Robinson74 04.03.2021 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Mam pytania odnośnie lokalizacji gniazd dla kilku urządzeń: 1) płyta indukcyjna (lub gazowa) w ciągu kuchennym - w szafce pod płytą 2) piekarnik w słupku - nad słupkiem lub za mikrofalówką (w tym samym słupku) 3) mikrofalówka w słupku - za mikrofalówką 4) lodówka - nad lodówką 5) zmywarka - w szafce pod zlewozmywakiem 6) pralka i suszarka (jedno na drugim) - w szafce obok Czy to poprawne lokalizacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.03.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Mam pytania odnośnie lokalizacji gniazd dla kilku urządzeń: 1) płyta indukcyjna (lub gazowa) w ciągu kuchennym - w szafce pod płytą 2) piekarnik w słupku - nad słupkiem lub za mikrofalówką (w tym samym słupku) 3) mikrofalówka w słupku - za mikrofalówką 4) lodówka - nad lodówką ( lepiej we wgłębieniu gdzie jest agregat) tylko dlatego, że nie przeszkadza jeśli nad to szczerze może zabraknąć przewodu zasilania bo z reguły sięga do 2/3 wysokości radiatora) 5) zmywarka - w szafce pod zlewozmywakiem (powyżej syfonu zlewozmywaka) 6) pralka i suszarka (jedno na drugim) - w szafce obok Czy to poprawne lokalizacje? Ok, postarać się tak rozłożyć napięcia zasilania, aby urządzenia o dużym poborze jak pralka, piekarnik, były na jednej fazie suszarka, lodówka, mikrofalówka na drugiej , zmywarka, płyta indukcyjna, i gniazda nad blatami na trzeciej. To uchroni przed zbytnim obciążaniem jednej z faz. Tak mam i się sprawdza, nie było nigdy z tym problemów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2021 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Czy to poprawne lokalizacje? Zawsze rób dostepne gniazdko - żeby można było wyłączyć w razie W i żeby elektryk mógł zrobić pomiary co pięć lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.03.2021 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Zawsze rób dostepne gniazdko - żeby można było wyłączyć w razie W i żeby elektryk mógł zrobić pomiary co pięć lat. Z pierwszym się zgodzę ale.... Kto w domu robi pomiary co 5 lat????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2021 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Kto w domu robi pomiary co 5 lat????? Każdy, kto dba o swoje bezpieczeństwo i przestrzega prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.03.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Każdy, kto dba o swoje bezpieczeństwo i przestrzega prawa. Ok, wiem że prawo budowlane i ubezpieczenie wymaga co 60 mc ale... tak naprawdę to nie znam takich osób.a może coś się zmieniło? wśród świadomości ludzi. Wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 04.03.2021 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 OK, dzięki za info. Mam jeszcze pytanie do osób mających doświadczenie w zabudowach kuchni. Jeśli we wnęce będę miał słupek, a w nim nad piekarnikiem będzie mikrofalówka, a nad mikrofalówką szafki, to czy z racji tego, że mikrofalówka nie jest tak głęboka jak piekarnik, to umieszczając za taką mikrofalówką gniazdka, czy będzie do nich łatwy dostęp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 05.03.2021 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 Raczej nie, bo jak przełożysz rękę za mikrofalę, żeby włożyć czy wyjąć wtyczkę? Przytrzymasz sobie mikrofalę jedną ręką w powietrzu? No chyba że szafka na tyle nisko i duża, że spokojnie dosięgniesz ręką obok mikrofali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 05.03.2021 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 Ok, wiem że prawo budowlane i ubezpieczenie wymaga co 60 mc ale... tak naprawdę to nie znam takich osób.a może coś się zmieniło? wśród świadomości ludzi. Wątpię. Coś Ty, moi sąsiedzi, kuzyn, ciocia, znajomi -wszyscy z których pytałem zlecają pomiary i mają świadectwo badań instalacji elektrycznej, gazowej, kominiarskiej, hydrowodociągowej i kanalizacyjnej wraz z koniecznymi pieczątkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts