Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian pod podłógówkę .

robin31

Recommended Posts

Jeśli miałbym możliwość to 10+10.

Cena raczej nie spadnie( wszystko wskazuje na to, że jesteśmy przeddzień boomu budowlanego)Powoli kończy się pandemia, a gdy zdejmą obostrzenia ludzie zdają sobie sprawę , że warto jest mieć coś co w przypadku podobnej sytuacji uchroni ich od siedzenia w czterech ścianach i pozwoli im bez maseczki wyjść na zewnątrz.

Nie jestem prorokiem:no: ale obserwuję - i uważam, że wzrost cen jest nieunikniony(dodatkowo ludzie mają więcej pieniędzy, a mieszkań ciągle brak, te wcale nie są tanie więc budowanie nadal jest ciekawą alternatywą)

Z grubością styro w podłodze to niektórzy chyba oszaleli. 20cm ? Co to da?

Oszczędności. Przy podłogówce średnia różnica temperatur między rurami ogrzewania (dotykającymi styropianu) a gruntem jest większa, niż między wnętrzem domu a powietrzem na zewnątrz. Do tego materiał konstrukcyjny ściany też izoluje - a do gruntu masz tylko styropian i beton o bardzo wysokiej lambdzie.

https://muratordom.pl/budowa/fundamenty/podloga-na-gruncie-zgodna-z-wt2021-ile-ocieplenia-trzeba-w-niej-ulozyc-aa-hSJF-7gFa-b3ZL.html

Wystarczy 10cm. styropianu żeby spełnić WT. Jeśli planujesz jezdzić po salonie samochodem to bierz EPS100. Ceny styropianu w maju mogą pójść w górę, później powinny się ustabilizować. Czy spadną, to chyba nikt nie potrafi odpowiedzieć.

Wystarczy 10cm. styropianu żeby spełnić WT. Jeśli planujesz jezdzić po salonie samochodem to bierz EPS100.

U mnie w projekcie było 12cm XPS, dałem 2 x 6cm styropianu grafit 0,030 Swisspora. Trochę kruchy ale spece od podłogówki ostrożnie się z nim obchodzili i nie było wiele odpadków (widziałem stan ułożonych podłóg, sami polecali aby obejrzeć przed rozłożeniem podłogówki). Póki co, odpukać, nie narzekam.

Edytowane przez Jeremies

Oszczędności. Przy podłogówce średnia różnica temperatur między rurami ogrzewania (dotykającymi styropianu) a gruntem jest większa, niż między wnętrzem domu a powietrzem na zewnątrz. Do tego materiał konstrukcyjny ściany też izoluje - a do gruntu masz tylko styropian i beton o bardzo wysokiej lambdzie.

No właśnie jest na odwrót.

Mając 22 stopnie w środku i -20 na zewnątrz delta T jest 42.

Przy minus -20 Tz jest w granicy 35 stopni przy energooszczędnym budynku. Grunt pod domem jest na plusie, bo przecież ściany fundamentowe są poniżej gruntu a one są ocieplone zazwyczaj 15cm styro więc napewno nie ma tam ujemnych temp. Więc delta T jest około 35 stopni. Ja daję 15 albo 16cm grafitu 0,031 i ani centrymetra więcej. To wolę lepiej docieplić i uszczelnić poddasze, bo tam więcej ciepła może uciec.