Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga z paneli unosi sie na końcach

Qw1234

Recommended Posts

Dzień dobry,

Przepraszam, że niepokoję forumowiczów, ale mam problem. I jestem laikiem

Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego wątku.

Otóż położyłem sobie podłogę z paneli w salonie z aneksem kuchennym.

Aneks kuchenny jest w kształcie "L" i w takim kształcie mam ułożone płytki, tylko trochę wystają przed meble.

Całość wygląda jak dwa "L" kształtne klocki tetrisa zazębione.

Po ułożeniu paneli w miejscu dylatacji z płytkami krawędź paneli poszła do góry (cała podłoga).

Akurat tam nic nie będzie stało czyli nie mam jak paneli dociążyć szafą regałem stołem...

Panele są na "click" i wydaje się, ze dobrze je połączyłem - nie ma żadnych widocznych szczelin.

Wylewka nowa płaska. Ściany mam zaparte na klinach więc nie pracują.

Czy to normalne że wolny koniec podłogi "wyje"?

Czy to się ułoży?

Jeżeli nie, to w jakim systemie wykonać połączenie dylacyjne, żeby skłonić wspomniany narożnik podłogi panelowej do powrotu na ziemię?

Bardzo proszę o merytoryczne odpowiedzi, albo linki do wcześniejszych wątków o tematyce jeżeli takie mi umknęły, albo szukałem w złym dziale.

Wylewka nowa płaska. Ściany mam zaparte na klinach więc nie pracują.

Po to robi się dylatacje przy ścianach, żeby pracowały. I mają pracować.

Ale zimą jest (za)sucho, więc najbardziej prawdopodobne jest, że wylewka mokra i nie dałeś folii pod panele - i od wylewki nasiąkły.

Tak czy inaczej kliny wyjmij, przeczytaj instrukcję (szczególnie zwróć uwagę na wielkości dylatacji i maksymalne wymiary powierzchni bez szczeliny dylatacyjnej) i doprowadź do stanu zgodnego z nią.

Jak nie dałeś folii i wylewka była mokra, to teraz już bym nie zaczepiał jak meble poustawiane i mieszkasz. Jak panele miały spuchnąć, to już spuchły - najwyżej kupisz nowe a ratować już chyba nie ma co.

Dziękuje za odpowiedzi, ale zostałem źle zrozumiany:

1 Wylewka jest nowa w sensie deweloperka.

2 Wylewka jest sucha bo od 2 mcy ją suszę.

3 Dałem podkład z paroizolacją.

4. Panele nie spuchły tylko unosi się "wolny/swobodny" narożnik jakby coś go podnosiło.

5. Gabarytów nie przekraczam.

Moje pytanie raczej brzmiało:

Czy nowo ułożone panele są płaskie, czy może mają tendencję do wywijania na narożach podłogi?

2 Wylewka jest sucha bo od 2 mcy ją suszę.

Ogrzewaniem podłogowym suszysz dwa miesiące?

U mnie wylewki były robione 12 stycznia. 16 marca zacząłem wygrzewanie, skończyłem 23 kwietnia. 20 lipca przyszedł parkieciarz i zmierzył wilgotność - na powierzchni było 3,5%. W najsuchszym miejscu ciągle >3% a do paneli i drewna musi być <=2%.

Po 2 miesiącach, zwłaszcza jak nie wygrzewałeś jej podłogówką na 100% mokra jest.

4. Panele nie spuchły tylko unosi się "wolny/swobodny" narożnik jakby coś go podnosiło.

Jakie inne zjawisko mogło to spowodować, jak nie rozszerzenie paneli spowodowane zwiększeniem ich wilgotności?

Czy nowo ułożone panele są płaskie, czy może mają tendencję do wywijania na narożach podłogi?

Nie mają tendencji do wywijania się, jak są suche i położone zgodnie z instrukcją.