Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe w łaziencie - jakie sterowanie?

Wiktor-CK

Recommended Posts

przy ogrzewaniu płaszczyznowym jedyne sensowne sterowanie to sterowanie pogodowe (jakościowe), dawanie termostatów wł/wył to totalna porażka

możesz rozwinąć bo nie wiem czy się zrozumieliśmy.

Sugerujesz jeden sterownik pogodowy na cały dom, bez użycia osobnych regulatorów pokojowych/termostatów?

Oczywiście.

Zastanów się lub poczytaj jak zachowuje się wylewka betonowa w nowym domu i ogólnie jak nowy dom się zachowuje.

I wszystko stanie się jasne.

No właśnie chodzi o to że nie jest to jasne dla mnie.

Aktualnie mieszkam w 14 letnim domu z kotłem Buerusa logomax ze sterownikiem pogodowym i nie dokońca jestem zadowolony ze sterownia temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach, szczególnie na piętrze w sypialniach.

W nowo budowanym chciałem tego unikąć własnie przez temostaty w poszczególnych pomieszczeniach a siłowniki na rozdzielaczu - aby móc obniżyć temp a np w łazience utrzymać odpowiednio wyższą. Dom będzie beż żadnego grzejnika, 100% podłogówka.

Nie bardzo rozumiem jak utrzymać różną temp w kilku pomieszczeniach przy sterowniku pogodowym?

Prośba o nakreślenie odpowiedniego rozwiązania.

No właśnie chodzi o to że nie jest to jasne dla mnie.

Aktualnie mieszkam w 14 letnim domu z kotłem Buerusa logomax ze sterownikiem pogodowym i nie dokońca jestem zadowolony ze sterownia temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach, szczególnie na piętrze w sypialniach.

W nowo budowanym chciałem tego unikąć własnie przez temostaty w poszczególnych pomieszczeniach a siłowniki na rozdzielaczu - aby móc obniżyć temp a np w łazience utrzymać odpowiednio wyższą. Dom będzie beż żadnego grzejnika, 100% podłogówka.

Nie bardzo rozumiem jak utrzymać różną temp w kilku pomieszczeniach przy sterowniku pogodowym?

Prośba o nakreślenie odpowiedniego rozwiązania.

14-letni dom różni się od nowego raczej ;)

Nowy dom traci max.1st.C w ciągu 24h zatem zastanów się jak i co chcesz sterować i w jakich przedziałach temperatury i jakich przedziałach czasowych ;)

Druga sprawa, zróżnicowanie temperatur w poszczególnych pomieszczeniach osiąga się przez zróżnicowane rozstawu rurek podłogówki.

Dla domu w ciągłym użyciu jest to wystarczające.

14-letni dom różni się od nowego raczej ;)

Nowy dom traci max.1st.C w ciągu 24h zatem zastanów się jak i co chcesz sterować i w jakich przedziałach temperatury i jakich przedziałach czasowych ;)

Druga sprawa, zróżnicowanie temperatur w poszczególnych pomieszczeniach osiąga się przez zróżnicowane rozstawu rurek podłogówki.

Dla domu w ciągłym użyciu jest to wystarczające.

A jakie średnie rozstawy są w np. salonie, sypialni i łazience? Wiem wiem, teraz odezwie się armia która mówi że trzeba mieć projekt.. ale to właśnie pytanie dla tych co ten projekt maja, jaki rozstaw został zastosowany w ww. pomieszczeniach?

A jakie średnie rozstawy są w np. salonie, sypialni i łazience? Wiem wiem, teraz odezwie się armia która mówi że trzeba mieć projekt.. ale to właśnie pytanie dla tych co ten projekt maja, jaki rozstaw został zastosowany w ww. pomieszczeniach?

Sam sobie odpowiedziałeś/łaś :)

Nie ma czegoś takiego jak "średnie rozstawy",ja mam rozstaw od 10cm do 25cm.

Łazienka 1 pętla co 10cm,salon 3 pętle co 15cm(33m3),sypialnie(13-15m2)-2 pętle co 15cm, holl(15m2) 1 pętla co 20cm,wiatrołap (6m2) 1 pętla wspólna z hollem co 25cm,lazienka(6m2) 1 pętla co 10cm.

Podłogówka liczona na temp.zasilania 35st.C i to przez 10h tylko.

Edytowane przez Arturo1972

Masz w ogóle rotametry? Skończył się zakres regulacji? Czy jakoś (jak) inaczej rozdzielasz moc na poszczególne pomieszczenia?

Rozstawy dostosowane do obciążenia pomieszczeń?