Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o konstruktywną/krytyczną ocenę projektu 2 + 2

Recommended Posts

Kaizen:

1 Projekt indywidualny wyszedł niewiele drożej niż gotowy + koszty adaptacji

2 Okna połaciowe - szukam sensownego pomysłu nad ich zastąpieniem. Tolo wskazał na normalne okna, ale przy 4spadowym nie widzę możliwości ich zastosowania. Scianka kolankowa 1,0 - zwykłe okno nie zmieści się. Ze względu na ekonomię i ergonomię pomieszczeń wolał bym dach dwuspadowy, ale po prostu mi się nie podoba.

3 Obecnie mam garaz w bryle (dom szeregowy) i akceptuję takie rozwiązanie

4 Od wiatrołapu nie będzie drzwi do garazu, zostaną tylko przy kotłowni (ciepłe, najtańsze, mogą być paskudne :) )

5 i 6 Masz rację - mankament poddasza

7 Pow. mieszkalna 160m2

8 ... tego nie uwzględniałem :( Niestety, odnośnie WM jestem laikiem. Dotychczas korzystałem z grawitacyjnej, natomiast teraz chciałem uniknac budowy drogich kominów i dodatkowych kosztów przy obróbce dachu (i problemów z przeciekaniem). Rozumiem, że przy takiej pow. nie jest tak różowo...

9 Strop planuję monolityczny

10 Łazienki są podobnie usytuowane, większe koszty będa dotyczyć doprowadzenie hydrauliki do kuchnii

11 ...kolejny temat, w którym mnie uświadomiłeś. Podłogówka na całej pow. - jakie mogą być dodatkowe koszty pompy, sprzęgła? Przy tylu niewiadomych wg mnie każdy kto wybuduje swój dom z automatu powinien otrzymać tytuł inż. budownictwa. :)

12 Elfir ma rację, kanał będzie w ścianie, nie wymaga komina.

Dziękuję Wam za zwrócenie uwagi na słupy na poddaszu - faktycznie babol. Do zmiany.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1 Projekt indywidualny wyszedł niewiele drożej niż gotowy + koszty adaptacji

Czyli ile kosztuje? Cena zależy od wielkości misia, i dlatego tak nadmuchane m2?

3 Obecnie mam garaz w bryle (dom szeregowy) i akceptuję takie rozwiązanie

Ładne sformułowanie "akceptuję takie rozwiązanie" :)

Policz koszty - kilkakrotnie wyższe w porównaniu z garażem wolnostojącym. Sprawdź ile kosztuje sama brama o sensownym U.

4 Od wiatrołapu nie będzie drzwi do garazu, zostaną tylko przy kotłowni (ciepłe, najtańsze, mogą być paskudne :) )

Muszą być szczelne drzwi, bo w wiatrołapie masz WM a w garażu WG - nie można ich łączyć. Czy wiatrołap ma byc nieogrzewany z WG? To dalsze drzwi będą musiały być szczelne.

Tak inaczej pomyliłem się - i szczelnych drzwi o U wymaganym przez WT będzie więcej niż 3.

12 Elfir ma rację, kanał będzie w ścianie, nie wymaga komina.

Nawiew owszem. Wywiew wymaga komina - tak działa wentylacja grawitacyjna.

Dziękuję Wam za zwrócenie uwagi na słupy na poddaszu - faktycznie babol. Do zmiany.

Przy tej rozpiętości pewnie nie do uniknięcia. Podciągi pewnie też będą. Poddasze jest drogie (głównie przez okna połaciowe, strop i więźbę pozwalającą wygospodarować przestrzeń) a mniej wygodne przez skosy i tragiczną izolację akustyczną (chyba, że zrobisz lane skosy - ale to jeszcze winduje koszty).

Edytowane przez Kaizen

Jakaś masakra, im więcej wyjaśnień tym więcej kolejnych problemów :) Cóż, człowiek musi się hartować.

Koszt projektu indywidualnego jest liczony od zlecenia, a nie od metrów. Różnica w stosunku do gotowca + adaptacja naprawdę jest do przyjęcia (na priv)

Odnośnie szczelnych drzwi - wprowadzam poprawkę, będa zamontowane pomiędzy garażem a kotłownią. Wiatrołap będzie ogrzewany z WM, drzwi do garażu zostaną zlikwidowane.

Nie przewiduję lanych skosów, za duże koszty. Akustyką się nie martwię, działka poza miastem, na razie tylko jeden fundament w promieniu 300m.

Podłączenie rurą turbo? Pierwszy raz spotykam się z takim określeniem. Rozumiem, że chodzi o wylot spalin poza kotłownie?

Kotłownia zawsze wymaga WG. Ale można taki kocioł umieścić w pomieszczeniu mieszkalnym z WM.

Kazien - wprowadzasz w błąd.

Mój dom jest 100% na WM, łącznie z miejscem, gdzie wisi kocioł.

Poczytaj prawo. Było wałkowane wielokrotnie na forum.

Kocioł gazowy WG będzie miał przez ścianę nośną.

Starczy przewód kominowy powietrzno-spalinowy.

Okna połaciowe to smutna konieczność a nie komfort. Jak będzie padać, będzie głośno. Słońce też mocno nagrzewa, warto przewidzieć klimatyzację w sypialniach.

Edytowane przez Elfir

Kazien - wprowadzasz w błąd.

Mój dom jest 100% na WM, łącznie z miejscem, gdzie wisi kocioł.

Poczytaj prawo. Było wałkowane wielokrotnie na forum.

Było. Podasz podstawę prawną że w kotłowni nie trzeba stosować PN-B-02431-1 przy kotłach C?

To, ze ktoś napisal tak na forum czy któryś PINB nie wychwycił nie jest dowodem na słuszność tezy a używanie argumentu, "bo na forum tak napisali" nie przekona raczej PINB jak wychwyci cos takiego przy zgłoszeniu zakończenia budowy nawet, jak kominiarz podpisze odbiór.

W kotłowni (czy jakkolwiek inaczej nie nazwiesz to pomieszczenie niemieszkalne) nawet przy kotle klasy C musi być wywiew grawitacyjny a tego nie da się pogodzić z zakazem łączenia w jednym pomieszczeniu WM i WG.

Rozporządzenie w sprawie WT przywołuje jako obowiązkową do stosowania dla kotłowni normę PN-B-02431-1. A w niej stoi wymóg kanału wywiewnego i zakaz łączenia kanałów wentylacji kotłowni z kanałami innych pomieszczeń. O palności kanałów też jest.

§ 170

1. Urządzenia gazowe mogą być instalowane wyłącznie w pomieszczeniach spełniających warunki dotyczące ich wysokości, kubatury, wentylacji i odprowadzenia spalin, a także dopływu powietrza do spalania określone w rozporządzeniu, w Polskich Normach i przepisach odrębnych.

2. Urządzenia gazowe z otwartą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu A i B, nie mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, z zastrzeżeniem § 93 ust. 2, 4 i 5.

3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175.

Edyta

Jak ktoś chce prześledzić różne wątki o tym, to trzeba w szukajkę wpisać PN-B-02431-1.

Polecam też analizę definicji pomieszczenia mieszkalnego jakby ktoś myślał, że wystarczy nazwać psa kotem żeby obejść zakaz wprowadzania psów.

Edytowane przez Kaizen

Kaizen:

1. zakaz łączenia wentylacji nie dotyczy omawianej sytuacji, gdyż będzie tylko jedna wentylacja - mechaniczna, zrównoważona, nawiewo-wywiewna.

Więc nie wiem skąd u ciebie pomysł na łączenie wentylacji?

co potwierdza kolejny punkt, który zacytowałeś:

3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175.

naprawdę temat był wałkowany i nic nowego w nim nie wymyślisz. Nie wprowadzaj w błąd.

Edytowane przez Elfir

naprawdę temat był wałkowany i nic nowego w nim nie wymyślisz. Nie wprowadzaj w błąd.

Był. Dałem linka do jednego wątku i receptę na wyszukanie innych. To, co wytłuszczasz nie dotyczy kotłowni, bo nie jest ona pomieszczeniem mieszkalnym.

Wymysłów w nich sporo - podstawy prawnej "anulowania" wspomnianej normy dla kotłowni ciągle brak.

Przeczytaj inne punkty tej normy. Kocioł C może być montowany w każdym dowolnym pomieszczeniu, o ile spełnia ono normę kubatury. Nie dotyczy tylko budynków wysokich (wówczas zalecana jest piwnica albo ostatnie piętro)

Przeczytaj inne punkty tej normy. Kocioł C może być montowany w każdym dowolnym pomieszczeniu, o ile spełnia ono normę kubatury.

Ale tylko w pomieszczeniu mieszkalnym obowiązuje to, co wytłuściłaś o dowolnej wentylacji. Inne pomieszczenie staje się kotłownią i musi spełnić wymogi dla kotłowni.

Czy może znasz analogiczny przepis dla pomieszczeni NIEmieszkalnych?

Ale tylko w pomieszczeniu mieszkalnym obowiązuje to, co wytłuściłaś o dowolnej wentylacji. Inne pomieszczenie staje się kotłownią i musi spełnić wymogi dla kotłowni.

Czy może znasz analogiczny przepis dla pomieszczeni NIEmieszkalnych?

Ale jeśli kocioł możesz zamontować w dowolnym mieszkalnym pomieszczeniu, to po co mi pomieszczenie o nazwie kotłownia? Jest jakiś wymóg, że kotłownia musi być w domu? Montuję kocioł w pomieszczeniu o nazwie pralnia, suszarnia, spiżarnia, siłownia czy co tam sobie wymyśle i po temacie.

Taki był mój pierwotny zamysł, ale WZ nie pozwalają.

A na co pozwalają, bo te twój projekt to koszmarek jakiś. Serio chcesz mieć takie gówniane piętro ze skosami i jedynie dachowymi oknami? Pisałeś , że zależy Ci na energooszczędności. Z takim pietrem będzie ciężko.

Kocioł kondensacyjny nie wymaga WG. Rekuperacją obskoczysz temat.

Edytowane przez pandzik