lukas198820 08.04.2021 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Witam.Chciałbym zapytać was forumowicze ile kosztuje ogrzewanie gazowe miesięcznie?Ja mam w projekcie pięć gazowy do grzania wody CWU oraz domu o mocy 20kW.Czy to nie za dużo do parterowego domu z poddaszem o powierzchni 96 m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 08.04.2021 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Witam. Chciałbym zapytać was forumowicze ile kosztuje ogrzewanie gazowe miesięcznie? Ja mam w projekcie pięć gazowy do grzania wody CWU oraz domu o mocy 20kW. Czy to nie za dużo do parterowego domu z poddaszem o powierzchni 96 m2? Weź chłopie się za czytanie i naukę budowy bo cienko widzę i Ciebie i ten dom. Dla własnego dobra to zrób. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.04.2021 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Witam. Chciałbym zapytać was forumowicze ile kosztuje ogrzewanie gazowe miesięcznie? Ja mam w projekcie pięć gazowy do grzania wody CWU oraz domu o mocy 20kW. Czy to nie za dużo do parterowego domu z poddaszem o powierzchni 96 m2? To ja zadam podobne pytanie. ile mnie będzie kosztował jutro obiad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 08.04.2021 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam. Chciałbym zapytać was forumowicze ile kosztuje ogrzewanie gazowe miesięcznie? Ja mam w projekcie pięć gazowy do grzania wody CWU oraz domu o mocy 20kW. Czy to nie za dużo do parterowego domu z poddaszem o powierzchni 96 m2? Podejrzewam, że jest to kocioł dwufunkcyjny z modulacją od np 3kW do 20kW lub grzejniki ścienne. O kosztach poczytasz w wątku - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie/page706 Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 09.04.2021 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Witam. Chciałbym zapytać was forumowicze ile kosztuje ogrzewanie gazowe miesięcznie? Ja mam w projekcie pięć gazowy do grzania wody CWU oraz domu o mocy 20kW. Czy to nie za dużo do parterowego domu z poddaszem o powierzchni 96 m2? Lukas jak chcesz być pewien jaki będzie koszt to bez dokładnego OZC się nie obędzie. Ale to musisz mieć już ustalone z czego budujesz, jak ocieplasz, jakie okna itd. Na chwile obecna będziesz tylko wróżył z fusów czyli z tego kto coś wrzucił w projekt. 20kW to chyba autor projektu wkleił jak 40 lat temu budowano bez ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 09.04.2021 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 @lukas198820 Odpowiedź na pierwsze pytanie nic Ci nie da - rozrzut jest duży. Ja płaciłem za gaz używany sporadycznie (był tylko od ogrzewania bez c.w.u.) od m3 około 2 złote plus opłaty stałe, a zużycie było minimalne. Co do wielkości kotła - powinien być jak najmniejszy, a ściślej mówiąc od jak najmniejszej mocy z którą może pracować. Te 20 kW to tylko na grzanie wody, ale na ogrzanie domu to są na rynku takie, gdzie zaczynają chyba od 1,7 kW. Poczytaj wątek dotyczący pomp ciepła, bo wszystko wskazuje na to, że jest to konkurencja dla gazu. U mnie z tego powodu że doszła PC gaz jest na drugim planie (jak nie na trzecim)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas198820 09.04.2021 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Podejrzewam, że jest to kocioł dwufunkcyjny z modulacją od np 3kW do 20kW lub grzejniki ścienne. O kosztach poczytasz w wątku - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie/page706 Nie, to kocioł jednofunkcyjny. Ja od ludzi słyszałem że tej zimy ogrzewanie kosztowało ich 650 - 700zl. A w okresie letnim około 100 zł. Zgodzicie się z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 09.04.2021 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Nie, to kocioł jednofunkcyjny. Ja od ludzi słyszałem że tej zimy ogrzewanie kosztowało ich 650 - 700zl. A w okresie letnim około 100 zł. Zgodzicie się z tym? To koszty w ujęciu miesięcznym czy jakim? U mnie cały rok kalendarzowy 2020 ok 1800 zł (gaz i wszystkie opłaty abonamenty itd) Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez ig0r- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.04.2021 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) 5 zł na 2 osoby Chyba w Nairobi. Kupiłem w A. rankiem 1.5kg ryby za 50 zł. Ziemniaczki surówka. 5 zł to na maślankę (3.5zł) z ziemniakami (2,6zł młode) nie wystarczy. Nie, to kocioł jednofunkcyjny. Ja od ludzi słyszałem że tej zimy ogrzewanie kosztowało ich 650 - 700zl. A w okresie letnim około 100 zł. Zgodzicie się z tym? Moi sąsiedzi płacą 500-600zł miesięcznie za gaz. Forumowicz @fotohobby płaci 1000zł za sezon. Stąd co to za pytanie... jeśli autor bedzie miał cały dzien otwarte okna zimą (jak jeden na forum kilka miesiecy temu) , kapał się będzie w pełnej wannie dziennie to zapłaci wiecej od tego co bedzie brał 90s prysznic. A co z różnicami dot samego domu...? Temat rzeka. Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 09.04.2021 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 To jest tak tanio ze prawie za darmo dolicz jeszcze kominiarza serwis kotła i jego wymianę po 10 latach. Tak jest, PC za to nie trzeba serwisować i na pewno po 10 latach się nie popsuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2021 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Witam. Chciałbym zapytać was forumowicze ile kosztuje ogrzewanie gazowe miesięcznie? Ja mam w projekcie pięć gazowy do grzania wody CWU oraz domu o mocy 20kW. Czy to nie za dużo do parterowego domu z poddaszem o powierzchni 96 m2? Przeciez już ci pisałem, że masz kupić kocioł 2-12kW Płacę rocznie około 1500-1600 zł, ok 850 na CO, i około 750 na ciepłą wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 09.04.2021 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 mam pc za 2350 i nie zamierzam serwisować nawet jak się zepsuje po 5 latach to wymienię na nową i tak mi się to opłaca. Aczkolwiek takie modele pracują z powodzeniem i 15 lat. Wystarczy wyjść z owczej mentalności i pomyśleć niekonwencjonalnie. PC za 2350 PLN czy EUR? Jakiej mocy, rodzaju, do ogrzewania jakiej powierzchni, nowa, używana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.04.2021 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Witam. Chciałbym zapytać was forumowicze ile kosztuje ogrzewanie gazowe miesięcznie? Ja mam w projekcie pięć gazowy do grzania wody CWU oraz domu o mocy 20kW. Czy to nie za dużo do parterowego domu z poddaszem o powierzchni 96 m2? Dużo za dużo. Ja mam 120-kilka m2 użytkowej i kocioł do 14 kW. też mi projektant wpisał 24kW! bo nie chciało mu się liczyć zapotrzebowania. A nawet ten 14kW taktuje mi przez większa część zimy (chyba, ze są duże mrozy), co znaczy, że jest za duży (minimalna moc 3,7 kW jest za duża). Ale przy tak małym domku nie wiem czy gaz w ogóle ma sens. Czy nie lepiej prądem. Kosztuje mnie ogrzewanie rocznie (20 stopni zimą) z CWU dla dwóch osób ok 1200 zł. Ale mieszkam w ciepłym rejonie kraju. W moim dzienniku masz koszty podawane co roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 09.04.2021 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Zastanawiam się dlaczego producenci kotłów nie rozwijają modeli kotłów w stronę małych mocy i dobrej modulacji tak jakby położyli lagę na nakłady modernizacyjne. przecież jest pelno małych kotlow na rynku i kazdy z nich ma widelki mocy i wykorzystuje w 100% paliwo. to nie jest żadna filozofia i raczej nie ma co tu modernizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 09.04.2021 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Mój kocioł startuje od 1,9 KW do tego podłączony do 1000l bufora , kubatura około 1000m3 nie narzekam , przy standardowych tem. w zimie w granicach zera kocioł chodzi na minimalnej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 09.04.2021 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Poproszę o przykłady kotłów o mocy od 1 do 5 KW do nowoczesnych domów takich nie ma. są natomiast takie które sprawnie , ze 100% wydajnością spalają gaz. modulują od kilku kW ( mój np od 2kW ) i takie parametry w zupełności wystarczają. a jak to mówią , lepsze jest wrogiem dobrego. nie ma potrzeby obniżać mocy ani minimalnej ani maksymalnej w takich urządzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 09.04.2021 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Wiesz stary termt gco19,8 KW możesz ustawić od 1kW albo i mniej bo tam jest pokrętło ale takich kotłów nie robią mój ma 25 lat mój nowy termet silver pracuje od 2,8kW do 20kW to widełki mocy , możesz ogrzewać mały domek jak i duży domek. czego chcieć więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2021 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Wiesz stary termt gco19,8 KW możesz ustawić od 1kW albo i mniej bo tam jest pokrętło ale takich kotłów nie robią mój ma 25 lat No i co, że jest tam "pokrętło" ? Czy to oznacza, że startuje od 1 kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.04.2021 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 mój nowy termet silver pracuje od 2,8kW do 20kW 2,8kW to mój domek potrzebuje gdy za oknem jest -11* i nie ma ŻADNYCH zysków. A non stop mam co najmniej 250W jak nikogo nie ma w domu (ale wtedy i straty mniejsze, bo rekuperator chodzi na minimum). W każdej wyższej temperaturze moc minimalna byłaby za duża. Do małego domku to moc maksymalna ze 4kW by się przydała. A minimalna to z 500W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 10.04.2021 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 2,8kW to mój domek potrzebuje gdy za oknem jest -11* i nie ma ŻADNYCH zysków. to nie jest żaden problem bo do sterowania ciepłem w domu wymyślono termostaty, sterowniki, które odpowiednio włączają lub wyłączają kocioł efektem jest utrzymywanie stałej temp w domu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts