Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile podrożały materiały budowlane od końca 2020 do dziś? Budowa stanu surowego.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 406
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

na tej stronie sprawdzaj ceny ale nigdy nie sugeruj się prognozami autora tej strony. Wielokrotnie od sierpnia przewidywał podwyżki a za każdym razem styropian taniał. Ja przeczekałem bo mu nie ufałem i sie okazało ze dobrze zrobiłem.

Mało tego namawia żeby za 300zł wykupic jakiś indywidualny abonament z prognozami cen, ściema na maksa.

• 2 months później...
wszystko co zwiazane z cementem w gore, reszta materialow do sso bloczki , stal , styropian, drewno tansze albo bez zmian niz w zeszlym roku

Ceny lekko spadają bo jest małe zapotrzebowanie, wszystkie składy narzekają że kwiecien i maj (zwykle rekordowe miesiace) a oni mają spadki sprzedaży rzędu kilkadziesiat procent.... cen na razie nie mogą mocno obniżyć bo wzieli od producenta towar po zeszłorocznych cenach....

Ceny lekko spadają bo jest małe zapotrzebowanie, wszystkie składy narzekają że kwiecien i maj (zwykle rekordowe miesiace) a oni mają spadki sprzedaży rzędu kilkadziesiat procent.... cen na razie nie mogą mocno obniżyć bo wzieli od producenta towar po zeszłorocznych cenach....

No pewno że nie mogą niech poczekają na przekroczenie terminu przydatności do zużycia wtedy osiągną zysk maksymalny.

Ja jestem na etapie równania działki . Ziemia przesiewana podrożała. Cena za koparkę taka sama jak w zeszłym roku .

Są za to inne plusy . Po telefonie o ziemie facet do mnie sam dzwonił kilka razy kiedy może ją przywieźć i równać koparką. Na moje pytanie co mu sie tak spieszy powiedział panie roboty mało....

tak na szybko ceny z Krakowa aktualne:

chudziak pod płytę 280 netto /m3

stal zbrojeniowa 8mm i większe 3100-3250 netto

deski szalunkowe 800 zł/m3

drewno konstrukcyjne na dach ok. 1200/m3

na bloczki z owczar ostatnio widziałem promo w leroy coś w okolicach 6-7 zł/szt brutto

bloczki szalunkowe 7,8 brutto, ale wydaje mi się, że można i taniej wyrwać, jeszcze nie analizowałem.

za papę ze swisspora (4mm) płaciłem 135 za rolkę 7,5 m2 brutto

za koparkę nie pamiętam ile, wywóz ziemi 250 za czteroośkę, 200 za trzyośkę.