Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to już jest bańka mieszkaniowa?

Czy w 2021 roku mamy już bańkę mieszkaniową  

12 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w 2021 roku mamy już bańkę mieszkaniową

• Tak ceny osiągnęły apogeum absurdu
      8
    • Nie jest tanio bo pensje wzrosły:)
      4

Recommended Posts

Dziś w radiu mówili iż ilość wniosków o kredyty vs kwiecień 2020 jest o 83% wyższa. Pytanie ile wtedy było spadku w kwietniu jeśli chodzi o kredyty, ale stawiam iż nie 83%. Kredyty niskie, oprocentowanie na koncie żadne. Stawiam iż ten bum potrwa pewnie do końca 2022 a moze i dłużej. Niestety przyszło mi się budować w tym czasie, ale co poradzić ;)

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś w radiu mówili iż ilość wniosków o kredyty vs kwiecień 2020 jest o 83% wyższa. Pytanie ile wtedy było spadku w kwietniu jeśli chodzi o kredyty, ale stawiam iż nie 83%. Kredyty niskie, oprocentowanie na koncie żadne. Stawiam iż ten bum potrwa pewnie do końca 2022 a moze i dłużej. Niestety przyszło mi się budować w tym czasie, ale co poradzić ;)

W kwietniu 2020 nikt nie wiedział co będzie, i moim zdaniem baza do wzrostów była niska.

Wystawiłem mieszkanie w Białymstoku na sprzedaż i na wynajem. Większe zainteresowanie jest zakupem, wynająć chcą Białorusini.

Krach będzie na pewno, bo albo w końcu zabraknie PIS pieniędzy, albo uderzy inflacja ze względu na zbyt duży dodruk pieniądza. Do tego nie wiadomo jak skończy się covid no i mamy gotowy przepis na krach.

Jak uderzy inflacja, to znaczy że ceny pójdą w górę, bo wartość pieniądza spadnie. Mówią, że "wszystko ma pójść do góry". Mam mieszkanie do sprzedaży i czekam, kiedy wreszcie mieszkania "pójdą w górę".

Tej powyższej wypowiedzi nie rozumiem.

• Jeżeli mamy dodruk pieniądza, to oznacza inflację, a więc wzrost cen.
  • Krach bańki, to jest z kolei załamanie się (i urealnienie) sztucznie rozdmuchanych cen (tak jak w USA parę lat temu) i w efekcie ceny spadną.

Więc mamy sprzeczność.

Widzę w tym wątku wielu specjalistów od ekonomii politycznej. Czy ktoś mi może powiedzieć kiedy w końcu mieszkania pójdą w górę?

Bo nie wiem czy mam czekać ze sprzedażą, czy raczej pospieszyć się?

Edytowane przez Lew2

• 2 years później...

Jaka bańka? Panowie....

FED nadrukował tyle pustego pieniądza + za nimi lokalne rządy (choćby po to by bronić się przed polityką FED), że waluta straciła dużo ze swojej siły nabywczej. Prócz deprecjacji walut dodałby, że rynek jest penetrowany przez kapitał zagraniczny szukający renty z inwestycji + napływ cudzoziemców + flipperzy/inwestorzy korzystający ze wzrostu cen n-mości.

Żadnej bańki (jeszcze) nie ma. Idziemy w ślady Hiszpanii, ale (chyba) wolniej.

Jaka bańka? Panowie....

...

Żadnej bańki (jeszcze) nie ma. Idziemy w ślady Hiszpanii, ale (chyba) wolniej.

A co się dzieje w Hiszpanii ?

W Poznaniu deweloperskie mieszkania drożeją.

Edytowane przez d7d
literówka

W Hiszpanii ceny odkleiły się od portfela tubylców.

Drożeją, ale wzrosty nie przekroczyły jeszcze 100% w ciągu 10 lat, a ile wzrosła mediana zarobków? Przeciętne 2013 vs 2022 to 3650 vs 6350 zł /GUS

Mediana za 2023 to w prognozie 5617 zł do jakiś ~3200 za 2013 r.

Dodając zwolnienie z podatków os. do 26 lat, to teraz łatwiej kupić mieszkanie niż 10 lat temu.

• 2 months później...