romek510 08.04.2021 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Zaczynam rozprowadzać elektryke w domu i zastanawiam się nad kwestia dodakowej rozdzielnica w kotłowni. Główna rozdzielnica bedzie umieszczona w garażu. W piwnicy znajduje się natomiast kotłownia, w której będzie pompa ciepła, rekuperator, przylacze do pompy ze studni. W związku z tym zastanawiam się czy lepiej zrobić osobna mala rozdzielnicy do której poprowadze kabel 5x6 lub 5x10 z głównej rozdzielnicy a następnie z niej rozprowadze obwody. Czy takie rozwiązanie ma sens czy lepiej wszystko ciągnąć bezpośrednio z głównej rozdzielnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 08.04.2021 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Odradzam wykonywanie w domkach podrozdzielnic, tylko jedna rozdzielnica. Zaraz oczywiście napiszą klepacze klawiatur a dlaczego, a ja mam 3 i jest ok. Odpowiedź - selektywność i funkcjonalność instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.04.2021 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Odpowiedź - selektywność i funkcjonalność instalacji.No to się teraz musisz wytłumaczyć. Dlaczego selektywność występuje przy jednej, ale nie ma jej przy kilku rozdzielnicach, że o funkcjonalności nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.04.2021 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Odradzam wykonywanie w domkach podrozdzielnic, tylko jedna rozdzielnica. Zaraz oczywiście napiszą klepacze klawiatur a dlaczego, a ja mam 3 i jest ok. Odpowiedź - selektywność i funkcjonalność instalacji. No kurczę - zaskoczyłeś mnie - ja mam 4 i jest ok:lol2: (Dom cała instalacja wewnętrzna), (piętro techniczna - sterowanie), (ogród - zewnętrzna + Bramy, domofony, fontanna itp) i (instalacje FV, agregat, ups, garaż) Jakoś nie wyobrażam sobie wrzucenie tego w jedną!!! i jeszcze zrobić z tego funkcjonalną? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.04.2021 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Czy takie rozwiązanie ma sens czy lepiej wszystko ciągnąć bezpośrednio z głównej rozdzielnicy? Ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 09.04.2021 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 .... Czy takie rozwiązanie ma sens czy lepiej wszystko ciągnąć bezpośrednio z głównej rozdzielnicy? Ma to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 09.04.2021 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Rób rozdzielnicę w kotłowni osobną. Nie zapomnij tylko ochronnika odpowiedniego tam zamontować. Co Ty tam za odbiory masz że chcesz 5x10 mm2 dawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek510 09.04.2021 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Rób rozdzielnicę w kotłowni osobną. Nie zapomnij tylko ochronnika odpowiedniego tam zamontować. Co Ty tam za odbiory masz że chcesz 5x10 mm2 dawać? Dom jest duzy. W kotłowni będzie pompa ciepła około 16-18kw do tego pompa głębinowa wody, rekuperator i pewnie coś dojdzie o czym teraz nie pomyslałem. Robię dom dla siebie na lata i chciałbym, żeby było to zrobione dobrze. Co do grubości kabla to się nadal zastanawiam czy ciągnać 5x6 czy 5x10. Jaki przekrój kabla najlepiej zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.04.2021 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Moje rozdzielnie połączone są ce sobą 5x6 mm2 (jednak największe obciążenie występuje w rozdzielni głównej gdzie dochodzi 5x10mm2 z licznika) - ale to w większości domów tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 09.04.2021 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Można tak zrobić i będzie jak najbardziej dobrze. Stosowanie takich lokalnych rozdzielnic jest bardzo częstą praktyką. Wyobraź sobie ile przewodów z takiej kotłowni trzeba by ciągnąć do rozdzielnicy głównej budynku i to czasami przez całą chałupę. A tak masz 1 przewód i ważniejsze odbiorniki podpinasz już lokalnie. Termin selektywności związany jest z selektywnym zadziałaniem wyłączników nadprądowych. Bez dokładnej wiedzy o docelowym obciążeniu bardzo trudno ją zachować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 10.04.2021 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Wiedziałem z góry, że zaraz odezwą się forumowi klepacze klawiatur. Domek to nie fabryka i z rozdzielnicą główną i oddziałowymi. Autorze tematu - rób jak chcesz, to Twoja instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.04.2021 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 He, he, sam jesteś klepacz i nie potrafisz odpowiedzieć i wytłumaczyć, dlaczego tak a nie inaczej.Napisał co wiedział, a że nic nie wie, to wyszło jak wyszło.Klep dalej swoje mundrości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek510 10.04.2021 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Wiedziałem z góry, że zaraz odezwą się forumowi klepacze klawiatur. Domek to nie fabryka i z rozdzielnicą główną i oddziałowymi. Autorze tematu - rób jak chcesz, to Twoja instalacja. Napisałem na forum po poradę. Ogarniam trochę temat elektryki ale ekspertem nie jestem. Nie upieram się przy żadnym rozwiązaniu. Zapytałem czy zrobienie w taki sposób jest ok. Pan twierdzi że to nie poprawne i ma Pan do tego prawo. Prosiłbym jednak o argumentację czemu nie. Co do funkcjonalności to z mojej perspektywy wydaje mi się że wygodniej jest jeśli cala elektryka i zabezpieczenia są pod ręką i nie trzeba latać garaz piwnica, Góra dół jak cos jest nie tak. Ale może się mylę i jeśli tak to proszę o sensowne argumenty czemu tak jest. Co do selektywności nie do końca rozumiem to pojęcie. I muszę się tutaj doszkolić, więc się nie wypowiem ale liczę że wyjaśni Pan czemu w taki sposób jest źle a ciągnąć wszystko z rozdzielnicy ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 10.04.2021 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Autorze tematu - proszę na [email protected] podać mi swój adres mail. Tu dalej nie będę nic pisał, bo cokolwiek ktoś coś sensownego napisze to zaraz się odezwą klepacze klawiatur, internetowe mądrale i forumowe omnibusiki z nadmiarem wolnego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.04.2021 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Napisałem na forum po poradę. Ogarniam trochę temat elektryki ale ekspertem nie jestem. Nie upieram się przy żadnym rozwiązaniu. Zapytałem czy zrobienie w taki sposób jest ok. Pan twierdzi że to nie poprawne i ma Pan do tego prawo. Prosiłbym jednak o argumentację czemu nie. Co do funkcjonalności to z mojej perspektywy wydaje mi się że wygodniej jest jeśli cala elektryka i zabezpieczenia są pod ręką i nie trzeba latać garaz piwnica, Góra dół jak cos jest nie tak. Ale może się mylę i jeśli tak to proszę o sensowne argumenty czemu tak jest. Co do selektywności nie do końca rozumiem to pojęcie. I muszę się tutaj doszkolić, więc się nie wypowiem ale liczę że wyjaśni Pan czemu w taki sposób jest źle a ciągnąć wszystko z rozdzielnicy ok. Poprawne wykonanie instalacji to zero biegania do rozdzielnicy, Poprawnie wykonana instalacja to brak sytuacji że coś jest nie tak. Nie ma znaczenia czy zrobisz jedną rozdzielnicę czy ich kilka, Pod rozdzielnice sprawdzają się w szczególnych przypadkach. Co do selektywności to domsat też nie rozumie ale pisze co wie. Na S-ach selektywnośc to mrzonka w naszych realiach, zwłaszcza jeśli chodzi o zwarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.04.2021 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Autorze tematu - proszę na [email protected] podać mi swój adres mail. Tu dalej nie będę nic pisał, bo cokolwiek ktoś coś sensownego napisze [w domyśle - domsat (przypisek mój)] to zaraz się odezwą klepacze klawiatur :lol2: Dobry żart tynfa wart. Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek510 29.04.2021 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Ma sens, kwestią jest jedynie dobrze zrobiona rozdzielnia tak by nie było syfu Dzieki za radę w takim razie jakiej grubości poprowadzić przewód do kotłowni? Będzie tam pompa ciepła 12 lub 16 kw, pompa wody, rekuperator i pewnie coś jeszcze o czym zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 30.04.2021 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Musisz znać max pobór energii elektrycznej przez urządzenia np. grzałki w pompie ciepła (tam powinny być też zalecenia dot. przewodu). Domniemam, że to 3fazowe połączone w trójkąt ale bez odrobinę teorii to doradzać można tylko przewody 'z solidnym zapasem' np. 5x10 albo i grubsze.A może tam (w instrukcji) pisać że dać 4mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 06.05.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Poprawne wykonanie instalacji to zero biegania do rozdzielnicy, Poprawnie wykonana instalacja to brak sytuacji że coś jest nie tak. Nie ma znaczenia czy zrobisz jedną rozdzielnicę czy ich kilka, Pod rozdzielnice sprawdzają się w szczególnych przypadkach. Co do selektywności to domsat też nie rozumie ale pisze co wie. Na S-ach selektywnośc to mrzonka w naszych realiach, zwłaszcza jeśli chodzi o zwarcia. Jeśli w instalacji nie musisz sięgać do rozdzielnicy, gdy doprowadzisz do zwarcia, to raczej nie jest to poprawnie wykonana instalacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.05.2021 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Jeśli w instalacji nie musisz sięgać do rozdzielnicy, gdy doprowadzisz do zwarcia, to raczej nie jest to poprawnie wykonana instalacja... A umiesz czytać ze zrozumieniem? To była odpowiedź na " Co do funkcjonalności to z mojej perspektywy wydaje mi się że wygodniej jest jeśli cala elektryka i zabezpieczenia są pod ręką i nie trzeba latać garaz piwnica, Góra dół jak cos jest nie tak." Jak zrobisz zwarcie to i tak na 90% będziesz zapitalał do złącza pomiarowego z zabezpieczeniem przedlicznikowym. Jak często zdarza Ci się robić zwarcia w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts