d24 06.04.2021 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Jestem na etapie budowy domu. Okazało się że przyłącze gaz mam zapewnione dopiero za 2-3 lata. Na ten czas chciałbym zainstalować jakieś czasowe rozwiązanie w budynku. Myślałem o podłączeniu zwykłych butli 11kg do wewnętrznej instalacji gazowej, ale nie jestem przekonany że to dobre rozwiązanie... Czy możecie polecić jakieś ciekawe inne alternatywne formy ogrzewania -zaznaczam tymczasowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 06.04.2021 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Szukam czegoś bezobsługowego. Z gazu wcześniej korzystałem i był dla mnie wygodny. Narazie jestem na etapie murowania ścian elewacji, więc jest jeszcze chwila czasu na jakieś decyzje (budynek parterowy ok 130m2 + 30m2 garaż). Planuję rozpoczęcie użytkowania domu w połowie 2022, tymczasem zapewnienie z z gazowni o przyłącze otrzymałem dopiero na 2024-2025 rok PS. Węgiel odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 06.04.2021 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 PV? Co to takiego? Podasz może jakiś link do pigułki wiedzy o tych pompach? Już oczopląsu dostaję szukając informacji, a fakt faktem raczej te pompy pomijałem w wyszukiwaniach... Gdzieś mi mignął koszt takiej instalacji na poziomie ok. 60 tyś. To znacznie przekracza koszt instalacji gazowej chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.04.2021 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Grzałka w rurze + klima i zostaw na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 06.04.2021 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Gdzieś mi mignął koszt takiej instalacji na poziomie ok. 60 tyś. To znacznie przekracza koszt instalacji gazowej chyba? 60tys.zl powiadasz ? W jakim Ty świecie żyjesz ?: https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-panasonic-9kw-aquarea-kit-wc09j3e5-sm-10007848617 A gaz ziemny jest droższy niż prąd. U mnie gaz został przed działką bo prądem chciałem ogrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 06.04.2021 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Kosz samej instalacji miałem wyceniony na 30 tyś zł (rurki, grzejniki, styropiany etc). Do tego chciałem wybrać piec viessmana 200 + osprzęt więc to dodatkowe 15 tyś. A więc mam budżet na poziomie 40-50 tyś (sumarycznie instalacja + kocioł). Chociaż nie ukrywam, że też pomyślałem o podpowiedzi kuliboba -jednak do ogrzewania domu dochodzi jeszcze ogrzewanie wody i myślę czy przez dwa lata nie będę się z tym mega prostym rozwiązaniem zamęczał Pompy ciepła mówicie..... hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.04.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Jestem na etapie budowy domu. Okazało się że przyłącze gaz mam zapewnione dopiero za 2-3 lata. ? Gaz płynny ze zbiornika dzierżawionego - najwyżej na gotowo urządzisz sobie ogród za te 2-3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 06.04.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Teraz gazownia mówi, że przyłącze będzie za 2-3 lata, a za 2-3 lata może powiedzieć, że nie mają z twojej ulicy chętnych i budowa nitki im się nie opłaca. Albo przełożą termin na za kolejne 2-3 lata. Do nowego domu najlepszą opcją będzie chyba pompa ciepła, do tego najlepiej 100% ogrzewanie podłogowe; jeśli masz w projekcie grzejniki, ale jeszcze możesz to zmienić, to raczej warto. A jak muszą być grzejniki, to je możliwie przewymiaruj, wtedy pompa ciepła będzie mogła grzać niższą temperaturą wody, a to sprawi, że będzie jeszcze oszczędniejsza. Jak coś tańszego pod względem inwestycyjnym, to pomyśleć można jeszcze o buforze ciepła z grzałką. PV to instalacja fotowoltaiczna. Można, ale nawet bez tego przy ogrzewaniu podłogowym, w nowym dobrze ocieplonym domu, za prąd do pompy ciepła będziesz płacić mniej, niż za gaz. Za 60 tys. to bardziej pompa ze źródłem gruntowym – lepsza, bo ze stałym współczynnikiem COP (powiedzmy, że ze stałą sprawnością) przez cały rok. Pompy ze źródłem powietrznym mają niski COP przy niskich temperaturach powietrza, ale nadrabiają to znaczne wyższym w okresach przejściowych, gdy jest cieplej, ale nadal trzeba grzać. Z taką pompą na gotowo z podłączeniem do wszystkich instalacji myślę, że zamkniesz się w dwudziestu kilku złotych. Jak już założysz pompę ciepła, to nie będziesz chciał przechodzić z niej na gaz. Przy zbiorniku dzierżawionym trzeba kupować gaz od firmy, od której wynajmuje się zbiornik, co jest dużo droższe. Butle przenośne – używa się raczej tych wielkich 33 kg, ale to bez sensu, bo trzeba je często wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 06.04.2021 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Po pierwsze spojrzeć na sytuacje nieco szczerzej i poczytać forum. Gaz nie jest tani nie jest ekologiczny i będzie zakazany co ma na celu na siłe ładowanie się w gaz??? gawel kiedy i gdzie będzie gaz zakazany? Cały czas o tym piszesz ale w żadnym wątku nie podajesz jakiegoś przepisu prawnego czy planowanej ustawy. Ja też nie jestem zwolennikiem gazu z dwóch powodów że niepotrzebnie płacić dwa abonamenty za prąd i za gaz, za przyłącze gazu i nie jest bezpieczny. To są argumenty które staram się nieraz tu przedstawiać na korzyść prądu ale używając argumentu że zabronią nie mając za sobą żadnej podstawy to nadużywanie i wprowadzanie innych w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 06.04.2021 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 PV? Co to takiego? Podasz może jakiś link do pigułki wiedzy o tych pompach? Już oczopląsu dostaję szukając informacji, a fakt faktem raczej te pompy pomijałem w wyszukiwaniach... Gdzieś mi mignął koszt takiej instalacji na poziomie ok. 60 tyś. To znacznie przekracza koszt instalacji gazowej chyba? 60 tys to chyba czytałeś artykuły z przed co najmniej 15 lat. PV to fotowoltaika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.04.2021 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 gawel kiedy i gdzie będzie gaz zakazany? Cały czas o tym piszesz ale w żadnym wątku nie podajesz jakiegoś przepisu prawnego czy planowanej ustawy. Ja też nie jestem zwolennikiem gazu z dwóch powodów że niepotrzebnie płacić dwa abonamenty za prąd i za gaz, za przyłącze gazu i nie jest bezpieczny. To są argumenty które staram się nieraz tu przedstawiać na korzyść prądu ale używając argumentu że zabronią nie mając za sobą żadnej podstawy to nadużywanie i wprowadzanie innych w błąd. Gaz będzie zakazany tu. W Unii Europejskiej - jako nieekologiczny. Tak coś koło 2030roku. Dziś coś o tym czytałem w necie. Pogoogluj trochę to znajdziesz. Walka z pożytecznym przecież CO2 w Unii sięga obłędu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.04.2021 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Swoją drogą...Niemcy w Unii mają mocną pozycję i mocne parcie na budowę Nord Strim 2.To taka rurka do gazu...Planują zakazanie gazu i budują linię jego obfitej dostawy...Dziwne to i może jeszcze nie widać o co naprawdę tu chodzi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.04.2021 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Po pierwsze spojrzeć na sytuacje nieco szczerzej i poczytać forum. Gaz nie jest tani nie jest ekologiczny i będzie zakazany co ma na celu na siłe ładowanie się w gaz??? Kiedy będzie zakazany ? Znowu piszesz te swoje bzdury bez pokrycia ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.04.2021 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Do zespołów paliwowo-elektrycznych napędzanych turbinami gazowymi. Mają wysoką sprawność poprzez doskonałe sterowanie i nie trzeba w średniowieczny sposób grzać wody do turbin parowych bo ich nie ma w końcu. A konkretnie to jaką mają sprawność? I jak działa ów "zespół paliwowo-elektryczny" ? Co do tematu wątku - zrobiłbym podłogówkę grzaną grzałką, plus klima z funkcją grzania w dwóch miejscach. Po pierwszym sezonie będziesz wiedział, czy to rozwiązanie jest akceptowalne kosztowo, czy wchodzić w gaz, czy może w niewielką pompę powietrze-woda Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.04.2021 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 gaz niby droższy od prądu? U mnie kWh gazu 17gr. KWh prądu 77gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.04.2021 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 gaz niby droższy od prądu? U mnie kWh gazu 17gr. KWh prądu 77gr Dodaj koszty stałe. A prz prądzie podaj cenę z taniej strefy, bo podlogówką nie ma sensu grzanie w drogiej strefie. A co do meritum - kocioł elektryczny. Załatwia automatykę i pompowanie a jest na tyle tani, że nie ma IMO sensu majsterkowanie z grzałką w rurce. I w nowym domu KONIECZNIE taryfa g12as. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 07.04.2021 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) gaz niby droższy od prądu? U mnie kWh gazu 17gr. KWh prądu 77gr W normalnych domach niedużo droższy prąd biorąc pod uwagę koszty jednostki a biorąc pod uwagę koszt inwestycji prąd jest znacznie tańszy. Rozpatrując pod uwagę koszt inwestycji/koszt eksploatacji podobnie, miną lata zanim gaz ziemny będzie tańszy niż prąd. Ale powtórzę, w normalnych domach. A normalne domy to dla mnie dobrze izolowane i bez grzejników ściennych Alternatywą dla prądu nie jest gaz ziemny( właśnie nie odwrotnie) tylko pompa ciepła p-w. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 07.04.2021 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Kiedy będzie zakazany ? Znowu piszesz te swoje bzdury bez pokrycia ? https://www.money.pl/gospodarka/nie-tylko-wegiel-ma-znikac-z-domow-ogrzewanie-na-gaz-ma-byc-wyeliminowane-do-2050-roku-6610883746051713v.html https://swiatoze.pl/francja-zakazuje-ogrzewania-gazem-w-nowych-budynkach-od-2021-roku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.04.2021 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Czyli tak, jak sądziłem - nie wiadomo kiedy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.04.2021 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Jestem na etapie budowy domu. Okazało się że przyłącze gaz mam zapewnione dopiero za 2-3 lata. Na ten czas chciałbym zainstalować jakieś czasowe rozwiązanie w budynku. Myślałem o podłączeniu zwykłych butli 11kg do wewnętrznej instalacji gazowej, ale nie jestem przekonany że to dobre rozwiązanie... Czy możecie polecić jakieś ciekawe inne alternatywne formy ogrzewania -zaznaczam tymczasowego? Zainwestować w dobre ocieplenie domu, okna reku itp. Czy zapłacisz 500zł za prąd czy 300 za gaz to nie ma różnicy Ja w tej chwili zamontowałbym niewielkiej mocy panele, kocioł elektryczny i wodną podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts