Mart2 18.04.2021 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Witam Mam taki dylemat, od dłuższego czasu walczę z trawnikiem i byłem przekonany, ze mam glebę bardzo kwaśną. Kupiłem pH metr elektroniczny przeprowadziłem badania w kilku miejscach i wychodzi na wyświetlaczy Ok 4,5 - 5. Oddałem tez próbkę gleby do badania do stacji chemiczno rolniczej i jak otrzymałem wyniki to się bardzo zdziwiłem. Według nich pH u mnie w ogrodzie to 8.0 i komu teraz mam wierzyć. Proponowane plany nawozowe to siarczan amonu co dwa tygodnie 25g na m2. Czy można to jeszcze jakoś zweryfikować, bo gdzieś jest błąd i to bardzo poważny ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.04.2021 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 No cóż, na stacji mają chyba trochę lepszy PHmetr, niż ten za 50zł. Lepszą metodą pomiaru PH domowym sposobem jest kwasomierz glebowy z płynem Helliga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2021 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Czy można to jeszcze jakoś zweryfikować, bo gdzieś jest błąd i to bardzo poważny ??? Płyn Helliga i paski jak chcesz weryfikować. Bardziej ufałbym stacji niż elektronicznemu phmetrowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2021 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 elektroniczny musi być co jakiś czas kalibrowany kwasem solnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mart2 19.04.2021 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Ma ktoś może instrukcje jak należy prawidłowo przygotować taką próbkę do badania ?? Bo zastanawiam się czy nie dać jeszcze raz do zbadania ??Mam pytanko jeszcze czy nic nie zakłócało badania jak miesiąc temu wysłałem nawóz wapniowo magnezowy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2021 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 po to nawóz ma wapń by zmienić odczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.04.2021 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Trzeba było zrobić badanie zanim zacząłeś kombinować z korekcją PH gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.weg 20.04.2021 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Jak już dawałeś jakieś nawozy albo coś kombinowałeś w ziemi to raczej wszędzie wyjdzie przekłamany wynik pH. Samemu najlepiej mierzyć paskami (chyba 7 zł kosztuje cały blister - ostatnio kupowałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts