Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Podmurówka" do istniejącego ogrodzenia (burza mózgów, pomysły)

Recommended Posts

Jest ogrodzenie z siatki na słupkach metalowych.

Dość mocno przerastają różne trawy i chwasty, wplątują się w siatkę.Nie ma żadnej podmurówki ani innej formy "zapory".

Po obu stronach istnieje już ogród, nasadzenia krzewów, kwiatów, itp. (więc rozwiązania tylko ręczne i nieniszczące).

Jak zrealizować funkcję "podmurówki" (nie musi to być beton (ale może), cokolwiek, nawet tworzywo)?

Co i jak dołożyć do tego ogrodzenia, żeby oddzielić dwie posesje na poziomie gruntu (tuż nad, tuż pod)?

Nie wiem czy łatwo byłoby to zainstalować do istniejącego ogrodzenia ale u mnie zrobiłem coś takiego.

Jeśli posiadałbyś spawarkę i szlifierkę to spokojnie da się bo widziałem zamontować(dospawać do rurek ogrodzenia profil "C" o odpowiednim rozmiarze by złapał płytę i zastosować podobne rozwiązanie - sprawdza się w problemach o których piszesz.

060703_181601.jpg060803_113438.jpg060702_184553.jpg

ps: np coś takiego;)

https://allegro.pl/oferta/podmurowki-betonowe-ogrodzenie-montaz-producent-8570578635?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Dachy,+garaże,+ogrodzenia+i+bramy,+prace+na+wysokości,+schody+oraz+sprzęt+budowlany&gclid=EAIaIQobChMIy5akx5H27wIVgQWiAx1z2QJeEAQYAiABEgL8vvD_BwE

Może być trudno zamontować na istniejące ogrodzenia - rozkład słupków zapewne nie będzie pasował, więc jakieś łatanie/sztukowanie.

Trzeba by też podciąć siatkę a to już nie wiem co sąsiad na to, podpytam. Pierwszy pomysł zanotowany :)

A może coś co postawie w całości po swojej stronie?

Dzięki za pomysły. Te krawężniki są jakąś opcją.

Ale przyjrzałem się dokładnie ogrodzeniu i porastających traw na wysokość 3/4 płotu nie powstrzymam w ten sposób. Bo i tak będą rosły od strony sąsiada, tam nadal siatka będzie "ciągnęła" się aż do ziemi.

A może trochę trudniej - podciąć siatkę i te krawężniki wstawić pod nią? Trochę trudniej, drożej i bez konsultacji z sąsiadem się nie obejdzie, ale hmmm może.

Ja miałem zamysł żeby kupić grubą geowłókninę (może nawet dwie warstwy) rozłożyć ją pod siatką a na to położyć piaskowiec. Piaskowiec już nawet kupiłem. Sprawa u mnie jest ułatwiona na tyle bo siatką jest nad ziemią 10-25cm. To ze względu na to, że miała być równa górą a dołem "jak wyjdzie":) Niestety pomysł upadł. Koszenie pod siatką kosą spalinową jakoś idzie.

taśma plastikowa border wkopana wzdłuż płotu.

Oooo w sumie może hmm.

Byle by gładka a nie te faliste. I po obu stronach płotu, spięte czymś od góry (?).

Może całkowicie spełnić funkcję. Musze tylko uruchomić wyobraźnie jak to będzie wyglądać, ale kto wie kto wie, dzięki, jest pomysł. Cena też będzie bardzo fajna :D