Tomtom16 05.03.2021 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 Cześć wszystkim. Czytałem na temat pozwoleń na budowę i mam pewne wątpliwości co do mojego pomysłu na postawienie domu. Rodzice mają działkę o wielkości 900m2, chciałem podzielić ją na pół i na moich 450m2 zbudować niewielki dom 1 piętrowy, do 100m2, z dachem 2 spadowym.. Niestety na tym osiedlu są same domy w szeregu, postawione po 4 w każdym, a ja miałem zamiar postawić wolnostojący na skraju działki. Myślicie, że będzie możliwość uzyskania zgody na budowę domu w takiej konfiguracji, czy będę zmuszony "przyklejenia się" do już istniejącego szeregu? Załączam zdjęcie wyjaśniające o co chodzi. Kolor czerwony- działka niebieski- podział działki pomarańczowy- dom, który planuję postawić Bardzo proszę o opinię osoby, które mają podobny temat za sobą. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.03.2021 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 przecież to zależy od MPZP lub WZ. Może się okazać że nie da się wydzielić działki o pow. 450 m2, bo minimalna może mieć np. 600 m2. Jaka byłaby szerokość działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.03.2021 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Cześć wszystkim. Czytałem na temat pozwoleń na budowę i mam pewne wątpliwości co do mojego pomysłu na postawienie domu. Rodzice mają działkę o wielkości 900m2, chciałem podzielić ją na pół i na moich 450m2 zbudować niewielki dom 1 piętrowy, do 100m2, z dachem 2 spadowym.. Niestety na tym osiedlu są same domy w szeregu, postawione po 4 w każdym, a ja miałem zamiar postawić wolnostojący na skraju działki. Myślicie, że będzie możliwość uzyskania zgody na budowę domu w takiej konfiguracji, czy będę zmuszony "przyklejenia się" do już istniejącego szeregu? Załączam zdjęcie wyjaśniające o co chodzi. Kolor czerwony- działka niebieski- podział działki pomarańczowy- dom, który planuję postawić Bardzo proszę o opinię osoby, które mają podobny temat za sobą. Dziękuję za pomoc. Na stronie gminy szukasz MPZP, w którym jest linia zabudowy (na mapie ) , minimalna powierzchnia działki po podziale i wszystko co musisz wiedzieć przymierzając się do budowy ( w części opisowej ogólnej oraz dla tej jednostki planistycznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomtom16 06.03.2021 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Jaka byłaby szerokość działki? Dzięki za zainteresowanie tematem Działka miałaby wymiary 12m x 36,5m W okolicy są mniejsze działki od tej podanej powyżej, więc raczej to nie będzie problem, ale muszę się bardziej zagłębić w research. MPZP nie jest jeszcze dla mnie zbyt czytelny, a wręcz trudny w odbiorze. Na planie widzę, że pod działką przebiega sieć elektronenergetyczna, co zapewne też stanowi problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts