Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oznaczenie 1E na działce pod budowę

Recommended Posts

Capture.jpg

Forumowicze,

w przypadku działki jak na obrazku, co dla ewentualnej budowy jednorodzinnego domu oznacza prostokąt z 1E? Jaki może mieć to wpływ na warunki zabudowy?

Dodam, ze sąsiad, który ma większą część tego prostokąta na swojej działce ma go ogrodzonego w obrębie działki - nie udało mi się z nim jednak porozmawiać.

Na działce nie ma zadnego słupa, żadnego transformatora itp., w geoportalu również nic poza tym prostokątem nie widać, nawet po włączeniu wszystkich instniejących wartst, żadnych dziwnych instalacji.

W KW ani słowa o jakiekolwiek służebności.

Jakiekolwiek pomysły..? Będę zobowiązana.

Dzięki!

hmm... Z tego co wyczytałam małe e może oznaczać teren wydzielony jednostce badawczej

Ale "e" a nie E

Nie wiem jaki to teren ale czy moze tam być schron albo podziemny obiekt wojskowy?

W jakiej dodatkowej warstwie to jest?

Edytowane przez Elfir

Hej, dzięki za śledztwo :) Wg legendy 1E to jakiś teren elektoenergetyczny. Ale jak on wpływa na możłiwosci budowy, czy od niego liczy się te wymagane odległosci - tego juz nigdzie nie ma.

Jesli chodzi o wartswy i geoportal, prostokąt z 1E pojawia się po włączeniu tego, co w screenie.[ATTACH=CONFIG]454890[/ATTACH]

Nic nie widać... :)

https://iv.pl/image/capture.Gtld3N1

Hej! Znalazłam :) Jednak w dalszym ciągu nie wiem, jaki ten obszar może mieć wpływ na to, co na tej działce można zbudować (i czy ten prostokąt również definiuje jakieś odległości od zabudowy) .Dla mnie to wszystko brzmi tak zawile, że nic nie rozumiem.

Znalazłam zapis, załączam. Punkt 9:

https://iv.pl/image/plan2.Gtll1Y4

Przypuszczalnie to miejsce pod lokalną trafostację 20kV/0,4kV dla osiedla. Trafor wielkości szafy gdańskiej , chatę postawisz w odległości 8-10m, wpływ pomijalny aczkolwiek może mruczeć 50 Hz (słyszalne w nocy), choc nie powinien. Pole magnetyczne zawiera się w rdzeniu (minimalizacja strat) pole EM pomijalne, gorzej gdybyś miał mieszkanie w bloku na piętrze a na parterze był trafor, lecz tak ludzie też żyją i nie umierają masowo jak od C19. W dużych miastach linie 110kV wisiały przed blokami i nic się nie działo. Teraz 110kV pochowane pod ziemię na głębokości 1 metra i mało kto wie gdzie i co. Bez paniki.