M_alice 01.04.2021 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 WitamMam pytanie o hybrydową pompę ciepła. W Necie niewiele na ich temat znalazłem, głównie artykuły sponsorowane. Jeśli wierzyć producentom, to największy wynalazek od czasów koła. Według (niedoszłych) użytkowników, to najgłupszy pomysł na ogrzewanie domu. Czy ktoś może rozwinąć temat podając logiczne argumenty negujące sens takiego zakupu? Nie stwierdzenia, że to „głupota”, czy „kup albo PC albo piec gazowy”. Ja, będąc całkowitym laikiem w temacie PC i systemów grzewczych widzę w sumie tylko dwie wady hybrydy. Dwa w jednym, to dwukrotnie większa szansa, że coś się zepsuje. Nie kupuję stwierdzenia „PC się nie psują”. Wszystko może się zepsuć, nawet cep. Wada druga, mało producentów, mało modeli na rynku, potencjalne problemy z drogim i trudno dostępnym serwisem. Hit czy kit?M_alice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.04.2021 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Masz na myśli połączenie PC i kotła gazowego? Kompletny bezsens w prywatnym domu. Sam można powiedzieć, że mam takie coś od 9 lat bo po instalacji PC pozostawiłem kocioł gazowy. Tyle, że jest on zupełnie zbędny skoro PC radzi sobie w każdej temperaturze (bez grzałek). Jedyne zastosowanie dla hybrydy jakie widzę to np. jakiś pensjonat czy coś w tym stylu. Przy dużym zapotrzebowaniu na CWU pompa ciepła może nie wyrabiać i tu przyda się kocioł do szybkiego podgrzania wody. Nie wiem jednak czy dostępne na rynku rozwiązania są "wystarczająco inteligentne" by w takiej sytuacji sobie poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 01.04.2021 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 A to nie tak, że brak sensu takiego rozwiązania podyktowany jest tym, że mając przyłącze gazu musisz płacić opłatę stałą, i na te opłaty stałe wydasz więcej, niż na pracę pompy z niskim COP, lub nawet grzanie grzałkami, przy niskich temperaturach na zewnątrz? Plus koszty inwestycyjne. Pompa ciepła jest droga. Kocioł gazowy jest tani, ale drogie jest przyłącze gazu (nie tyle samo przyłącze z gazowni, co cała instalacja na podwórzu i w budynku). A tutaj musisz wyłożyć pieniądze i na jedno, i na drugie. Kiedy to się zwróci? Takie rozwiązania mogą mieć sens w częściach świata, gdzie dłużej, niż u nas utrzymują się temperatury rzędu minus kilkunastu stopni. Ewentualnie przy innym, niż u nas funkcjonowaniu taryf za gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 01.04.2021 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Kit i totalny bezsens z punktu widzenia ekonomicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.04.2021 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Mam pytanie o hybrydową pompę ciepła. W Necie niewiele na ich temat znalazłem, głównie artykuły sponsorowane. Pewnie jak zobaczysz ofertę, doliczysz koszty przyłącza gazowego, opłaty stałe, koszt przeglądu gazowego to wątpliwości nie będziesz miał. A jak dostaniesz taki wynalazek z dotacją za (prawie) darmo to i tak w nie używałbyś gazu, bo kWh ciepła z PC jest tańsza i zachodziłbyś w głowę, po co płacisz abonament za gaz i przegląd kominiarski pocieszając się zapewne, że kuchenka gazowa jest najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 06.04.2021 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Według Daikina takie ich urządzenie (na myśli mam pompę hybrydową, a nie pracę biwalentną dwóch oddzielnych urządzeń grzewczych) ma sens w starej instalacji np. grzejnikowej, gdzie są od pewnej temperatury zewnętrznej potrzebne duże temperatury zasilania instalacji. W pozostałych sytuacjach pompa albo działa sama albo wspomaga kocioł niższą temperaturą wody kotłowej. Dlatego jeśli masz nowy dom to powinieneś sobie tak instalacje uszyć, aby takie wynalazki nie były potrzebne. Jak masz stary dom to już zależy od wielu czynników, a jednym z nich jest zapotrzebowanie sezonowe na ciepło, jakie temperatury zewnętrzne przeważają i czy masz dostęp do PV. Ogólnie pompa to raczej urządzenie starszej generacji, podobnie kociołek. Nie robiłem rozkminy dla innych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts