Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile podrożały materiały budowlane od końca 2020 do dziś? Budowa stanu surowego.

Recommended Posts

Powiem Ci szczerze, nie wyobrażam sobie nawet budowy w taki sposób jak opisujesz.

Zdaje sobie sprawę, że dzisiejsze pokolenie jest tak wygodne i leniwe, że wszystko chciałoby mieć na tacy podwiezione pod drzwi ale wtedy nie ma prawa owo pokolenie narzekać, że jest drogo.

Usługi dodatkowe zawsze kosztują ;)

A ekipę do SSO miałem spod Radomia czyli jakieś 300km ode mnie,bo byli tańsi od miejscowych o ok.30tys.zl a tym samym te 30 klocków przeznaczyłem na inne cele ;)

Edytowane przez Arturo1972

• Odpowiedzi 406
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiem Ci szczerze, nie wyobrażam sobie nawet budowy w taki sposób jak opisujesz.

a co za problem w dzisiejszych czasach kupić, i czekać na transport ? co mnie obchodzi skąd jedzie dany towar

kupując odkurzacz na allegro też zastanawiasz się czy czasem nie jedzie spoza twojego powiatu ?

zresztą teraz producent cegły np z gdańska ma składy w całej Polsce , i taki arturo myślał że kupił z gdańska a to dotarło do niego z pobliskiego akurat placu ;)

Edytowane przez Janekk1234

i taki arturo myślał że kupił z gdańska a to dotarło do niego z pobliskiego akurat placu ;)

Oj nie, styro dotarł do mnie nie z Gdańska ale prosto od producenta z Oświęcimia, tym bardziej, że miałem specjalne zamówienie na indywidualny wymiar EPS200 pod płytę ;)

Silikaty też przyjechały prosto z fabryki producenta w Kluczach :)

I tutaj jest clou, ja jako maluczki nie mógłbym kupić prosto od producenta a widać, że firma z Gdańska miała na tyle dobry rabat, że i mnie satysfakcjonowała ich cena, też po negocjacjach jasna sprawa.

Ale tak jak piszesz, w dobie neta i telefonów mało ważne gdzie się zamawia materiał, jak z transportem wyjdzie taniej niż za rogiem to i Wysp Bahama można zamawiać :D

...Ale tak jak piszesz, w dobie neta i telefonów mało ważne gdzie się zamawia materiał, jak z transportem wyjdzie taniej niż za rogiem to i Wysp Bahama można zamawiać :D

W sumie racja. Jest jeszcze coś takiego jak lokalny patriotyzm. Jak mogę wesprzeć firmę z lokalnego podwórka to staram się to zrobić.

Ale prawda jest taka, że jeśli chodzi np. o cegłę, bloczki fundamentowe i inne "cało samochodowe" zamówienia liczone w TIRach a nie sztukach czy paletach, to i tak nikt tego nie trzyma na placu tylko wszystko jedzie bezpośrednio od producenta do odbiorcy, a skład budowlany pośredniczy tylko w zamówieniu i przy okazji oczywiście kasuje swój procent z faktury. Chociaż pamiętam jak 10 lat temu budowałem dom to lepszą cenę miałem na bloczek fundamentowy w składzie budowlanym niż u producenta tych bloczków.

Często różnicę między ceną producenta, a ceną w lokalnym składzie rozwala koszt transportu. I co z tego że zaoszczędzisz tysiąc zł na materiale jak 1,5 tys. wydasz na dodatkowy transport.

Osobiście jednak wolałbym zamawiać w lokalnych firmach niż na wyspach Bahama. Łatwiej wstrzelić się z zamówieniem. Jak ci braknie jednej palety towaru to na miejscu za godzinę dowiozą, jak zostanie za dużo materiału to też można zwroty dogadać.

A cena - jest ważna ale nie najważniejsza.

Edytowane przez tomasziolkowski

W sumie racja. Jest jeszcze coś takiego jak lokalny patriotyzm. Jak mogę wesprzeć firmę z lokalnego podwórka to staram się to zrobić.

Ale prawda jest taka, że jeśli chodzi np. o cegłę, bloczki fundamentowe i inne "cało samochodowe" zamówienia liczone w TIRach a nie sztukach czy paletach, to i tak nikt tego nie trzyma na placu tylko wszystko jedzie bezpośrednio od producenta do odbiorcy, a skład budowlany pośredniczy tylko w zamówieniu i przy okazji oczywiście kasuje swój procent z faktury. Chociaż pamiętam jak 10 lat temu budowałem dom to lepszą cenę miałem na bloczek fundamentowy w składzie budowlanym niż u producenta tych bloczków.

Często różnicę między ceną producenta, a ceną w lokalnym składzie rozwala koszt transportu. I co z tego że zaoszczędzisz tysiąc zł na materiale jak 1,5 tys. wydasz na dodatkowy transport.

Osobiście jednak wolałbym zamawiać w lokalnych firmach niż na wyspach Bahama. Łatwiej wstrzelić się z zamówieniem. Jak ci braknie jednej palety towaru to na miejscu za godzinę dowiozą, jak zostanie za dużo materiału to też można zwroty dogadać.

A cena - jest ważna ale nie najważniejsza.

Nie no, jasna sprawa, że całość ceny opieramy na koszt łącznie z transportem i wtedy porównujemy.

Nie jestem "lokalnym patriotą" ale pierwsze co zrobiłem to udałem się do pobliskich składów i hurtowni materiałów bud. z zestawieniem materiałów i pytaniem ile jest dla nich warte pełne zaopatrzenie mojej budowy w materiały budowlane.

Dostałem rabat 10-15% od ceny sklepowej.

Po przeliczaniu i przeanalizowaniu cen "w Polsce" podziękowałem :)

Głównie bazowałem na allegro czy hurtowniach internetowych i tak poszło.

Jak mi brakło 18szt bloczka silikatowego to brałem mojego Berlingo, którego nota bene kupiłem specjalnie na czas budowy, leciałem do hurtowni i w godzinę przywiozłem :D

Moja siostra jest księgową w tartaku. Zamawiałem właśnie więźbę na dach. Dostałem w czwartek wycenę z informacją, że to wycena na bieżący dzień. W piątek już była inna. Ceny zmieniają się z dnia na dzień. Właściciel tartaku myśli o zwolnieniach bo brakuje materiału do produkcji i ludzie nie mają co robić.

Skorzystałem z okazji i w marcu (przed rozpoczęciem budowy) kupiłem już potrzebne kilometry przewodów 1,5 i 2,5 i rury do podłogówki. Teraz już wiem, że należało tez kupić stal na całą budowę.

Niemniej jednak, ku pokrzepieniu serc napiszę, że na pewno czasy kosmicznych podwyżek za jakiś czas się skończą i ceny przystopują (tzn.. pójdą w górę zgodnie z ogólną inflacją a nie pionowo w górę).

Bardzo trafny komentarz pod dzisiejsze ceny :)

Ktoś za te ,,+" musi zapłacić. Druga sprawa brak chętnych do pracy,a ci co robią to nie wyrabiają i mają w czym wybierać. Kolejna sprawa wartość pieniądza...kiedyś 10 koła coś znaczyło a teraz nie wiadomo co z tym zrobić

Proponuję głosować i za 1000+ a i za płacą minimalną 4000zl jak Wódz obiecał i będzie jak w raju :D

Kiedyś, ale nie tak dawno znowu bo przed 2015r za "normalnej Polski", 12 koła to była dla mnie kosmiczna kwota za WM i reku i całą WM z reku sam zrobiłem w kwocie 6,5tys.zl

A dzisiaj czytam, że "biorcy plusów" za sam rekuperator płacą 15-17tys.zl i to bez mrugnięcia okiem na realia tylko na kolorowe foldery...

Ale kiedyś nie było 500+ i człowiek był zmuszony używać szarych komórek,które wtedy były aktywne a które dzisiaj u większości są "w odwrocie",cytując klasyka :D

Bardzo trafny komentarz pod dzisiejsze ceny :)

Proponuję głosować i za 1000+ a i za płacą minimalną 4000zl jak Wódz obiecał i będzie jak w raju :D

Kiedyś, ale nie tak dawno znowu bo przed 2015r za "normalnej Polski", 12 koła to była dla mnie kosmiczna kwota za WM i reku i całą WM z reku sam zrobiłem w kwocie 6,5tys.zl

A dzisiaj czytam, że "biorcy plusów" za sam rekuperator płacą 15-17tys.zl i to bez mrugnięcia okiem na realia tylko na kolorowe foldery...

Ale kiedyś nie było 500+ i człowiek był zmuszony używać szarych komórek,które wtedy były aktywne a które dzisiaj u większości są "w odwrocie",cytując klasyka :D

Lecz się. Na nogi. Bo na głowę to już dawno za późno.

45×95 Drewno konstrukcyjne C24 - w zeszłym roku niecałe 8zł/mb dziś ponad 14. Takie "zwykłe" chyba mniej poszło do góry?

połowa kwietnia m3 deski na deskowanie 500-550, obecnie 700. "Zwykłe" też do góry. Pytałem na składzie ile rok temu było to max 590 zł. Początek czerwca, a jest już 700.

Lecz się. Na nogi. Bo na głowę to już dawno za późno.

Ale on napisał samą prawdę.

Redystrybucja socjalu jest pośrednią przyczyną szalonego wzrostu cen, nie tylko materiałów budowlanych.

https://www.money.pl/gospodarka/nowe-dane-gus-wzrost-cen-najwiekszy-od-prawie-dekady-6645893028067872a.html

Edytowane przez mistalova