Darek... 10.03.2021 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Kaizen: 1 Projekt indywidualny wyszedł niewiele drożej niż gotowy + koszty adaptacji 2 Okna połaciowe - szukam sensownego pomysłu nad ich zastąpieniem. Tolo wskazał na normalne okna, ale przy 4spadowym nie widzę możliwości ich zastosowania. Scianka kolankowa 1,0 - zwykłe okno nie zmieści się. Ze względu na ekonomię i ergonomię pomieszczeń wolał bym dach dwuspadowy, ale po prostu mi się nie podoba. 3 Obecnie mam garaz w bryle (dom szeregowy) i akceptuję takie rozwiązanie 4 Od wiatrołapu nie będzie drzwi do garazu, zostaną tylko przy kotłowni (ciepłe, najtańsze, mogą być paskudne ) 5 i 6 Masz rację - mankament poddasza 7 Pow. mieszkalna 160m2 8 ... tego nie uwzględniałem Niestety, odnośnie WM jestem laikiem. Dotychczas korzystałem z grawitacyjnej, natomiast teraz chciałem uniknac budowy drogich kominów i dodatkowych kosztów przy obróbce dachu (i problemów z przeciekaniem). Rozumiem, że przy takiej pow. nie jest tak różowo... 9 Strop planuję monolityczny 10 Łazienki są podobnie usytuowane, większe koszty będa dotyczyć doprowadzenie hydrauliki do kuchnii 11 ...kolejny temat, w którym mnie uświadomiłeś. Podłogówka na całej pow. - jakie mogą być dodatkowe koszty pompy, sprzęgła? Przy tylu niewiadomych wg mnie każdy kto wybuduje swój dom z automatu powinien otrzymać tytuł inż. budownictwa. 12 Elfir ma rację, kanał będzie w ścianie, nie wymaga komina. Dziękuję Wam za zwrócenie uwagi na słupy na poddaszu - faktycznie babol. Do zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2021 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 może jednak klasyczną willę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek... 10.03.2021 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Taki był mój pierwotny zamysł, ale WZ nie pozwalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2021 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Nie wymaga jeśli to kocioł z zamkniętą komorą. A innych w nowych domach się nie montuje. Kotłownia zawsze wymaga WG. Ale można taki kocioł umieścić w pomieszczeniu mieszkalnym z WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek... 10.03.2021 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Kocioł gazowy WG będzie miał przez ścianę nośną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2021 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) 1 Projekt indywidualny wyszedł niewiele drożej niż gotowy + koszty adaptacji Czyli ile kosztuje? Cena zależy od wielkości misia, i dlatego tak nadmuchane m2? 3 Obecnie mam garaz w bryle (dom szeregowy) i akceptuję takie rozwiązanie Ładne sformułowanie "akceptuję takie rozwiązanie" Policz koszty - kilkakrotnie wyższe w porównaniu z garażem wolnostojącym. Sprawdź ile kosztuje sama brama o sensownym U. 4 Od wiatrołapu nie będzie drzwi do garazu, zostaną tylko przy kotłowni (ciepłe, najtańsze, mogą być paskudne ) Muszą być szczelne drzwi, bo w wiatrołapie masz WM a w garażu WG - nie można ich łączyć. Czy wiatrołap ma byc nieogrzewany z WG? To dalsze drzwi będą musiały być szczelne. Tak inaczej pomyliłem się - i szczelnych drzwi o U wymaganym przez WT będzie więcej niż 3. 12 Elfir ma rację, kanał będzie w ścianie, nie wymaga komina. Nawiew owszem. Wywiew wymaga komina - tak działa wentylacja grawitacyjna. Dziękuję Wam za zwrócenie uwagi na słupy na poddaszu - faktycznie babol. Do zmiany. Przy tej rozpiętości pewnie nie do uniknięcia. Podciągi pewnie też będą. Poddasze jest drogie (głównie przez okna połaciowe, strop i więźbę pozwalającą wygospodarować przestrzeń) a mniej wygodne przez skosy i tragiczną izolację akustyczną (chyba, że zrobisz lane skosy - ale to jeszcze winduje koszty). Edytowane 10 Marca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2021 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Kocioł gazowy WG będzie miał przez ścianę nośną. Masz na myśli wentylację pomieszczenia (w tym umożliwiającą ulotnienie gazu na zewnątrz budynku w razie wycieku) czy podłączenie kotła rurą "turbo"? Bo to osobne kwestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek... 10.03.2021 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Jakaś masakra, im więcej wyjaśnień tym więcej kolejnych problemów Cóż, człowiek musi się hartować. Koszt projektu indywidualnego jest liczony od zlecenia, a nie od metrów. Różnica w stosunku do gotowca + adaptacja naprawdę jest do przyjęcia (na priv) Odnośnie szczelnych drzwi - wprowadzam poprawkę, będa zamontowane pomiędzy garażem a kotłownią. Wiatrołap będzie ogrzewany z WM, drzwi do garażu zostaną zlikwidowane. Nie przewiduję lanych skosów, za duże koszty. Akustyką się nie martwię, działka poza miastem, na razie tylko jeden fundament w promieniu 300m. Podłączenie rurą turbo? Pierwszy raz spotykam się z takim określeniem. Rozumiem, że chodzi o wylot spalin poza kotłownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2021 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Kotłownia zawsze wymaga WG. Ale można taki kocioł umieścić w pomieszczeniu mieszkalnym z WM. Kazien - wprowadzasz w błąd. Mój dom jest 100% na WM, łącznie z miejscem, gdzie wisi kocioł. Poczytaj prawo. Było wałkowane wielokrotnie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) Kocioł gazowy WG będzie miał przez ścianę nośną. Starczy przewód kominowy powietrzno-spalinowy. Okna połaciowe to smutna konieczność a nie komfort. Jak będzie padać, będzie głośno. Słońce też mocno nagrzewa, warto przewidzieć klimatyzację w sypialniach. Edytowane 10 Marca 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek... 10.03.2021 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Przy 4połaciach pozostaje tylko smutna koniecznośc i kompromis. Dach dwuspadowy pod tym względem wypada znacznie korzystniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2021 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 można mieć lukarny. Albo wysokie poddasze, z wysoka ścianka kolankową, w której będą okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2021 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 (edytowane) Kazien - wprowadzasz w błąd. Mój dom jest 100% na WM, łącznie z miejscem, gdzie wisi kocioł. Poczytaj prawo. Było wałkowane wielokrotnie na forum. Było. Podasz podstawę prawną że w kotłowni nie trzeba stosować PN-B-02431-1 przy kotłach C? To, ze ktoś napisal tak na forum czy któryś PINB nie wychwycił nie jest dowodem na słuszność tezy a używanie argumentu, "bo na forum tak napisali" nie przekona raczej PINB jak wychwyci cos takiego przy zgłoszeniu zakończenia budowy nawet, jak kominiarz podpisze odbiór. W kotłowni (czy jakkolwiek inaczej nie nazwiesz to pomieszczenie niemieszkalne) nawet przy kotle klasy C musi być wywiew grawitacyjny a tego nie da się pogodzić z zakazem łączenia w jednym pomieszczeniu WM i WG. Rozporządzenie w sprawie WT przywołuje jako obowiązkową do stosowania dla kotłowni normę PN-B-02431-1. A w niej stoi wymóg kanału wywiewnego i zakaz łączenia kanałów wentylacji kotłowni z kanałami innych pomieszczeń. O palności kanałów też jest. § 170 1. Urządzenia gazowe mogą być instalowane wyłącznie w pomieszczeniach spełniających warunki dotyczące ich wysokości, kubatury, wentylacji i odprowadzenia spalin, a także dopływu powietrza do spalania określone w rozporządzeniu, w Polskich Normach i przepisach odrębnych. 2. Urządzenia gazowe z otwartą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu A i B, nie mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, z zastrzeżeniem § 93 ust. 2, 4 i 5. 3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175. Edyta Jak ktoś chce prześledzić różne wątki o tym, to trzeba w szukajkę wpisać PN-B-02431-1. Polecam też analizę definicji pomieszczenia mieszkalnego jakby ktoś myślał, że wystarczy nazwać psa kotem żeby obejść zakaz wprowadzania psów. Edytowane 11 Marca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 (edytowane) Kaizen:1. zakaz łączenia wentylacji nie dotyczy omawianej sytuacji, gdyż będzie tylko jedna wentylacja - mechaniczna, zrównoważona, nawiewo-wywiewna. Więc nie wiem skąd u ciebie pomysł na łączenie wentylacji? co potwierdza kolejny punkt, który zacytowałeś:3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175. naprawdę temat był wałkowany i nic nowego w nim nie wymyślisz. Nie wprowadzaj w błąd. Edytowane 11 Marca 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 naprawdę temat był wałkowany i nic nowego w nim nie wymyślisz. Nie wprowadzaj w błąd. Był. Dałem linka do jednego wątku i receptę na wyszukanie innych. To, co wytłuszczasz nie dotyczy kotłowni, bo nie jest ona pomieszczeniem mieszkalnym. Wymysłów w nich sporo - podstawy prawnej "anulowania" wspomnianej normy dla kotłowni ciągle brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2021 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Przeczytaj inne punkty tej normy. Kocioł C może być montowany w każdym dowolnym pomieszczeniu, o ile spełnia ono normę kubatury. Nie dotyczy tylko budynków wysokich (wówczas zalecana jest piwnica albo ostatnie piętro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2021 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Przeczytaj inne punkty tej normy. Kocioł C może być montowany w każdym dowolnym pomieszczeniu, o ile spełnia ono normę kubatury. Ale tylko w pomieszczeniu mieszkalnym obowiązuje to, co wytłuściłaś o dowolnej wentylacji. Inne pomieszczenie staje się kotłownią i musi spełnić wymogi dla kotłowni. Czy może znasz analogiczny przepis dla pomieszczeni NIEmieszkalnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 12.03.2021 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Ale tylko w pomieszczeniu mieszkalnym obowiązuje to, co wytłuściłaś o dowolnej wentylacji. Inne pomieszczenie staje się kotłownią i musi spełnić wymogi dla kotłowni. Czy może znasz analogiczny przepis dla pomieszczeni NIEmieszkalnych? Ale jeśli kocioł możesz zamontować w dowolnym mieszkalnym pomieszczeniu, to po co mi pomieszczenie o nazwie kotłownia? Jest jakiś wymóg, że kotłownia musi być w domu? Montuję kocioł w pomieszczeniu o nazwie pralnia, suszarnia, spiżarnia, siłownia czy co tam sobie wymyśle i po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2021 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Montuję kocioł w pomieszczeniu o nazwie pralnia, suszarnia, spiżarnia, siłownia czy co tam sobie wymyśle i po temacie. Nazwa nie ma znaczenia. Pisałem o psie. Przeczytaj definicję pomieszczenia mieszkalnego. Jest w linkowanym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 12.03.2021 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 (edytowane) Taki był mój pierwotny zamysł, ale WZ nie pozwalają. A na co pozwalają, bo te twój projekt to koszmarek jakiś. Serio chcesz mieć takie gówniane piętro ze skosami i jedynie dachowymi oknami? Pisałeś , że zależy Ci na energooszczędności. Z takim pietrem będzie ciężko. Kocioł kondensacyjny nie wymaga WG. Rekuperacją obskoczysz temat. Edytowane 12 Marca 2021 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts