobowego grzania. Edytowane 10 Marca 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 10.03.2021 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Ja nawet bym się zdecydował na kable grzejne, czy kocioł indukcyjny, ale pod warunkiem, że to byłby dom pasywny, zeroenergetyczny - cokolwiek to znaczy... Totalny termos z rekuperacją przewyższający WT2021 dla domu pasywnego. Inaczej trzeba szpadlem przewalać dolary, żeby ogrzewać dom prądem 1:1. Szaleństwo, albo głupota nawet osoby bogatej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beehome 10.03.2021 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) Beehome - serwisant co twierdzi, że PC to to samo co klimatyzacja? Taki z Ciebie serwisant, jak ze mnie książę Hary i codziennie przytulam się do ciemnookiej Megan Markle. W lutym podczas najmroźniejszego tygodnia (temp. w zakresie -5*C do -16*C) panele PV miałem przykryte śniegiem - przez 10 dni ZERO produkcji prądu. PC pobierała w tym czasie dobowo od 43 kWh do maksymalnie 62 kWh. Mocy grzewczej produkowała dobowo w zakresie 100 do 120 kW. Przy kablach grzejnych byłoby to 100 do 120 kWh prądu dobowo pobranego z sieci, przy jednocześnie zerowej produkcji PV. Im większe zapotrzebowanie na prąd - tym bardziej odczujesz te różnice. W zimie w najbardziej słoneczne dni bez śniegu PV pokrywała co najwyżej 20% zapotrzebowania dobowego grzania. A czym się różni PCPW od klimatyzatora ( przez niektórych nazywany bardzo często PC PP ) ? DAIKIN, FUJITSU, LG, ATLANTIC, PANASONIC na samym początku wykorzystały agregaty od klimatyzacji i podłączyli je do hydrobox-ów. Jak zaczęło się srać i pojawiły się problemy z pracą to poszli po rozum do głowy i wprowadzili modyfikacje. Niektóre firmy "przeprojektowały" agregaty od klimy. Inne nawet wycofały PCPW na pewien okres z oferty. Proponuje abyś przyjżał się klimatyzatorą ( PCPP ) w wykonaniach nordic ( grzanie do -25 do -30). Zwróć uwagę na zastosowane w nich rozwiązania i porównaj z rozwiązaniami w PCPW. W przypadku PV masz rację co do uzysku zimą, aczkolwiek ja przyjmuję bilans roczny a nie miesięczny. OZC wychodzi mi 4,2kW przy - 18. Edytowane 10 Marca 2021 przez Beehome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.03.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 A czym się różni PCPW od klimatyzatora ( przez niektórych nazywany bardzo często PC PP ) ? DAIKIN, FUJITSU, LG, ATLANTIC, PANASONIC na samym początku wykorzystały agregaty od klimatyzacji i podłączyli je do hydrobox-ów. Jak zaczęło się srać i pojawiły się problemy z pracą to poszli po rozum do głowy i wprowadzili modyfikacje. Niektóre firmy "przeprojektowały" agregaty od klimy. Inne nawet wycofały PCPW na pewien okres z oferty. Proponuje abyś przyjżał się klimatyzatorą ( PCPP ) w wykonaniach nordic ( grzanie do -25 do -30). Zwróć uwagę na zastosowane w nich rozwiązania i porównaj z rozwiązaniami w PCPW. W przypadku PV masz rację co do uzysku zimą, aczkolwiek ja przyjmuję bilans roczny a nie miesięczny. OZC wychodzi mi 4,2kW przy - 18. To może jako doświadczony serwisant z branży oświecisz nas czym się różnią się owe wykonania" nordic " od grzejącej do -28 pompy z klimatyzatora zwanej tcap. Taka gierka znajdż różnicę. nie powinieneś też jako serwisant mieć problemu z podaniem nazwy swojej firmy przeciez objawiasz tylko prawdę więc forumowicze będą wiedzieć gdzie się serwisować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.03.2021 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Zacytowałeś dwa moje wpisy - a nie rozumiem jak Twój wpis odnosi się do tych zacytowanych ?!? Jakie masz OZC budynku? Ogrzewanie grzejnikowe, czy podłogowe? Ja piszę o ogrzewaniu grzejnikowym. A Ty chyba grzejesz podłogowym - skoro grzejesz w taniej taryfie i PC masz celowo przewymiarowaną. Moja Altherma 6 kW przy OZC 7,1 kW - też sobie bez problemowo poradziła z jedno-porannym mrozem -18*C (4 godz.) w styczniu. Jak i z całotygodniowym mrozem w lutym wahającym się w zakresie -5*C do -16*C przez cały tydzień. Nadal nie rozumiem co chciałeś przekazać. Za szybko. Zmierzałem do tego, że tania pc także sobie radzi w niskich temperaturach. Przepraszam za zamieszanie. PS. Grzeję podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 10.03.2021 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) ... W przypadku PV masz rację co do uzysku zimą, aczkolwiek ja przyjmuję bilans roczny a nie miesięczny. OZC wychodzi mi 4,2kW przy - 18. 4,2 kW x 24 godz. = 100,8 kWh/doba Przy dużym zapotrzebowaniu 1:1 na energię - obyś się na tym nie przejechał. Prezesi typu Tauron już płaczą i lobbują za tym by ten okres rozliczenia skrócić do 3 miesięcy. Nie nastąpi to już, ale pokazuje tendencję. Beehome - bez urazy, ale na podstawie tego co piszesz, zapytam : jesteś młodzikiem, który dopiero co zaczął poznawać PC-PW? Czy może emerytem, którego wiedza zatrzymała się na PC-PW pierwszej generacji sprzed 10-ciu lat? Jedno, że żyjemy w kiepskim czasie - programowanego starzenia sprzętu - to nie nastraja optymistycznie. Ale mam nadzieję, że moja PC te 15 lat popracuje, ewentualnie z jakimś uzupełnieniem gazu w tym okresie. UE już wprowadziła nakaz produkowania części zamiennych do urządzeń sprzedawanych na terenie UE przynajmniej przez 10 lat - więc polityka zaczyna zmierzać w rozsądnym kierunku - ograniczenia zaśmiecania świata odpadkami. Edytowane 10 Marca 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beehome 11.03.2021 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 4,2 kW x 24 godz. = 100,8 kWh/doba Przy dużym zapotrzebowaniu 1:1 na energię - obyś się na tym nie przejechał. Prezesi typu Tauron już płaczą i lobbują za tym by ten okres rozliczenia skrócić do 3 miesięcy. Nie nastąpi to już, ale pokazuje tendencję. Beehome - bez urazy, ale na podstawie tego co piszesz, zapytam : jesteś młodzikiem, który dopiero co zaczął poznawać PC-PW? Czy może emerytem, którego wiedza zatrzymała się na PC-PW pierwszej generacji sprzed 10-ciu lat? Jedno, że żyjemy w kiepskim czasie - programowanego starzenia sprzętu - to nie nastraja optymistycznie. Ale mam nadzieję, że moja PC te 15 lat popracuje, ewentualnie z jakimś uzupełnieniem gazu w tym okresie. UE już wprowadziła nakaz produkowania części zamiennych do urządzeń sprzedawanych na terenie UE przynajmniej przez 10 lat - więc polityka zaczyna zmierzać w rozsądnym kierunku - ograniczenia zaśmiecania świata odpadkami. Rządzący mają różne pomysły. I wcale bym się nie zdziwił jak za kilka lat od wszystkich "Eco" rozwiązania dowalą nam podatki. Co do okresu rozliczeń póki co jest bilans roczny i mam nadzieję że taki będzie. Tendencje są takie że mamy budować domy "zeroenergetyczne", nie palić w piecach paliwami stałymi, nie montować kominków w salonie. Przyznam się że na etapie projektowania bardzo mocno myślałem o piecu na "holzgaz", niestety nie chce mi się już za bardzo rąbać drzewa i palić w piecu. Co do mojej przygody w klimatyzacji i pompach ciepła to raczej młodzikiem nie jestem - 25 lat pracuje w zawodzie. I mogę powiedzieć tobie w ten sposób: 15 lat temu: - rura chłodnicza miała odpowiednią grubość ścianki i nie spłaszczała się przy wyginaniu; - wymienniki woda - woda, freon - woda warzyły swoje i były nie do zajeżdżenia; - czynniki chłodnicze pracował na dużo niższych ciśnieniach i kosztowały 1/10 obecnych "eko" rozwiązań; - izolację do rur stosowaliśmy z kaiflexa ( czarna o odpowiedniej grubości ścianki ) a nie to białe "gówno" które nadaje się do klimatyzacji a nie do PCPW; - pompy obiegowe miały zestawy naprawcze; - zawory miały wymienne elementy i uszczelki. - obudowa, lakiery, plastiki wszystko robiono lepszej jakości. Serwisant przy awarii elektroniki w PC lub w klimatyzatorze przylutowywał uszkodzony podzespół, teraz wymienia płytkę a uszkodzona ląduje w koszu. Urządzenia klimatyzacyjne na R22 pracowały przez cały rok przez kilkanaście lat. Teraz mówimy o ekologii, a tak naprawdę montaż pcpw, pv ma się do ekologii tyle co ja do baletu. Stworzono super bezobsługowe rozwiązania i to jest dobre. Ceny nie są adekwatne do rzeczywistości. Średni rabat dla instalator w PCPW -35 do - 55%. 90% eleatów w pompach pochodzi z Chin, Malezji itp. Kilka firm zaczyna pomału działać i składać PCPW w EU. Mimo tego że pracuje jako serwisant PCPW, klimatyzacji nie zachwycam się nimi i nie podniecam. Często gęsto jeździmy pogwarancyjne robić naprawy i widzę ile kosztują klienta części. Przyczyn awarii jest wiele, nie tylko wina urządzenia. Mamy mnóstwo z winy użytkownika, montażysty, instalacji. Dlatego jeśli rozmawiam z kimś o PCPW pierwsze moje pytanie jest czy ma gaz przy działce, jak ma to innej drogi nie polecam. Klient końcowy płaci przy PCPW rachunek z góry za naście lat i "oszczędza" na ogrzewaniu. Możesz mnie nazywać manipulatorem, kłamcą itp. masz prawo wierzyć w swoją rację tak samo jak ja w swoją. Moja teoria jest prosta, budując dom inwestujemy: - izolację; - szczelność budynku; - rekuperację; - jak najlepsze okna; Robimy to po to aby zapotrzebowanie było jak najmniejsze. A wtedy myślimy o ogrzewaniu i wybieram takie które spełni Nasze oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.03.2021 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 ... Często gęsto jeździmy pogwarancyjne robić naprawy i widzę ile kosztują klienta części. Przyczyn awarii jest wiele, nie tylko wina urządzenia. Mamy mnóstwo z winy użytkownika, montażysty, instalacji. Dlatego jeśli rozmawiam z kimś o PCPW pierwsze moje pytanie jest czy ma gaz przy działce, jak ma to innej drogi nie polecam. .... Jezeli to mozliwe to podaj wg Ciebie tak orientycjnie ile razy naprawiasz PCPW kilku wiodących producentów: Pansonic, Daikin, Mitsubishi, LG, Samsung, Fijitsu i inne ktore serwisujesz. Mysle ze pomoze to wielu nezdecydowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beehome 11.03.2021 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Jezeli to mozliwe to podaj wg Ciebie tak orientycjnie ile razy naprawiasz PCPW kilku wiodących producentów: Pansonic, Daikin, Mitsubishi, LG, Samsung, Fijitsu i inne ktore serwisujesz. Mysle ze pomoze to wielu nezdecydowanym. Z tych co wymieniłeś to dość sporą awaryjnością cechują się LG, DAIKIN, PANASONIC - pierwszych generacji. Dość sporo awarii pojawia się w urządzeniach marki BUDERUS, VIESIEK, JUNKERS. Nie będę komentował jakości KAISAI-a, AUX itp. Dużo problemów sprawiają powietrzne NIBE - najbardziej z tych pierwszych lat produkcji, szczególnie te z kombinowanym zbiornikiem. Jeśli miałbym sam sobie kupić na dobrych pieniądzach PCPW wybrał bym ME, TOSHIBE. Dla fanów monobloków za nie dużą kasę polecam HAIERA. A jeśli masz gaz w ulicy to tylko kondensacyjny piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts