Kaizen 06.04.2021 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Tak naprawdę można odłożyć większość pozyskanej w IV kwartale. Jak? Poszukałem w okolicznych instalacjach na PV monitor. Promieniowanie tego dnia wg stacji meteo wyglądało tak (całkiem słoneczny dzień): I co z tego wynika? U mnie bazowy pobór prądu (alarm, monitoring, NAS, sprzęt sieciowy i inne sprzęty) to jakieś 200W. Lodówka chodząc na minimum pobiera 50W - a długo tak na minimum chodzi. Czyli można przyjąć, że jak moc PV <250W - to na 100% autokonsumpcja. Co nieco w pozostałych godzinach ponad to też zostanie zautokonsumowane. To ile trafia do magazynu w czwartym kwartale? Więc z tych 2kWh góra 0,5 trafia do magazynu - jakim cudem miałaby trafić większość? A jak ktoś jest w domu i odpali kompa, TV, czajnik itp to jeszcze mniej. W godzinach zerowej produkcji (jakieś 16 godzin na dobę) te moje bazowe 200W zużywa 6x więcej. A co dopiero, żeby coś zostało na ogrzanie CWU czy CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.04.2021 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Orientowałem się dzisiaj jakie zasady OZE obecnie są w Niemczech - i jeżeli idziemy w tym samym kierunku, to już się to nie spina finansowo, przynajmniej ogrzewanie czystym prądem. Może rozwiń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.04.2021 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 @Kaizen Nawet jak nie masz racji (zwłaszcza, gdy nie masz racji) to musisz udowadniać że masz rację. Cóż taka Twoja natura... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.04.2021 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Mam 4 kwp za 10200 i Ok ale zastanawiam się po co prądem ogrzewać powietrze za pośrednictwem wody :confused: Nie prosciej od razu ogrzać powietrze??? Żaden nadmuch nie da takiego komfortu jak dobrze nagrzany/wygrzany dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.04.2021 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) @Kaizen Nawet jak nie masz racji (zwłaszcza, gdy nie masz racji) to musisz udowadniać że masz rację. Cóż taka Twoja natura... A moze ten IV kwartał rozbic na poszczegolne miesiace i przeliczyc bilanas dla kazdego miesiaca osobno i zsumowac. Jezeli faktycznie IV kwartał jest taki super z nadwyzką to i I kwartał nie powinien byc wiele gorszy. Jezeli w zimie mamy nadwyzkę energii to chyba instalacja jest znacznie przewymiarowana albo grzejemy dom pasywny. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walddor 07.04.2021 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Może rozwiń? Mogę. W Niemczech wytworzone energie po prostu sprzedajesz zakładowi energetycznemu po ustalonej przez Państwo cenie a potem kupujesz po cenach rynkowych. Ta cena odsprzedaży ciągle spada, bo energii z paneli jest już za dużo. od 2020: "W efekcie producentom energii z nowych instalacji fotowoltaicznych o mocy do 10 kW będzie przysługiwać na okres 20 lat stawka wynosząca 8,48 eurocenta/kWh" Aktualna cena energii w Niemczech to około: 31 centów Jednym słowem w lecie sprzedajesz energie za 9 centów, by ja później kupić za 31. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.04.2021 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 @Kaizen Nawet jak nie masz racji (zwłaszcza, gdy nie masz racji) to musisz udowadniać że masz rację. Cóż taka Twoja natura... A coś na temat dodasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.04.2021 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Jezeli faktycznie IV kwartał jest taki super z nadwyzką to i I kwartał nie powinien byc wiele gorszy. Pierwszy kwartał powinien być lepszy, bo najkrótsze dni mamy w grudniu. Wylosowałem sobie następną instalację na PV monitor klik. Instalacja niby 9,4kW - ale jest w czołówce przekraczania mocy znamionowej. W ostatnim kwartale 2020 produkcja 1249kWh w pierwszym tego roku 2071 - czyli I kwartał jest lepszy o 66%. Ale jak ktoś grzeje prądem, to i w IV kwartale, i w I będzie na znacznym minusie. Przy trzymiesięcznym terminie ważności (powtórzę, żeby tego nie mylić z kwartalnym rozliczaniem)co nie zużyjemy w październiku z magazynu nabitego w lipcu - przepadnie. Z końcem listopada przepadnie to, co zmagazynowane sierpniu. Wrześniowe oszczędności przejadamy w grudniu... A ile uda się odłożyć w czwartym kwartale? Pewnie conieco w październiku jak będziemy unikać autokonsumpcji. Potem już śladowe ilości, bo większość produkcji to będzie autokonsumpcja i nawet nie przejdzie przez licznik. Czyli coś jeszcze w styczniu z magazynu da się wyciągnąć - ale kolejne kilka miesięcy trzeba będzie braki uzupełniać zakupami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.04.2021 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 @asot Dom nie jest pasywny, ale dla mnie wystarczająco ciepły. Przy obecnym rozliczaniu PV wystarcza własnej EE. Przy rozliczeniu co 3 miesiące trochę zabraknie w pierwszym kwartale. Ile zabraknie - nie wiadomo, gdyż w domu musi być ciepło. Tragedii nie będzie.Gorzej jeśli "zdechnie" fotowoltaika w całym kraju tak jak padły wiatraki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 07.04.2021 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Paneli na razie nie mam , ale z tego co piszecie to nie ma szans bez mocno przewymiarowanych panelach ogrzać zimą domu z fotowoltaniki . Ale dla tych co mają klimatyzację jest to całkiem sensowne, do tego jakieś jakuzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 07.04.2021 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Pompa ciepła + panele, ale o znacznie mniejszej mocy l Jak sobie do takiego domku założysz PC, to później NA PEWNO będziesz się zastanawiał czy na pewno potrzebne do tego PV Wystarczy że wejdziesz w wątek PC - zużycie energii i poczytasz ile PC ciągnie prądu na CO i CWU w takich domkach. No chyba, że podstawowym argumentem za PV będzie - "bo sąsiad ma'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.04.2021 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Przy obecnym rozliczaniu PV wystarcza własnej EE. Przy rozliczeniu co 3 miesiące trochę zabraknie w pierwszym kwartale. Ile zabraknie - nie wiadomo, gdyż w domu musi być ciepło. Zrozum, że nie chodzi o rozliczanie kwartalne, a o przepadanie kWh po trzech miesiącach od wprowadzenia do sieci. A to oznacza, że w grudniu nie masz już do dyspozycji magazynu z lipca ani sierpnia, bo przepadły. A przepadnie ich gros, bo najpierw wykorzystasz z maja czy czerwca. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.04.2021 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 @Kaizen Przy takim rozliczeniu traci sens inwestowania w fotowoltaikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 07.04.2021 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Jak sobie do takiego domku założysz PC, to później NA PEWNO będziesz się zastanawiał czy na pewno potrzebne do tego PV Wystarczy że wejdziesz w wątek PC - zużycie energii i poczytasz ile PC ciągnie prądu na CO i CWU w takich domkach. No chyba, że podstawowym argumentem za PV będzie - "bo sąsiad ma'' O to,to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walddor 08.04.2021 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Jak sobie do takiego domku założysz PC, to później NA PEWNO będziesz się zastanawiał czy na pewno potrzebne do tego PV Wystarczy że wejdziesz w wątek PC - zużycie energii i poczytasz ile PC ciągnie prądu na CO i CWU w takich domkach. No chyba, że podstawowym argumentem za PV będzie - "bo sąsiad ma'' Założyłem ten wątek, bo nie interesuje mnie że "tak się robi", albo "tak się nie robi" Nie interesuje mnie co maja sąsiedzi, ani ludzie na forum. Wymyśliłem "darmowy" sposób ogrzewanie domu i nadal twierdze, że przy dzisiejszych warunkach rozliczenia jest to dla moich założeń do zrobienia. Jednak w zasadzie sam się z tego pomysłu wycofuję. Prawdopodobnie za kilkanaście lat koszty byłyby spore, a ja celuje w coś, co właśnie nie dzisiaj a za lat 20 będzie tanie w utrzymaniu.(przynajmniej będzie to wysoce prawdopodobne) Na pewno będzie to niewielki dom o prostej bryle i niskim zapotrzebowaniu na energię. Co do docelowego sposobu ogrzewania, to pewnie inny wątek na tym forum, o ile będę potrzebował pomocy,. Czy będzie opłacało się inwestować w panele, to trudno powiedzieć bez dokładnej kalkulacji, ale wydaje mi się że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.04.2021 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Wymyśliłem "darmowy" sposób ogrzewanie domu i nadal twierdze, że przy dzisiejszych warunkach rozliczenia jest to dla moich założeń do zrobienia. 65 000 to nie jest za darmo. Ja pewnie tyle nie wydam w 40 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.04.2021 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Naganiacze, telemarketerzy dzwonią do mnie 3X dziennie proponując panele foto.Pewnie czują pismo nosem że eldorado za chwilę się skończy jak wprowadzą rozliczenia trzymiesięczne.I jak napisano wcześniej, PV-ki nie opłaca się zakładać użytkownikom PC w małych domach. Nie istnieje coś takiego jak darmowe ogrzewanie domu. Darmo, to można ogrzać się latem w promieniach Słońca na plaży. Odnośnie telemarketerów: Łatwo się odczepiają jak się nie wyrazi zgody na rejestrację swojego głosu na jakichkolwiek nośnikach.Na wstępie warto też dopytać czy rejestrują rozmowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walddor 08.04.2021 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 65 000 to nie jest za darmo. Ja pewnie tyle nie wydam w 40 lat. To darmo było w cudzysłowie. A miało znaczyć - wydać teraz i nie wydawać potem. Tak jak pisałem pomysł upadł, wiec szkoda go dalej rozważać. Mam natomiast inne pytanie Znalazłem projekt doku około 103m2 EUco = 24,96kWh/(m²rok) EP = 69,22kWh/(m²rok) OGRZEWANIE - c.o. podłogowe + c.w.u.- kompaktowa pompa ciepła + kolektory Czy nie jest tak, że jeżeli nie będzie kolektorów, to okaże się że nie mieści się EP<=70kWh/(m²rok)? Jeśli taki dom nie spełni warunków, to jak tu ogrzać PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.04.2021 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 EUco = 24,96kWh/(m²rok) EP = 69,22kWh/(m²rok) OGRZEWANIE - c.o. podłogowe + c.w.u.- kompaktowa pompa ciepła + kolektory Czy nie jest tak, że jeżeli nie będzie kolektorów, to okaże się że nie mieści się EP<=70kWh/(m²rok)? Jeśli taki dom nie spełni warunków, to jak tu ogrzać PC? Przy takim EUco PC powinna bez problemu dać radę wykręcić potrzebne EP razem z CWU. Nie wiem czemu im takie bliskie 70 wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 08.04.2021 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 65 000 to nie jest za darmo. Ja pewnie tyle nie wydam w 40 lat. To i tak nie dużo Znajomy teraz stawia dom piętrowy , 120 mkw . Wycenili mu podłogówkę na oba piętra , pompę i panele PV na 100k Najlepsze ze sie zgodził , mimo ze bierze na całą inwestycję kredyt ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts