Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile podrożały materiały budowlane od końca 2020 do dziś? Budowa stanu surowego.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 406
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bloczki komórkowe jeszcze mają zeszłoroczną cenę, 10,50 a i można na olx wytargac 9,90 z dostawą itp. Styropian fundamentowy poszlo w górę, sam ostatnio wystawiłem zapas, telefony się urywały bo cene z 2019 dalem ;). Stal przy większym zamówieniu (na caly dom) też można mieć poprzednie ceny.

Nie wiem czy to w ostatnich miesiącach, ale ok 1.5 roku temu za 100m kabla 3x1,5 płaciłem ok 150 zł, a za 3x2,5 - 250 zł. Obecnie 1,5 trafiłem po 200 (i to super cena bo normalnie 250-300) a 2,5 kosztuje 400-500.

Za płytę OSB 22 płaciłem 99 zł. Obecnie po 125.

Za styropian grafitowy płaciłem 142zł/m3. Obecnie po 242 zł.

Mógłbym tak jeszcze długo....

Nie wiem czy to w ostatnich miesiącach, ale ok 1.5 roku temu za 100m kabla 3x1,5 płaciłem ok 150 zł, a za 3x2,5 - 250 zł. Obecnie 1,5 trafiłem po 200 (i to super cena bo normalnie 250-300) a 2,5 kosztuje 400-500.

Za płytę OSB 22 płaciłem 99 zł. Obecnie po 125.

Za styropian grafitowy płaciłem 142zł/m3. Obecnie po 242 zł.

Mógłbym tak jeszcze długo....

Normalne że wszystko drożeje. Od zawsze w sumie tak jest. Więcej się też zarabia, więc sytuacja się wyrównuje.

Normalne że wszystko drożeje. Od zawsze w sumie tak jest. Więcej się też zarabia, więc sytuacja się wyrównuje.

Be Ze Dura ;)

Być może podnieśli Ci place minimalną ale z płacą minimalną możesz sobie pogwizdać a nie budować dom ;)

A materiały budowlane i nie tylko, w przeciągu kilku lat zdrożały o 100%.

Ale jak plodzisz bombelki w stylu "co rok to prorok" to zarabiasz więcej :D

Edytowane przez Arturo1972

Pies trącał"polskich "producentów za granicą taniej czy to za niemiecką,ukraińską białoruską czy litewską, słowacką. No owszem naczepę całą trzeba wypełnić. Ciekawe czy na portalu przeszedł byłby temat zrzeszający zakupowiczów na dany materiał na cały TIR

Temat pewnie zostałby zgłoszony do usunięcia , ale sam pomysł pierwszorzędny , Ukraińcy i Białorusini bardzo chętnie wysłali by nawet wagony full załadowane .

Przygotowuję się pomalutku do budowy domu nr2. Wiecie jak to jest - pierwszy dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie. :)

Oszczędności na budowie - tak przynajmniej do SSZ mają się nijak do wydatków związanych z wykończeniówką. Też szukałem taniej cegły, stali, betonu, dachówki itd. Wykończeniówka pożarła wszystkie oszczędności - jeszcze brakło.

Tak z doświadczenia - więcej zaoszczędzić można na tym drugim etapie budowy. Po prostu trzeba jakoś wytłumaczyć żonie te płytki za 100 zł/m są prawie tak samo ładne jak te za 50zł, i że nie potrzebuje granitowego blatu w kuchni i hiszpańskiej mozaiki i innych gadżetów i wodotrysków.

A czy ta cegła będzie kosztowała 3,90 czy 4,50 - wierzcie mi to nie uratuje budżetu.

Po prostu trzeba jakoś wytłumaczyć żonie te płytki za 100 zł/m są prawie tak samo ładne jak te za 50zł, i że nie potrzebuje granitowego blatu w kuchni i hiszpańskiej mozaiki i innych gadżetów i wodotrysków.

Nie wymagaj rzeczy niemożliwych. Nie po to kobieta buduje dom, żeby na jakieś gówniane płytki po 50 zł przez następne kilka(naście) lat oglądać.