Anubis76 10.03.2021 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Dzień dobry.Kupiłem baterię mieszaczową START NEW GROHE.Bateria jak się okazało ma nie wymienialne, za bardzo sztywne i nie zbyt długie wężyki. Czy można przedłużyć wężyki wkręcając w szereg inny wężyk ? czy tak się robi i jest to "bezpieczne" ? czy wystarczy je mocno połączyć czy trzeba zastosować jeszcze papuły że smarem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.03.2021 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) Każdy wężyk ma uszczelkę bądź wkładaną bądź stałą - nie doszczelnia się pakułami czy innymi uszczelniaczami. Stosuje się takie rozwiązanie w nietypowych sytuacjach i się sprawdzają. Układ jaki tworzą nie wymaga zastosowania dodatkowych elementów połączeniowych - a co za tym idzie nie powoduje to nadmiernego zagrożenia nieszczelnościami. Czyli zakup wężyka opiera się na dobraniu elementów które do siebie pasują i skręceniu ich . Czyli np męsko -żeński, żeńsko żeński czy męsko męski - średnice gwintu dobiera się w zależności od potrzeb. Edytowane 10 Marca 2021 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anubis76 10.03.2021 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkwar 10.03.2021 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Dzięki - takiej odpowiedzi szukałem "Podziękuj" poleciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.10.2022 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Też mam baterię Grohe i nie wiem, czy spróbować wymienić wężyki na dłuższe czy może zastosować jakieś wężyki przedłużające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.10.2022 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Jeśli da się je wykręcić z korpusu baterii to łatwo jest znaleźć takie które mają dłuższą długość. Jeśli nie, trzeba zastosować przedłużenie jednak najlepiej firmowe i służące do tego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 02.10.2022 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Jak kiedyś zastosowałem nypel 3/8 bądź 1/2. On pozwala na połączenie dwóch wężyków, które np, mamy w domu. Spokojnie działało przez 10 lat, do wymiany baterii. Zwykle jednak wymieniam wężyki na dłuższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.10.2022 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Tak sobie pomyślałem, że jeszcze mogę przedłużyć to co wychodzi ze ściany i pociągnąć rurkę wzdłuż ściany tak, żeby zbliżyła się do baterii. Przejście po ścianie o ok. 30 cm w lewo powinno załatwić sprawę i tam standardowy wężyk wystarczy. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.10.2022 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Tak sobie pomyślałem, że jeszcze mogę przedłużyć to co wychodzi ze ściany i pociągnąć rurkę wzdłuż ściany tak, żeby zbliżyła się do baterii. Przejście po ścianie o ok. 30 cm w lewo powinno załatwić sprawę i tam standardowy wężyk wystarczy. Co wy na to? Ogólnie zasadą jest prowadzenie rury zasilającej jak najbliżej podłączenia. Wężyki są połączeniem elastycznym i jeśli są gumowe w oplocie to stanowią największe ryzyko przecieków i awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.10.2022 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 OK, czyli dobrym pomysłem będzie puszczenie rurki z tworzywa lub z miedzi, żeby nie trzeba było kombinować z dłuższymi wężykami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.10.2022 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 OK, czyli dobrym pomysłem będzie puszczenie rurki z tworzywa lub z miedzi, żeby nie trzeba było kombinować z dłuższymi wężykami? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.10.2022 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Też mam baterię Grohe i nie wiem, czy spróbować wymienić wężyki na dłuższe czy może zastosować jakieś wężyki przedłużające? Wymień na wężyki z rury nierdzewnej karbowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.10.2022 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Wymień na wężyki z rury nierdzewnej karbowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.10.2022 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Tak A jakie jest Twoje zdanie na temat tych przedłużek, o których pisałeś w tym temacie wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.10.2022 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 A jakie jest Twoje zdanie na temat tych przedłużek, o których pisałeś w tym temacie wcześniej? Jak najbardziej są ok, tylko niemożliww jest dokupienie wężyków tego typu zamiast oryginałów. Jako przedłużki są idealne. Ja kiedyś kupiłem 4szt na Alli ...końcówki do zakuwania wtedy wyglądały jak oryginały. Natomiast takie 1/2"...3/4" robię samodzielnie z karbowanych wężyków nierdzewnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.10.2022 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 A masz może linka do przyzwoitej jakości przedłużek 1/2 cala GW-GZ? Ale raczej nie na Ali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.10.2022 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 https://allegro.pl/oferta/wezyk-nierdzewny-rozciagliwy-1-2-wz-500-1000-12411710869 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.10.2022 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 ������������������������ Życzę sukcesu w poszukiwaniu takiego wężyka Jak nie znajdziesz gotowego, to nie powinno być problemu ze znalezieniem firmy, co zarobi na zamówienie. Sprawa załatwiona raz, a dobrze - i można spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.10.2022 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 ������������������������ Życzę sukcesu w poszukiwaniu takiego wężyka Test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.10.2022 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Test. Było widać i już nie widać (dot. post #19) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts