stos 11.04.2021 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 11.04.2021 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.04.2021 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Po malutku, pompiarzom wtedy nie wzrośnie cena ? Wzrośnie, tylko będzie 33% mniej bolało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.04.2021 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Ja sobie nowego domu bez Klimy nie wyobrażam mimo że korzystamy z niej mało i raczej z głową Pierwsze lato dopiero przede mną, więc zobaczymy. Ludziom u których chodzą takie PC jak moja, wystarczało chłodzenie podłogą, więc przyjdzie czas na weryfikację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 11.04.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Dlaczego się ograniczasz. Napisz że zostało mu 100 tysięcy. Nie ma żadnego pola manewru bo jak na Wiejskiej uwolnią ceny prądu do jest w czarnej D. Ja mając wodną podłogówkę mogę zmienić źródło ciepła na dowolne. Nawet drewno z mojego lasu. Mając PV mogę korzystać z prądu ze Słońca. Jak zmienią warunki przechowywania energii w sieci mogę się odłączyć i powiększyć PV do rozmiarów wystarczających w zimie. Mogę PV wykorzystywać do produkcji wodoru i akumulować go na zimę. Co kablowiec może zrobić? Nic, zacisnąć zęby i płacić. Nie ograniczam się Pompa ciepła z podlogowka 20k ( licząc skromnie ) , panele 40k . Matematyka to prosty przedmiot Kaizen mając kominek lub kozę też może palić drewnem z lasu. Kupić panele na dach też, potem je również powiększyć. No chyba że modernizacja tyczy się tylko pompiarzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 11.04.2021 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 11.04.2021 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 To znaczy że podłogówka kablarza nic nie kosztuje? Żeby uzyskać ten sam efekt, zerowego rachunku za prąd musiałby wydać na PV 4 razy więcej niż "pomiarz" Dodaj do jego kosztu jeszcze komin którego "pomiarz" nie ma. Chyba że uważasz że "kablarz" to też ma za darmo. W ogóle co to za argument w dyskusji o porównaniu kabli do PC, że "kablarz" może wstawić do domu kozę i nią grzać? Ty pierwszy napisałeś o drzewie z lasu .... No chyba że masz pompe na drzewo ? Podlogowka z kablami kosztuje o czym już pisałem. Powiedzmy 10k , 60k - 10k daje 50k . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 11.04.2021 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 11.04.2021 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Te 60k to skąd wytrzasnąłeś? Znowu się ograniczasz. Napisz że PC kosztuje 100k to będzie jeszcze lepszy efekt propagandowy na rzecz kabli. Pisałem o drewnie bo mając wodną podłogówkę mogę ją zasilić z dowolnego pieca, nawet na drewno, nie tracąc komfortu cieplnego w domu. Jak wygląda komfort cieplny u "kablarza" po wstawieniu kozy do salonu? Naucz się czytać ze zrozumieniem. Napisałem pompa z podlogówką 20k , plus panele PV 40k których Kaizen nie ma..... Mnie nauczyli w szkole że 20+40 to 60 Czy Kaizen mając komin jest w jakiś inny sposób od Ciebie ograniczony ? Kończąc temat bo jest on bez sensu Żeby dojechać na wakacje do Chorwacji autem, ekonomicznie, trzeba mieć Hybryde za 150k która w teorii spała 5L ? Ja robię to kilkuletnim oplem bez tej całej maszynerii pod maską..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 11.04.2021 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 11.04.2021 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Ja nie twierdzę że pompa jest be . Sam czekam na 3 wyceny podłogówki z pompą ciepła. Zwyczajnie trzeba to przeliczyć biorąc pod uwagę swój dom i swoje potrzeby. Przeliczyć inwestycyjnie i pod względem kosztów utrzymania..... Jednym się to zbilansuje, innym nigdy Niestety pompiarze milczą w moim przypadku.... No ale ja wyraźnie zaznaczyłem że pompa nie może być przewymiarowana bo dom potrzebuje średnio 2kW a przy -20 niecałe 4kW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.04.2021 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Ja nie twierdzę że pompa jest be . Sam czekam na 3 wyceny podłogówki z pompą ciepła. Zwyczajnie trzeba to przeliczyć biorąc pod uwagę swój dom i swoje potrzeby. Przeliczyć inwestycyjnie i pod względem kosztów utrzymania..... Jednym się to zbilansuje, innym nigdy Niestety pompiarze milczą w moim przypadku.... No ale ja wyraźnie zaznaczyłem że pompa nie może być przewymiarowana bo dom potrzebuje średnio 2kW a przy -20 niecałe 4kW Przez ten czas czekania i spędzania na forum, to byś już sobie sam podłogówkę położył a jej koszt (materiały) bywa tańszy niż grzejniki + rury miedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 11.04.2021 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Przez ten czas czekania i spędzania na forum, to byś już sobie sam podłogówkę położył a jej koszt (materiały) bywa tańszy niż grzejniki + rury miedziane. Jak mam te rury położyć jak budowa domu będzie dopiero w czerwcu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 11.04.2021 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Powiem inaczej. Jeśli jakaś firma zaproponuje mi ceny o których tu piszecie za podlogówke i pompę to z niej skorzystam. Ale wątpię czy za 20k ktoś to zrobi Ale pisałem już w innym temacie na FM, znajomy dostał wycenę na pompe, podlogówke, panele PV, plus te całe rurowisko w nowym domu piętrowym na 100k , dom 120m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.04.2021 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Powiem inaczej. Jeśli jakaś firma zaproponuje mi ceny o których tu piszecie za podlogówke i pompę to z niej skorzystam. Ale wątpię czy za 20k ktoś to zrobi Ale pisałem już w innym temacie na FM, znajomy dostał wycenę na pompe, podlogówke, panele PV, plus te całe rurowisko w nowym domu piętrowym na 100k , dom 120m Kolejny raz zapytam - po co PV przy PC w małym, dobrze ocieplonym domu? Będziesz kryptowalutę kopał? Rób podłogówkę wstaw elektryczny kocioł jak tak koniecznie chcesz PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 11.04.2021 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Ktoś z Was w ogóle orientował się ile kosztuje rozłożenie steropianu i podłogówki za 1m2 przez firmę?? Z Waszym styropianem i rura po stronie instalatora kosztuje to 100-140 zł/m2. Potraficie policzyć wiec ile to będzie na dom 100m2. Nie chce mi się szukać ale to chyba Pan Pytajnick wszędzie się chwiałi ze podłogówkę rozłożył za pare piwek i coś tam jeszcze i wyżej pisze ze za podłogówkę i pompę zapłacił 26 czy 27tys. Pytam jak się to ma do tego co przed chwila napisałem? Mietek z Pizdzichowa za montaż Panaska 7kw z kotłownia kasuje minimum 22tys. Wiec 22+ 12 (uśredniając) równa się? Podpowiem 34. Stos a czy to nie z Tobą kiedyś rozmawiałem na temat ogrzewania domku rekreacyjnego? Czy Ty tam czasami nie masz podłogówki napędzanej bojlerem z wężownicą? Dlaczego nie wrzuciłeś tam pompy 3kw przecież są takie. Po co się ograniczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.04.2021 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Ktoś z Was w ogóle orientował się ile kosztuje rozłożenie steropianu i podłogówki za 1m2 przez firmę?? Z Waszym styropianem i rura po stronie instalatora kosztuje to 100-140 zł/m2. Potraficie policzyć wiec ile to będzie na dom 100m2. Nie chce mi się szukać ale to chyba Pan Pytajnick wszędzie się chwiałi ze podłogówkę rozłożył za pare piwek i coś tam jeszcze i wyżej pisze ze za podłogówkę i pompę zapłacił 26 czy 27tys. Pytam jak się to ma do tego co przed chwila napisałem? Mietek z Pizdzichowa za montaż Panaska 7kw z kotłownia kasuje minimum 22tys. Wiec 22+ 12 (uśredniając) równa się? Podpowiem 34. Stos a czy to nie z Tobą kiedyś rozmawiałem na temat ogrzewania domku rekreacyjnego? Czy Ty tam czasami nie masz podłogówki napędzanej bojlerem z wężownicą? Dlaczego nie wrzuciłeś tam pompy 3kw przecież są takie. Po co się ograniczać? Co masz na myśli pisząc - "z waszym styropianem" ? Ocieplenie , które musisz dać bez względu na rodzaj ogrzewania czy DROGI styro w rolce, który ułatwia pracę instalatorom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 11.04.2021 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Kolejny raz zapytam - po co PV przy PC w małym, dobrze ocieplonym domu? Będziesz kryptowalutę kopał? Rób podłogówkę wstaw elektryczny kocioł jak tak koniecznie chcesz PV. Nie wiem po co, pisałem że tak chce znajomy... Ja paneli nie chce, a nawet jeśli to nie od razu i nie wielkości 10kw .... A może ktoś chce zarobić w pandemicznych czasach i rozłoży mi te rury w podłodze ? Skoro to takie proste i wymaga tylko piwa ? Płacę normalną dniówkę i piwo do oporu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 11.04.2021 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Co masz na myśli pisząc - "z waszym styropianem" ? Ocieplenie , które musisz dać bez względu na rodzaj ogrzewania czy DROGI styro w rolce, który ułatwia pracę instalatorom? Czyli styropian po stronie inwestora. Za samo położenie firmy biorą 20-40 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.04.2021 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) chodziło o samą robociznę bez styropianu W moim rejonie instalatorzy chcą 80-120zł za położenie podłogówki. Nie widziałem sensu by tyle płacić za kilka/naście godzin pracy, podobnie jak nie widziałem sensu korzystania z montażystów PC, którzy w wycenach mieli rubryczkę MONTAŻ a w niej cenę 4000zł a cała usługa ze sprzętem kosztowała ponad 30k Dodam coś jeszcze - OZC zrobiono mi z projektem podłogówki. Dzięki temu miałem czarno na białym ile i jakiego materiału na nią potrzebuję. To mi dało wiedzę w temacie - ile instalator chce na mnie zarobić i ile mnie to będzie kosztować, jak sam sobie materiał kupię i zrobię. Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts