donkristo 10.03.2021 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Witam. Pomoże ktoś w doborze kabla aluminiowego do WLZ . Odległość od granicy to 100 metrów Reszta w warunkach przyłączenia. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 10.03.2021 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 YAKY 4x16 wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2021 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Policz spadki napięcia i uwzględnij moc, jakiej możesz potrzebować w przyszłości np. do ładowania elektrycznego auta czy PV. Pewnie wybór będzie pomiędzy 25 a 35mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkristo 10.03.2021 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Witam. To jest domek letniskowy, największe obciążenie to będzie boiler i czajnik elektryczny.Może jeszcze jakaś kuchenka elektryczna , jeden punkt. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to policzyć , dlatego pytam. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.03.2021 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Witam. To jest domek letniskowy, największe obciążenie to będzie boiler i czajnik elektryczny. Może jeszcze jakaś kuchenka elektryczna , jeden punkt. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to policzyć , dlatego pytam. . Przekrój o którym wspomniał marcin to minimalny przekrój dla alu wg. przepisów i taki wystarczy nie musisz nic liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 (edytowane) Witam. To jest domek letniskowy, największe obciążenie to będzie boiler i czajnik elektryczny. Pewny jesteś, że nigdy nie będziesz potrzebował tam ładować auta elektrycznego ani nie podłączysz nic, co pociągnie z 10kW na jednej fazie? To daj minimalny dopuszczalny przekrój - 16mm2 dla alu. https://www.google.com/search?q=kalkulator+spadku+napi%C4%99cia&rlz=1C1EJFA_enPL758PL758&oq=kalkulator+spadku+napi%C4%99cia https://pomiarywelektryce.pl/instalacje-elektryczne/dopuszczalne-spadki-napiecia-wedlug-norm-262.html Edytowane 10 Marca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.03.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Kaizen a jakie Ty masz przekroje na wszelki wypadek? 16 kwadrat al da radę zmieścić się w 3 procentowym spadku nawet do 32A na fazę, moc obsłużoną można sobie łatwo policzyć. Domek letniskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 10.03.2021 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Kajzen to ma chyba dociągnięte równolegle dwie 240-tki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2021 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Kaizen a jakie Ty masz przekroje na wszelki wypadek? 16 kwadrat al da radę zmieścić się w 3 procentowym spadku nawet do 32A na fazę, moc obsłużoną można sobie łatwo policzyć. Domek letniskowy Jakbym miał domek letniskowy to pewnie za parę lat chętnie bym tam naładował autko elektryczne. Ja mam 16mm2 - ale ja mam 4x krótszy WLZ i jest to miedź. Czemu 32A bierzesz jako maks? IMO WLZ warto tak przewidzieć, żeby nie trzeba było ryć, nawet, jak będziemy chcieli znacząco zwiększyć moc na maksa. Koszt "pogrubienia" kabla jest znikomy w porównaniu do kosztów jego wymiany. Ale nawet te 32A to już przy 100m@16mm2 Al zbliża się do limitu na samym WLZ. Do tego 10m kabla 2,5mm2 od rozdzielnicy do gniazdka i przekraczamy dopuszczalny spadek przy 16A od rozdzielnicy. A przecież 10m to nawet w domku letniskowym nie jest daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.03.2021 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Jakbym miał domek letniskowy to pewnie za parę lat chętnie bym tam naładował autko elektryczne. Ja mam 16mm2 - ale ja mam 4x krótszy WLZ i jest to miedź. Czemu 32A bierzesz jako maks? IMO WLZ warto tak przewidzieć, żeby nie trzeba było ryć, nawet, jak będziemy chcieli znacząco zwiększyć moc na maksa. Koszt "pogrubienia" kabla jest znikomy w porównaniu do kosztów jego wymiany. Ale nawet te 32A to już przy 100m@16mm2 Al zbliża się do limitu na samym WLZ. Do tego 10m kabla 2,5mm2 od rozdzielnicy do gniazdka i przekraczamy dopuszczalny spadek przy 16A od rozdzielnicy. A przecież 10m to nawet w domku letniskowym nie jest daleko. To domek letniskowy, coś trzeba przyjąć a pytający zdecyduje czy chce mieć za kilka lat ładowarkę 22kW 3 fazy albo 7,5 jedną fazę a może wystarczy mu 11kW 3 fazy A może nie zdecyduje się na żadna ładowarkę Polecam troszkę rozsądku w obliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2021 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 A może nie zdecyduje się na żadna ładowarkę Polecam troszkę rozsądku w obliczeniach. A ja polecam trochę rozsądku w finansach. Dołożenie 500zł to nic w porównaniu z powtórnym rozkopaniem 100m i wciągnięciem tak grubego przewodu do zbudowanego już domku. A tyle wyniesie różnica w koszcie między 4x16 mm a 4x35mm aluminium. Auto elektryczne to tylko przykład. Przepływowy podgrzewacz wody (który ma największy sens użytkowy w domku letniskowym) to ze 24kW. Trochę niefajnie będzie, jak po wejściu kogoś pod prysznic innym sprzętom spadnie napięcie poniżej tolerancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 12.03.2021 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Hehehe Kajzen Może jednak 4x50? Ciekawe jak potem tym batem wejdzie to rozdzielnicy 12-polowej (bo nie wierzę , że większa w domku letniskowym będzie) i podłączy żyły Chyba , że rozdzielnice też ma dać 5 razy większą w razie W? Kajzen dobra rada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.03.2021 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Hehehe Kajzen Może jednak 4x50? Ciekawe jak potem tym batem wejdzie to rozdzielnicy 12-polowej (bo nie wierzę , że większa w domku letniskowym będzie) i podłączy żyły Chyba , że rozdzielnice też ma dać 5 razy większą w razie W? Kajzen dobra rada...słaba, w/g Kazena, to trzeba dać 4x240mm2 i to zasilany z dwóch żródeł bo.... a może warsztat jakiś będzie, a może autor doświadczenia będzie robił z jakimś wehikułem czasu, a może to, a może tamto...... Ludzie, trochę rozsądku. Ma zabezpieczenia 16A, to 4x16 Alu mu w zupełności wystarczy. Jak będzie potrzebował więcej i auto elektryczne ładował, to wtedy sobie przerobi, koszt przy zakupie i eksploatacji takiego auta, to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.03.2021 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Hehehe Kajzen Może jednak 4x50? Ciekawe jak potem tym batem wejdzie to rozdzielnicy 12-polowej (bo nie wierzę , że większa w domku letniskowym będzie) i podłączy żyły Chyba , że rozdzielnice też ma dać 5 razy większą w razie W? Kajzen dobra rada... A to w domku letniskowym jest przykaz 12-polowej rozdzielnicy? 50mm2 akurat przyjmują złączki Morek. A potem droga wolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 12.03.2021 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 A to w domku letniskowym jest przykaz 12-polowej rozdzielnicy? 50mm2 akurat przyjmują złączki Morek. A potem droga wolna. No niby nie ma ale jak pisałem wątpię żeby ktoś dał większą. Operowałeś kiedyś w małych rozdzielnicach kablem takiego przekroju ( mam na myśli nawet te 35 mm2) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts