Nurek_ 12.03.2021 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Nazwa nie ma znaczenia. Pisałem o psie. Przeczytaj definicję pomieszczenia mieszkalnego. Jest w linkowanym wątku. Piec mogę zamontowac w dowolnym pomieszczeniu mieszkalnym np. w kuchni. Mogę? - MOGĘ. W domu mogę nie mieć kotłowni - mogę? - MOGĘ. Szukasz problemu tam gdzie go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2021 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 (edytowane) Wymysłów w nich sporo - podstawy prawnej "anulowania" wspomnianej normy dla kotłowni ciągle brak. Ale wentylacja mechaniczna nawiewno-0wywiewna spełnia normę, wiec o co ci chodzi? Starczy, by w pom. o nazwie "kotłownia" był wywiew. czy tobie się nie myli z budynkami wielorodzinnymi: http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id4868,pomieszczenia-kotlowni-gazowych "Kwestii wentylacji i wysokości pomieszczeń z kotłami o mocy do 30 kW poruszonych w normie PN-B-02431-1 WT nie przywołują. Zagadnienia te uregulowane są w WT w przepisach dotyczących wentylacji danych pomieszczeń, w tym tych, w których dopuszcza się montaż kotłów gazowych. W § 170.1 WT stanowią, że urządzenia gazowe mogą być instalowane wyłącznie w pomieszczeniach spełniających warunki dotyczące ich wysokości, kubatury, wentylacji i odprowadzenia spalin, a także dopływu powietrza do spalania określone w rozporządzeniu, w Polskich Normach i przepisach odrębnych. Normą tą jest PN-B-03430 Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej. Wymagania [3]. Określa minimalne strumienie powietrza wywiewanego dla różnych pomieszczeń (niezależnie od wielkości mieszkania)." Edytowane 12 Marca 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek... 13.03.2021 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Zamiast kłótni/dyskusji możemy wrócić do tematu projektu i konstruktywnych zmian? Wg Was, co jeszcze powinno ulec zmianie? Poddasze oraz dach 4-o spadowy nie podlega zmianie. Pozostałe kwestie są otwarte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek... 13.03.2021 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Jeżeli możecie popatrzcie proszę na nw. projekt. Zarówno wielkość pomieszczeń jak ich usytuowanie odpowiada moim celom. Garaż jest z boku, zmienił bym konstrukcje dachu na płaski nad garażem, bez dodatkowego strychu. Może jest to lepsza propozycja niż projekt infdwidualny? https://www.e-domy.pl/e-209.html?dom-dla-duzej-rodziny&idk=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2021 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 (edytowane) Piec mogę zamontowac w dowolnym pomieszczeniu mieszkalnym np. w kuchni. Mogę? - MOGĘ. W domu mogę nie mieć kotłowni - mogę? - MOGĘ. Sprawdziłeś definicję pomieszczenia mieszkalnego? Tak, możesz zamontować kocioł typu C w pomieszczeniu mieszkalnym z wentylacją mechaniczną. O ile to pomieszczenie wypełnia definicję § 3. ust. 10. Rozporządzenia w sprawie WT. Ale wentylacja mechaniczna nawiewno-0wywiewna spełnia normę, wiec o co ci chodzi? Starczy, by w pom. o nazwie "kotłownia" był wywiew. czy tobie się nie myli z budynkami wielorodzinnymi: http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id4868,pomieszczenia-kotlowni-gazowych "Kwestii wentylacji i wysokości pomieszczeń z kotłami o mocy do 30 kW poruszonych w normie PN-B-02431-1 WT nie przywołują. Zagadnienia te uregulowane są w WT w przepisach dotyczących wentylacji danych pomieszczeń, w tym tych, w których dopuszcza się montaż kotłów gazowych. W § 170.1 WT stanowią, że urządzenia gazowe mogą być instalowane wyłącznie w pomieszczeniach spełniających warunki dotyczące ich wysokości, kubatury, wentylacji i odprowadzenia spalin, a także dopływu powietrza do spalania określone w rozporządzeniu, w Polskich Normach i przepisach odrębnych. Normą tą jest PN-B-03430 Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej. Wymagania [3]. Określa minimalne strumienie powietrza wywiewanego dla różnych pomieszczeń (niezależnie od wielkości mieszkania)." Cytuję całość bo nie widzę w cytacie związku z tym, co nim niby chcesz udowodnić. Normy (chyba) cytować nie mogę. Zatem zacytuję informacje producenta kotłów oparte na tej normie. 6. Wentylacja pomieszczeń kotłowni (PN-B-02431-1). W pomieszczeniu, w którym znajdują się kotły powinien znajdować się niezamykany otwór wentylacji nawiewnej, umieszczony nie wyżej niż 30 cm ponad poziomem podłogi, o powierzchni nie mniejszej niż: a) 200 cm2 - dla kotłów o łącznej mocy do 30 kW (dopuszcza się doprowadzenie powietrza zewnętrznego z sąsiednich pomieszczeń wyposażonych w niezamykany otwór wentylacji nawiewnej o powierzchni co najmniej 200 cm2); [...] Pomieszczenie w którym znajdują się kotły powinno być również wyposażone w niezamykany otwór wentylacji wywiewnej o powierzchni minimum 200 cm2. W przypadku kotłów powyżej 60 kW powierzchnia otworów wywiewnych powinna być równa co najmniej połowie powierzchni otworów nawiewnych, jednak nie mniej niż 200 cm2. Stosowanie wentylacji wyciągowej mechanicznej jest niedopuszczalne. źródło Podobnie twierdził projektant mojego "gotowca" i projektant adoptujący go jak dopytywałem, po kiego grzyba mi wentylacja grawitacyjna w kotłowni, jak wszędzie mam mechaniczną (nawet w salonie z kominkiem) - w kotłowni z kotłem gazowym nie może być WM a w pomieszczeniu mieszkalnym nie polecają. EOsT z mojej strony - w razie wątpliwości polecam przeczytanie co w tym wątku już napisałem w tym temacie. Edytowane 13 Marca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.03.2021 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 (edytowane) Nie moja wina , że miałeś projektanta z wiedza prehistoryczną. Bo bardziej wyedukowani umieją rozróżnić wentylację mechaniczną wyciągową (czyli zwykły wiatraczek w kanale grawitacyjnym), od wentylacji mechanicznej, zrównoważonej, nawiewno-wywiewnej (czyli takiej jaką mocuje się z rekuperatorem). Jak mówiłam - temat kilka lat temu był obszernie wyjaśniony na forum. na szczęście ja miałam projektanta obeznanego z przepisami. Edytowane 13 Marca 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek... 14.03.2021 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Nie wiem dlaczego, ale jeden post nie zapisał się Na necie znalazłem ciekawy projekt E-209 https://www.e-domy.pl/e-209.html?dom-dla-duzej-rodziny&idk=3 . Nie wiem, czy to nie lepsza propozycja niż ten mój projekt indywidualny/propozycja architekta. Oczywiście zostaje dach wielospadowy i ulubione przez Elfir okna dachowe, ale jest kilka zalet: - mniej pow. na ciągi komunikacyjne - garaż przy budynku (wprowadziłbym modyfikacje tj. dach płaski oraz zmniejszył pow. do 1,5 stanowiska) - mniejszy ogólny metraż pow. mieszkalnej niż w proj. indywidualnym (docelowo 150m2), co powinno przełożyć się na mniejsze koszta budowy i funkcjonowania Dodatkowo mam jedno pytanie. Ww. projekt jest wyceniany na 320k stan surowy zamknięty, tj. praktycznie identycznie jak znacznie większy dom 167 m2 https://www.extradom.pl/projekt-domu-cabernet-BBA2123 (podaję, tą wersję, ponieważ jest bardzo zbliżony do mojego projektu indywidualnego). Na ile wiarygodne są te wyceny? 137m2 versus 167m2 w tej samej cenie? Jestem laikiem, ale przy podobnej konstrukcji budynku (poddaszu, dachu wielospadowym itd) nawet dla mnie wygląda to dziwnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2021 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 często zależy to od rzetelności biura. Wiadomo, ze klient połasi się na dom opisany jako tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek... 29.03.2021 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Bogatszy o nową wiedzę (min. z forum muratora) i po długich naradach z projektantem otrzymałem IV koncepcję projektu. Zmianie uległo: PARTER 1 Schody zostały zmienione tj. jeden bieg znacznie wydłużony - spocznik będzie na wysokości 2 m, kolejny bieg to 5 stopni. Poprzednia "dziwna" pustka za schodami zostanie zamieniona na schowek przy gabinecie (miejsce na archiwum, papiery itp) 2 W kuchni zaprojektowana spiżarnia - po przerysowaniu na projekt mam ogromne wątpliwości, czy ją pozostawić. Wg mnie wyszła fatalnie, za mała, za płytka. Przy tej wielkości kuchni chyba lepszym rozwiązaniem będzie zamontować szafki na całą ścianę, niż taką dziwną spiżarkę. PODDASZE 1 Został zamienione pom. łazienki z sypialnią. Mniejsze odległości dla hydraulika oraz likwidacja niepotrzebnych m2 na komunikacje 2 W łazience już jest zlikwidowany słup na środku pomieszczenia, w sypialniach będzie identyczna sytuacja. 3 W sypialni rodziców kosztem likwidacji schowka prawdopodobnie będzie oddzielna garderoba 4 Dzięki zmianie komunikacji mocno zastanawiam się nad zlikwidowaniem małego korytarza przy pokoju dzieciaków (zaprojektowanie drzwi od strony ściany nośnej i zaoszczędzone 2,48m2 na rzecz pokoju). Wg Was jakie zmiany jeszcze można wprowadzić? Nie dyskutujmy proszę więcej nad przewagą parterowego nad poddaszem i smutną koniecznością okien dachowych Dziękuję za wszelkie sugestie i krytykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.03.2021 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 (edytowane) spiżarka kuriozalna i ta maleńka szafa w wiatrołapie także w łazience na parterze dlaczego umywalka jest po drugiej stronie ściany? Tylko blokuje przejście. przejściowa kotłownia składa się z samych drzwi, jest niefunkcjonalna. Nie ma przejścia z garażu do wiatrołapu. Żeby wejść do domu trzeba otworzyć aż troje drzwi (garaż-kotłownia, kotłownia-pralnia, pralnia-dom) ABSURD! Do tego prawie same ściany nośne. Masz pecha, wybrałeś bardzo kiepskiego architekta. Edytowane 31 Marca 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel_26 31.03.2021 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Witam, Pytanko moze i malo na temat ale jestem ciekaw - ile aktualnie trzeba liczyc za dom ok 150 m jak od autora tematu ? Kilka lat temu pytalem jednak pewnie aktualnie ceny sa calkiem inne Czy 500-600 K wystarczy systemem zleconym czy blizej 700-800 K ( mam na mysli dom do wprowadzenia - sredni starndart wykonczenia) ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek... 01.04.2021 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Systemem zleconym - nastaw się na 700 - 800k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.04.2021 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Systemem zleconym - nastaw się na 700 - 800k Potwierdzam kwoty. To za dom po jego obrysie (do wprowadzenia). Do tego dolicz bruk, ogród, ogrodzenia (szczególnie frontowe jak chcesz ładniejsze niż reszta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts