Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka vs poddasze użytkowe - porady, argumenty

Recommended Posts

Cześć,

Jesteśmy na etapie zakupu działki 12 arów(mamy fajną upatrzoną, dogadujemy temat). Media w granicy działki przy drodze asfaltowej. Wjazd na działkę od zachodu. Tyle tytułem wstępu.

W jednym wątku pisałem już o domu, pewien projekt mamy już wstępnie wybrany ale jak wiadomo im głębiej w las tym ciemniej. Okazuje się, że większość ludzi na tym forum czy też na jakiejś grupie na FB buduje/poleca domy parterowe. Głównym argumentem jest "tańszy w budowie" oraz "nie trzeba chodzić po schodach".

Mam 2 realne, 2020/2021 kosztorysy od znajomych co budują parterówki, porównuję to z budowami ludzi na grupach "Balsamowce" etc. i szczerze mówiąc to nie widzę jakiś większych różnic. Mowa o domu 130-140m^2

Argument o schodach do mnie mocno przemawia ale z drugiej strony czy to poddasze/piętro nie jest jednak nieco bardziej odizolowane od tego co się dzieje na dole? Np. dzieci mają tam swoją enklawę a dorośli na dole. Teście mojej żony mają po 70+, mieszkają w domu z poddaszem od 15 lat i sobie chwalą. Przeprowadzili się z bloków. Ja również mieszkam w blokach na 3 piętrze.

Mamy 3 dzieci, aktualnie kończymy porządkować finanse tak, aby w przyszłym roku zaciągnąć kredyt na budowę domu. Dużo czytam na temat budowy, sam lata temu pracowałem w hurtowni mat-bud więc wiele pamiętam i mam jeszcze "kontakty". Wiele razy bywałem na budowach z materiałami.

Podsumowując:

ja jestem już prawie przekonany do parterówki ale moja żona nie. Jak ktoś ma ochotę mi coś wytknąć albo poradzić to bardzo proszę. Marudy również zapraszam.

Edytowane przez chicoPL
Dodałem info o metrażu

Argument o schodach do mnie mocno przemawia ale z drugiej strony czy to poddasze/piętro nie jest jednak nieco bardziej odizolowane od tego co się dzieje na dole? Np. dzieci mają tam swoją enklawę a dorośli na dole. Teście mojej żony mają po 70+, mieszkają w domu z poddaszem od 15 lat i sobie chwalą. Przeprowadzili się z bloków. Ja również mieszkam w blokach na 3 piętrze.

To jest kwestia gustów i przyzwaczajeń. Nie wiem czy nasze gusta ci pomogą, ale ja preferuję parter i taki też wybudowałem, metraż zbliżony. Nie użytkuje z poddaszem, więc to tylko refleksja z odwiedzania takich domów, ale tak będzie bardziej odizolowane. Tyle tylko, ze dla mnie to plus, który nie ma mocy przesądzić o skreśleniu parterówki.

Czy czasami teście Twojej żony to nie Twoi rodzice?:) Dobrze ze zwróciłeś uwagę na dzieci. Ja mam tylko jedno ale mój znajomi kupił mieszkanie dwu poziomowe i to była pierwsza rzecz która zaczęła przeszkadzać. Wcześniej dzieci były na wyciągnięcie ręki a teraz wracają do domu „siema-siema” i do góry. Tyle je widział do kolacji. Edytowane przez swierol