Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile podrożały materiały budowlane od końca 2020 do dziś? Budowa stanu surowego.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 406
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

330zł m3 styro grafit a ludzie narzekali jak był wiosna po 250 już po podwyżkach :D

Ceramika płaska nieosiągalna w całym kraju praktycznie do wiosny, a jak jest to cena +20% większa od "normalnej" która i tak juz jest droga ;)

Turmalin 81zł m2, znalazłem w jednym miejscu za 90zł m2 za podstawę.

Jak tam sytuacja na froncie ze styropianem? Musze kupić EPS 100. Jakie są prognozy co do cen i dostępności?

Wiem, że budujesz już dom naście lat to dla Ciebie cena nie powinna mieć znaczenia :D

Rok w jedną czy w drugą stronę nie powinno robić różnicy.

Łanie, która może Cię zaakceptować w tym wieku na pewno spotkasz ;)

Chociaż "Chłopcy do wzięcia" to tylko bajer telewizyny ;)

Edytowane przez Arturo1972

Nie wiem co to wnosi, ale proszę:

Pozwolenie na budowę uzyskałem jakoś w marcu tego roku. Jak miałbym móc użytkować dom skoro dopiero go buduje?!

No masz rację.

Będąc tu na Forum od 10 lat,tylko suweren z pustą głową,któremu płacę x razy 500zl od łba, może Ci uwierzyć ;)

A tu post sprzed 5 lat...

Marcin34_Śl

U mnie odpadają 3 kominy bo będzie PC PW i WM.

Projekt, który pokazałeś, owszem jest fajny, ale jednak nie. Dlaczego?

- mimo wszystko nieco zbyt mały salon - serce domu;

- maleńkie sypialnie - zbyt małe. jako minimum uważam te 12-13m2. W twoim projekcie są 2x10m2 i 1x9,2m2!

- przejściowy salon

Zatem gość,przestan pierd...

Bo nie jesteś w gronie bezmozgich pisowców :D

a w co ty masz wierzyć lub nie? O czym ty znów?!

Powtórzę swoje pytania. Jakie są obecne prognozy w zakresie cen styro? Dziś usłyszałem, że firma X produkująca styro blisko mojej budowy właśnie podpisała nową umowę o dostawę prądu. Rzekomo od nowego roku +80% względem aktualnych cen:sick:

Wniosek końcowy był taki abym brał styro po cenie jaka aktualnie jest bo taniej nie będzie.

Info z drugiej ręki

Powtórzę swoje pytania. Jakie są obecne prognozy w zakresie cen styro? Dziś usłyszałem, że firma X produkująca styro blisko mojej budowy właśnie podpisała nową umowę o dostawę prądu. Rzekomo od nowego roku +80% względem aktualnych cen:sick:

Wniosek końcowy był taki abym brał styro po cenie jaka aktualnie jest bo taniej nie będzie.

Info z drugiej ręki

Poczekaj jeszcze z 10 lat,zapewne będzie taniej.

Dla Ciebie czas nie stanowi przeszkody bo na emeryturze możesz i krowę czy dowolne zwierzęcie kochać bo jesteś długodystansowy :)

Ksiądz czy stary kawaler to bez różnicy ;)

Ale budując dom ponad 10 lat to aż się prosi o jakieś zwierzę do kochania :D

No chyba, że uczestniczysz w programie "Chłopaki do wzięcia" ;)

Poczekaj jeszcze z 10 lat,zapewne będzie taniej.

Dla Ciebie czas nie stanowi przeszkody bo na emeryturze możesz i krowę czy dowolne zwierzęcie kochać bo jesteś długodystansowy :)

Ksiądz czy stary kawaler to bez różnicy ;)

Ale budując dom ponad 10 lat to aż się prosi o jakieś zwierzę do kochania :D

No chyba, że uczestniczysz w programie "Chłopaki do wzięcia" ;)

Widać że ten awatar reyje banię , powinni jednak odebrać tę koncesję dla zdrowia publicznego :yes:

Info z drugiej ręki

Daj spokój z tymi dwoma trollami wyżej :D nie ma tu jakiejś moderacji? Serio?

Też szukam styro obecnie. Ceny 310-330m3 za grafit na elewacje, rozmawiałem z handlowcem bezpośrednio u producenta Styroman? Czy jakoś chyba z Wawy nie potrafił powiedzieć mówił, że dostawcy szaleją z cenami, rozmawiałem z dwoma hurtowniami, nikt nic nie potrafi powiedzieć, ale podam przykład ceramiki Braasa.

Jestem przedwczoraj wieczorem rozmawiam z człowiekiem z Grupy Dekarskiej mówił, że zrobili w sierpniu zamówienia u Braasa a tutaj przychodzi wrzesień i wszystko anulowane. Czemu? Podwyżka gazu Braas policzył, że na tych zamówieniach będą w plecy 5mln pln. Anulowali wszystko, podnieśli ceny i można składać nowe zamówienia. Oczywiście dostawa juz na marzec.

Prąd +40% wnioskują, gaz już +30% w tym roku, inflacja prawie 6%. Ja tu nie widzę szans na obniżkę.

• 4 weeks później...
Właśnie szukam styropianu etixx 330pln m3 knauf grafit 0,31 ~~ rozmawiam z lokalnym człowiekiem który go sprzedaje i mówi że zamówienia na ten rok wstrzymane można zamówić na przyszły rok ale uwaga uwaga cena +30%. Więc Etixx od nowego roku 430-450 ~~ za m3. Na szczęscia można podstawić samochód i odbierać po 30m3 na raz co dwa dni także biorę wszystko w tym roku.

Właśnie szukam styropianu etixx 330pln m3 knauf grafit 0,31 ~~ rozmawiam z lokalnym człowiekiem który go sprzedaje i mówi że zamówienia na ten rok wstrzymane można zamówić na przyszły rok ale uwaga uwaga cena +30%. Więc Etixx od nowego roku 430-450 ~~ za m3. Na szczęscia można podstawić samochód i odbierać po 30m3 na raz co dwa dni także biorę wszystko w tym roku.

Masakra, ponad 400zl za grafit...

Ale to nic, wydaje mi się to przygrywka do stóp procentowych na poziomie 6-7%,to będzie prawdziwa miazga dla tych,którzy uwierzyli PIS, że Polska jest mlekiem i miodem płynąca i pobrali kredyty na 500-700tys.zl ;)