Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam porad w sprawie budowy domu parter z poddaszem

Recommended Posts

Cześć,

Posiadam działkę, na której chcę zbudować dom parter + poddasze zamieszkałe - na taki projekt uparła się moja kobieta, nie przegadam.

W założeniach dom ma:

Powierzchnia zabudowy

121,35 m²

Powierzchnia podłóg

185,98 m²

Nad garażem, który jest w bryle jest 20m2 strychu ocieplonego, który jak określa projekt "pod adaptację", czyli wychodzi wg mnie ~140m2 użytkowej

Dom bez piwnic.

Usytuowanie geograficzne: na południe największe przeszklenia(fix + okno HST).

Planowane systemy:

1. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła

2. CO i CWU pompa ciepła powietrze-woda ~9 kW, beczka 250l, moze jakiś bufor?

3. Wszędzie podłogówka, garaż i "kotłownia" nieogrzewane

Budulce:

1. Ściany BK + styro 20 cm raczej grafit

2. Dachówka cementowa lub blacha na rąbek

3. Ławy fundamentowe + bloczek betonowy - ocieplenie ścian XPS

4. Tynki cementowo-wapienne - prawdopodobnie bez gładzi, tylko grunt + farba

Wykończenie:

1. Kuchnia i łazienki - tańsze sprzęty jak Bosch, Whirpool, żadnych cudów, zabudowa na wymiar

2. Pokoje/sypialnie - meble Ikea, bez szału

3. Panele winylowe/marketowe + płytki również

4. Drzwi wejściowe - metalowe, wewnętrzne Porta ale bez szaleństw

5. Będziemy szukać ekipy pod ciepły montaż stolarki okiennej

6. MOŻE rolety na dole

Co będziemy robić we własnym zakresie:

- rozplantowanie działki, wykopy pod ławy, zasyp fundamentu - mamy swoje koparki

- wykopanie pod szambo

- gruntowanie, malowanie

- podłogi panelowe, listwowanie

- bruzdowanie pod elektrykę

- okablowanie tele(internet, kamery)

- podstawowe narzędzia i elektronarzędzia budowlane mam

Pytanie:

Czy wybuduję i wykończę jakimś takim standardem ten dom za jakieś 420k PLN? Tyle mi wychodzi jak liczę 140m2 * 3000 zł.

Na przyłącze prądu i wody, papiery, geodetę, badanie geotechniczne gruntu - zakładam dodatkowe 30k PLN.

Powierzchnia podłóg

185,98 m²

Nad garażem, który jest w bryle jest 20m2 strychu ocieplonego, który jak określa projekt "pod adaptację",

Czy wybuduję i wykończę jakimś takim standardem ten dom za jakieś 420k PLN? Tyle mi wychodzi jak liczę 140m2 * 3000 zł.

Budujesz 185,98+20=205,98 to mnożysz przez kasę.

3 tyś/m2 wg mnie już dawno za mało.

Cześć,

Posiadam działkę, na której chcę zbudować dom parter + poddasze zamieszkałe - na taki projekt uparła się moja kobieta, nie przegadam.

W założeniach dom ma:

Powierzchnia zabudowy

121,35 m²

Powierzchnia podłóg

185,98 m²

Nad garażem, który jest w bryle jest 20m2 strychu ocieplonego, który jak określa projekt "pod adaptację", czyli wychodzi wg mnie ~140m2 użytkowej

Dom bez piwnic.

Usytuowanie geograficzne: na południe największe przeszklenia(fix + okno HST).

Planowane systemy:

1. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła

2. CO i CWU pompa ciepła powietrze-woda ~9 kW, beczka 250l, moze jakiś bufor?

3. Wszędzie podłogówka, garaż i "kotłownia" nieogrzewane

Budulce:

1. Ściany BK + styro 20 cm raczej grafit

2. Dachówka cementowa lub blacha na rąbek

3. Ławy fundamentowe + bloczek betonowy - ocieplenie ścian XPS

4. Tynki cementowo-wapienne - prawdopodobnie bez gładzi, tylko grunt + farba

Wykończenie:

1. Kuchnia i łazienki - tańsze sprzęty jak Bosch, Whirpool, żadnych cudów, zabudowa na wymiar

2. Pokoje/sypialnie - meble Ikea, bez szału

3. Panele winylowe/marketowe + płytki również

4. Drzwi wejściowe - metalowe, wewnętrzne Porta ale bez szaleństw

5. Będziemy szukać ekipy pod ciepły montaż stolarki okiennej

6. MOŻE rolety na dole

Co będziemy robić we własnym zakresie:

- rozplantowanie działki, wykopy pod ławy, zasyp fundamentu - mamy swoje koparki

- wykopanie pod szambo

- gruntowanie, malowanie

- podłogi panelowe, listwowanie

- bruzdowanie pod elektrykę

- okablowanie tele(internet, kamery)

- podstawowe narzędzia i elektronarzędzia budowlane mam

Pytanie:

Na przyłącze prądu i wody, papiery, geodetę, badanie geotechniczne gruntu - zakładam dodatkowe 30k PLN.

Ile!???

Ileż masz tych metrów jak chodzi o media?

Geolog 700 zl, papiery to jest standard i wyjda w sumie ok. 2500 adaptacja, projekt 2,5-4 tyś zł.

raczej 600 tyś

Będę się musiał zmieścić w kwocie o 100k PLN mniejszej :-) Budowę zaczynam myślę 2022, najpóźniej 2023. Liczę na to, że ceny stali i styropianu nieco opadną(wiadomo, że będzie drożej niż było i to se ne vrati)

Ile!???

Ileż masz tych metrów jak chodzi o media?

Geolog 700 zl, papiery to jest standard i wyjda w sumie ok. 2500 adaptacja, projekt 2,5-4 tyś zł.

Projekt z reku z Archonu ~4k PLN, adaptację liczę na kolejne 4k. Prąd blisko, woda też. Wykopy własne. Tu może policzę jakieś tymczasowe ogrodzenie typu siatka leśna + używane stemple, wiertnica oraz blaszak.

Serio uważacie, że na niewielki dom z poddaszem użytkowym bez piwnic trzeba aż 600-650k(bez działki i ogrodu oczywiście)? Obserwuję grupę na FB, w której ludzie budują ten i wariacje tego projektu od 2020 do teraz i mimo olbrzymich jak wszyscy twierdzą podwyżek. ceny są o przynajmniej 100 do 150k PLN niższe(lub tak sobie ludzie wmawają;)) Ja analizuję ceny robocizny z mojej okolicy od przynajmniej pół roku, prowadzę excela z tym i wahania są minimalne. Jedne ceny -3-4% inne +6%.

A co do pozostałych założeń i planów coś warto jeszcze dorzucić czego nie napisałem? Chodzi mi tu o systemy/technologię.

Będę się musiał zmieścić w kwocie o 100k PLN mniejszej :-) Budowę zaczynam myślę 2022, najpóźniej 2023. Liczę na to, że ceny stali i styropianu nieco opadną(wiadomo, że będzie drożej niż było i to se ne vrati)

Projekt z reku z Archonu ~4k PLN, adaptację liczę na kolejne 4k. Prąd blisko, woda też. Wykopy własne. Tu może policzę jakieś tymczasowe ogrodzenie typu siatka leśna + używane stemple, wiertnica oraz blaszak.

Serio uważacie, że na niewielki dom z poddaszem użytkowym bez piwnic trzeba aż 600-650k(bez działki i ogrodu oczywiście)? Obserwuję grupę na FB, w której ludzie budują ten i wariacje tego projektu od 2020 do teraz i mimo olbrzymich jak wszyscy twierdzą podwyżek. ceny są o przynajmniej 100 do 150k PLN niższe(lub tak sobie ludzie wmawają;)) Ja analizuję ceny robocizny z mojej okolicy od przynajmniej pół roku, prowadzę excela z tym i wahania są minimalne. Jedne ceny -3-4% inne +6%.

A co do pozostałych założeń i planów coś warto jeszcze dorzucić czego nie napisałem? Chodzi mi tu o systemy/technologię.

Za 3tys.zl(prawie) za m2 pow.uz. to ja budowałem 10 lat temu i to moim zdaniem było tanio jak na standart domu i własnych prac włożonych a do tego parterówkę a nie poddasze użytkowe.

Dzisiaj z tego co czytam dobija do 6tys.zl/m2...

Co do technologi,jeśli chcesz zejść pon. 400tys.z(wątpię),to parter że stropem drewnianym.

Strop monolityczny, schody, instalacja WM,wykończenie poddasza,dachu robią cenę i tu masz tą stówkę drożej,trochę przesadzone ale kupę kasy wydasz więcej.

Przelicz cenę m2 ściany na gotowo porównując takie same U ściany, gwarantuje, że znajdziesz znacznie taniej niż BK+styro.

Zastanowiłbym się nad płytą fundamentową ale przy założeniu, że robi Ci to ekipa od SSO,może wyjść taniej niż tradycyjny fundament.

Edytowane przez Arturo1972

Mi bez garażu i przy systemie grzewczym o kilkadziesiąt tysięcy tańszym wychodzi >5kzł/m2 PU (oczywiście bez działki). W tym ogrodzenie tylko frontowe (pozostałe zrobili wcześniej sąsiedzi).

OK, po Waszych opiniach i komentarzach zacząłem przeglądać projekty parterówek. Z tego co póki co widzę to taka parterówka 140m2 kosztuje w większości projektów nawet z tej samej pracowni więcej niż "mój" projekt. Jak to możliwe skoro ma być taniej? Czyżby parter + poddasze miało zaniżone koszty? Ale wewnątrz jednej pracowni projektowej(jak mi się wydaje jednej z większych na rynku)?

Nie jest to takie proste jak się z pozoru wydaje dlatego tym bardziej dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

OK, po Waszych opiniach i komentarzach zacząłem przeglądać projekty parterówek. Z tego co póki co widzę to taka parterówka 140m2 kosztuje w większości projektów nawet z tej samej pracowni więcej niż "mój" projekt. Jak to możliwe skoro ma być taniej? Czyżby parter + poddasze miało zaniżone koszty? Ale wewnątrz jednej pracowni projektowej(jak mi się wydaje jednej z większych na rynku)?

Nie jest to takie proste jak się z pozoru wydaje dlatego tym bardziej dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

TV kłamie ;)

Mój projekt:

http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/20381-mila-iv-wersja-a-z-pojedynczym-garazem.html

Był przez biuro Horyzont(właściciel)wyceniany o wiele więcej niż mnie wyniósł SSZ,i to przy moim "ulepszeniu" czyli zwiększeniu znacznie izolacji ścian, podłóg i stropu,cieplejszych okien itp. w stosunku do projektu.

I tak jak pisałem wyżej, z projektu gotowego został jedynie szkielet bo praktycznie wszystko zmieniłem tam, od fundamentów po dach i tu tkwi tajemnica taniego budowania ;)

Edytowane przez Arturo1972

• 1 month później...
Cześć,

W założeniach dom ma:

Powierzchnia zabudowy

121,35 m²

Powierzchnia podłóg

185,98 m²

/.........................................../

.

Cześć

odpowiedź brzmi NIE.

Za 420 może Ci się uda zrobić deweloperski.

Buduję podobny.

SSZ wyjdzie 250, elektryka 15, tynki 30, przyłącza 10 (mam w granicy działki), ocieplenie podłogi i stropu 20, wylewka z 5, ocieplenie 35, CO z kotłem ze 40, woda koło 10, gaz z 10.

420 stuknięte i nie ma deweloperskiego

zostaje 30 łazienki, 30 kuchnia, 30 podłogi, 10 drzwi wewnętrzne, 10 drzwi zewnętrzne, 10 kostka, 60 ogrodzenie , 10 taras

Liczone dużo roboty własnymi siłami, materiały średnia półka.