Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzać mojego Groszka 80m2?

miciaj86

Recommended Posts

Witam. Jestem tu nowy i zielony w temacie. Mój projekt https://www.tooba.pl/projekt-domu-Groszek-2-TEA-495?gclid=Cj0KCQiAhP2BBhDdARIsAJEzXlFDKwcjTtYlSOTKdltPmdboQ48P58GEWZLIoIze8j9Tz8dIalcoLp8aAqS-EALw_wcB# dom z poddaszem ok 80m2. Ep 24kwh. W projekcie gazowe lub paliwo stałe. Myślimy o elektrycznym maty panele lub Pc pw plus solary. Co byście mi polecił? W 2023 będę miał gaz jest opcja żeby 1 zime przepekac na elektryce a potem gaz. Ewent wstawić pięć na pelet a po latach zagazowac. Oczywiście nie chce wydać 50k na pompę i pv. Dzieki za pomoc.

Za dwa lata gaz uwolnią i dawaj 100% do góry.

I ludzie seryjnie przerzucą się na gaz w butlach mniejszych i większych, zmienią sprzedawcę (jak z prądem) albo zmienią kuchenki na elektryczne a ogrzewanie na PC, pellet czy kocioł elektryczny. Więc spółki gazowe sobie na to nie mogą pozwolić, bo stracą klientów a przy znacznych kosztach stałych utrzymania sieci będą wtedy musieli dalej podnosić ceny, kolejni klienci odejdą i w końcu jeszcze przed zakazem palenia wszelkimi paliwami kopalnymi zbankrutują.

Widzę kolega ma podobny problem do mojego. :) Metraż podobny, tylko u mnie garaż w bryle.

Możesz opisać przegrody?

Witam no właśnie nie mogę hehe bo jeszcze jestem zielony a projektu nie kupiłem. Ogólnie sporo jest opinii że do tak małego domu dobrze zaizolowanego nie ma sensu pompy ciepła. Mógłbym nawet się przemeczyc na pelecie z 3 4 lata. Albo cały na prąd tylko boję się trochę rachunków. 2 taryfy odpadają raczej mam małe dzieci. Wiele ludzi z wiochy na gaz czekaja i biorą butlę na rok 2 żeby potem zagazowac. Także nie wiem czy to do 24kwh/m2 rok jest realne takie podaje architekt na projekcie.

A dlaczego nie?

Dlaczego nie na cześciowe pokrycie w drogiej taryfie?

Ja mam domek 82m2 i 24m2 grzanego garażu. W lutym poszło mi najwięcej, 400, styczeń 366 grudzień 330 KWh na CO i CWU dla czterech osób. Widzisz KONIECZNOŚĆ posiadania PV w takim przypadku? PC 22500zł.

Rozumiem, że w przypadku gazu pytający zrobi sobie prywatny odwiert albo nitkę rurociągu z Rosji..."dla oszczędności" ?

@Miciaj86

Dużo/wszystko zależy od przegród.

a) w systemie kanadyjskim to moim zdaniem warto rozważyć grzanie klimą

b) jeżeli mur to szedłbym w akumulację

Ważny jest też sposób korzystania z domu, jeżeli będzie używany weekendowo można rozważyć grzanie prądem + akumulacja, wody bym się obawiał z uwagi na możliwe zamarznięcie.

PC bym sobie darował (w moim domu z tego zrezygnowałem), zapłacisz ~10k więcej niż w pozostałych przypadkach i jest duża szansa, że zanim Ci się zwróci to się zepsuje.

Btw. jak pójdziesz w prąd to moim zdaniem warto zrezygnować z kotłowni, pomieszczenie połączyć z WC na dole, a kibelek przenieść pod schody, ale to takie moje widzi misie, pytanie czego Ty potrzebujesz. :)

Edytowane przez busz

Dzieki za radę. Muszę to przemyśleć. Aczkolwiek pelet też wyszedlvy tanio. Nie mam problemu z tym żeby dokładać i wynieść popiół. Prąd jest wygodny to fakt. Na początek też nieduża inwestycja. Muszę pogadać jeszcze z fachowcami ile by to wyszło.

Prąd chyba wyjdzie sporo taniej. Kocioł elektryczny 3500 a sensowny kocioł na pellet to minimum 10tys. Gdybym był na Twoim miejscu to bym rozważył już jakas tania pompę ciepła zamiast kotła pelletowego. Jak wyzionie ducha wpinasz gaz i gotowe.

Miciaj86 po co wstawiać kocioł na pelet skoro później go wywalisz?Rozważałeś przecież prąd to nie lepiej klimatyzator zainstalować którym spokojnie ogrzejesz za psie pieniądze a jak będzie gaz to zapniesz się w rurę a klimę zostawisz sobie i będzie do chłodzenia a nie jak peleciak do złomowania.Zresztą do domku 80m to w 15tyś z montażem PC.więc ja nie wiem po co te dywagacje o pompach za 50Tyś. Edytowane przez Barliniak

Racja teraz skłaniam się bardziej mu pompie ciepła lub typowo elektryce. Zmieniam zdanie jak nastolatka hehe. Tylko czy zanim kupię projekt zmienia mi z gazowo/pelwtowego co na pompę ciepła? Jeżeli pompę ciepła pw to jaka do małego domu z dobra izolacja powiedzmy pustak 22 plus 20styro, strop 15, poddasze jakaś wełna może. Tylko jaka pompe Monoblok A++ z glikolem? co by pochodził z 5,6 lat. A z czasem zagazuje jak ceny będą spoko.

Miciaj86 po co wstawiać kocioł na pelet skoro później go wywalisz?Rozważałeś przecież prąd to nie lepiej klimatyzator zainstalować którym spokojnie ogrzejesz za psie pieniądze a jak będzie gaz to zapniesz się w rurę a klimę zostawisz sobie i będzie do chłodzenia a nie jak peleciak do złomowania.Zresztą do domku 80m to w 15tyś z montażem PC.więc ja nie wiem po co te dywagacje o pompach za 50Tyś.

No jaj sie zmieszcze w tych 15stu to spoko.