Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie związane z pozwoleniem na budowę domu

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Czytałem na temat pozwoleń na budowę i mam pewne wątpliwości co do mojego pomysłu na postawienie domu.

Rodzice mają działkę o wielkości 900m2, chciałem podzielić ją na pół i na moich 450m2 zbudować niewielki dom 1 piętrowy, do 100m2, z dachem 2 spadowym..

Niestety na tym osiedlu są same domy w szeregu, postawione po 4 w każdym, a ja miałem zamiar postawić wolnostojący na skraju działki.

Myślicie, że będzie możliwość uzyskania zgody na budowę domu w takiej konfiguracji, czy będę zmuszony "przyklejenia się" do już istniejącego szeregu?

Załączam zdjęcie wyjaśniające o co chodzi.

Kolor czerwony- działka

niebieski- podział działki

pomarańczowy- dom, który planuję postawić

Bardzo proszę o opinię osoby, które mają podobny temat za sobą.

Dziękuję za pomoc.

działka.jpg

Cześć wszystkim.

Czytałem na temat pozwoleń na budowę i mam pewne wątpliwości co do mojego pomysłu na postawienie domu.

Rodzice mają działkę o wielkości 900m2, chciałem podzielić ją na pół i na moich 450m2 zbudować niewielki dom 1 piętrowy, do 100m2, z dachem 2 spadowym..

Niestety na tym osiedlu są same domy w szeregu, postawione po 4 w każdym, a ja miałem zamiar postawić wolnostojący na skraju działki.

Myślicie, że będzie możliwość uzyskania zgody na budowę domu w takiej konfiguracji, czy będę zmuszony "przyklejenia się" do już istniejącego szeregu?

Załączam zdjęcie wyjaśniające o co chodzi.

Kolor czerwony- działka

niebieski- podział działki

pomarańczowy- dom, który planuję postawić

Bardzo proszę o opinię osoby, które mają podobny temat za sobą.

Dziękuję za pomoc.

Na stronie gminy szukasz MPZP, w którym jest linia zabudowy (na mapie ) , minimalna powierzchnia działki po podziale i wszystko co musisz wiedzieć przymierzając się do budowy ( w części opisowej ogólnej oraz dla tej jednostki planistycznej).

Jaka byłaby szerokość działki?

Dzięki za zainteresowanie tematem :)

Działka miałaby wymiary 12m x 36,5m

W okolicy są mniejsze działki od tej podanej powyżej, więc raczej to nie będzie problem, ale muszę się bardziej zagłębić w research.

MPZP nie jest jeszcze dla mnie zbyt czytelny, a wręcz trudny w odbiorze.

Na planie widzę, że pod działką przebiega sieć elektronenergetyczna, co zapewne też stanowi problem.